Profesor Keller: Klausi a Nečasi, já vás budu volit. Mám ale podmínku

19.03.2012 4:39

Tisícovky lidí se v minulém týdnu sešly na protivládních demonstracích v rámci Holešovské výzvy. Pro sociologa a publicistu Jana Kellera je však tato iniciativa zatím příliš nečitelná, než aby se dalo říci, zda má perspektivu či nikoliv a oč jí vlastně jde. Přesto podle něj by měl prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas odstoupit, pak by měli u příštích voleb jeho hlas, řekl pro ParlamentníListy.cz.

Profesor Keller: Klausi a Nečasi, já vás budu volit. Mám ale podmínku
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

„Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi,“ je hlavní myšlenkou Holešovské výzvy. V zájmu tohoto hesla vyrazily ve čtvrtek do ulic tisíce lidí. Přesto součtem demonstrací po celé republice nedosáhly účasti loňské demonstrace svolané odbory, které se podle některých odhadů účastnilo čtyřicet tisíc lidí.

Těžko říct, co z toho bude

Sociolog Jan Keller je v hodnocení přínosu Holešovské výzvy opatrný. „Já na to nemám názor, skutečně nevím. To se uvidí za pár týdnů nebo za pár měsíců. Nebo se to neuvidí vůbec. Já myslím, že dneska každý, kdy by tvrdil cokoliv, že ví, jaký to má význam, či co z toho bude, tak že to je podvodník,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz sociolog.

Anketa

Co si myslíte o Holešovské výzvě?

hlasovalo: 2309 lidí

V té souvislosti Keller odmítl myšlenku, že by Holešovská výzva byla cosi, co zde poprvé vzniklo takzvaně zdola z lidu. „ProAlt vznikl také zdola. Ekologické iniciativy také vznikaly zezdola. Tady si myslím, že hodně poměrně významných iniciativ má právě tento původ."

Bylo i 40 tisíc lidí a nic

„Ale v čem je tato iniciativa nová a v čem by mohla být perspektivnější, to teď opravdu nelze říct,“ dodal sociolog. Každopádně jí v současnosti velký význam nepřikládá.

„Já jsem si vypočetl, že ve čtvrtek se té akce v Praze účastnilo 0,3% Pražanů, pokud tam nebyl nikdo přespolní. To znamená, že 99,7 procenta Pražanů to ignorovalo, tak nevím, proč bych zrovna teď měl říkat, že je to nějaké převratné novum,“ shrnul Keller.

Ten připomněl, že odboráři měli loni v létě v ulicích čtyřicet tisíc lidí. „A nestalo se vůbec nic, tak proč bych si měl myslet, že se něco stane, když jsou v ulicích tři tisícovky lidí,“ konstatoval sociolog.

Když Klaus a Nečas odstoupí, zvolím je

Při zmínce, že i odbory, ProAlt a další iniciativy chystají akce včetně generální stávky, které by podle jejich představ měly ideálně skončit odstoupením vlády, Keller konstatoval: „Pokud by byl premiér Petr Nečas inteligentní a prezident Václav Klaus inteligentní, tak by teď odstoupili.“

„Řekli by: Národ je proti nám, my se nedržíme židle jako ministr školství Josef Dobeš, my klidně odstoupíme. A pokud by to udělali, tak já bych jak toho Klause, tak toho Nečase v příštích volbách osobně volil. Ale je tady velká záruka, že oni takoví nejsou.

Finanční ústava? Trapná ODS

Směšná přijde Kellerovi situace kolem finanční ústavy, kterou v minulém týdnu velmi prezentovala ODS s tím, že by ráda, aby ústava byla schválena do konce roku. Připomeňme, že ve finanční ústavě by dokonce měly být finanční sankce pro zákonodárce pro případ, že by nebyly dodrženy ústavou stanovené rozpočtové parametry.

„ODS je s tímto nesmírně trapná jako ve spoustě dalších věcí. To je přesně záležitost, kterou chce prosadit Evropská unie a ODS to v evropské rovině bojkotuje  a potom to prosazuje v české rovině. To je neserióznost ODS. Ať se připojí k Evropské unii v tomto a ona už si ty sankce vymyslí a bude je mít důmyslnější, než Nečas s Klausem dohromady,“ míní Keller.
 

Oni to říkají jen tak, nic víc

Jde totiž o to, že sociolog nevěří, že by zde byla jakákoliv vymahatelnost nějakých sankcí v republikové rovině. „Oni to přeci neříkají, že by to mohlo fungovat. Oni to říkají proto, že chtějí zase uhrát pár týdnů a bavit se o něčem jiném, než co je zrovna aktuální. A jakmile přijde na přetřes to, že by to snad mohlo fungovat, tak svedou řeč na něco jiného,“ je přesvědčený Keller.

Dobeš končí!? Má Nečas kandidáty?

A pro příklad nejde daleko. „Já si pamatuji, jak osmého ledna ministr školství Dobeš prohlásil, že pokud se do tří měsíců nevyřeší problém evropských dotací, tak on odstoupí. Ty tři měsíce končí za deset dnů. To znamená, že pokud by byl alespoň trošku seriozní premiér Nečas,  tak už by musel mít dva tři kandidáty na to místo. A já jsem si jistý, že žádné kandidáty nemá,“ konstatoval sociolog.

„On totiž ví, že když toto řekne jeho ministr, tak že to tak nemyslí. On to také tak nemyslí, ten premiér. Takže když hovoří o nějaké ústavě a o sankcích, oni to tak nemyslí. Oni to jen tak říkají, aby řeč nestála. Dělají to tak už dva roky, tak co jiného čekat,“ uzavřel Jan Keller.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …