Rozezlený hlas ze severu: Pane Kubice, pojďte si sem bydlet

23.03.2012 14:52

Nedobrý dárek na začátek jara si pro obyvatele Ústeckého kraje připravilo ministerstvo vnitra v čele s Janem Kubicem. Ten po poradě s policejním prezidentem přes opakované sliby zrušil na poslední chvíli vybudování oddílu speciální pořádkové jednotky, která měla už od dubna chránit obyvatele hlavně Rumburska a Šluknovska před loupícími delikventy a dalšími asociálními obyvateli regionu.

Rozezlený hlas ze severu: Pane Kubice, pojďte si sem bydlet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ve Varnsdorfu

Tato policejní složka přes složitost situace a rostoucí nebezpečí pogromů v regionu - kupodivu na rozdíl od jiných, klidnějších - totiž dosud chyběla. Severočeši zuří. Je to katastrofa pro celý Ústecký kraj, říkají. Na pořad dne se tak znovu vrací systém rotování naštvaných policistů z jiných částí republiky (kde logicky budou tamním lidem chybět), nebo posílení vnitra Vojenskou policií.

„To si snad dělá vnitro prdel, ne?“, reagoval na tuto informaci, sdělenou ParlamentnímiListy.cz, Jiří Kovář z Krásné Lípy, kde se v poslední době nebezpečně vyhrotila bezpečnostní situace mezi tamními starousedlíky a zejména Romy. „Ať si sem jde pan Kubice a ti další pseudohumanisté bydlet místo nás. Rád si s ním vyměním ten svůj krcáblík za jeho luxusní papalášské bydlení. Tady si pak může kecat, co chce a jak dlouho chce,“ zuří Kovář.

Jiří Prcek z Děčína zase upozornil na to, že po této zprávě silně zvažuje o odstěhování z regionu. „A až budou volby, ať soudruzi počítají s tím, že si na jejich lži a plané sliby hodně lidí vzpomene a vrátíme jim to,“ varuje Prcek a dodává, že chtíc nechtíc, dá svůj hlas radikálům. „Ti to tady aspoň vyčistí, stejně jako to udělala neonacistická NPD v sousedním Sasku,“ říká Prcek.

Zprávami o zrušení svého slibu postavit na obranu slušné majoritní většiny Severočechů proti stoupající vlně násilí, včetně rasového, nebyli ale šokováni jen obyčejní lidé, ale i vedení Ústeckého kraje. „Okamžitě jsem požádala policejního prezidenta o osobní projednání této záležitosti v nejbližším možném termínu. Pokud se informace na jednání v příštím týdnu potvrdí, půjde o otevřené přiznání této vlády, že stát přestává plnit své základní funkce, mezi které bezesporu patří zajištění bezpečnosti všem občanům České republiky. Situace na Šluknovsku, ale i v dalších sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji je stále velice vyhrocená a slušní občané podléhají stále větší frustraci z nezájmu vlády řešit jejich dlouholeté problémy,“ tvrdě zkritizovala postoj Nečasovy vlády ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

„Ústecký kraj je silně znepokojen přístupem vlády a vládních poslanců k řešení výbušné situace v sociálně vyloučených lokalitách, kteří, namísto plnění slibů daných občanům Šluknovska v září minulého roku, hledají jakékoli záminky a šíří lživá tvrzení jen proto, aby Ústeckým krajem zpracované klíčové legislativní změny nebyly v Poslanecké sněmovně schváleny. Návrh zákonných úprav označovaný jako Ústecký balíček se zaměřuje na řešení problémů souvisejících nejen se životem v sociálně vyloučených lokalitách, ale také na drobnou kriminalitu po celé České republice, a týká se sociálního bydlení, loterijního zákona a trestů za opakované přestupky. Ze všech slibů premiéra Petra Nečase, které dal občanům Šluknovska v září loňského roku, zbyla jen prázdná mýdlová bublina,“ dodala viditelně rozčílená Vaňhová.

Vedení kraje si podle ní nedokáže představit, že by nesmyslnými škrty v resortu Kubiceho ministerstva vnitra byl ohrožen alespoň základní bezpečnostní standard pro obyvatele Ústeckého kraje. Hejtmanka s ohledem na stále kritickou situaci na mnoha místech svého regionu považuje zajištění bezpečnosti pro lidi jako jednu ze svých priorit a tak to vnímají podle zjištění ParlamentníchListů.cz i oslovení Severočeši. Podle nich v případě nicnedělání vládnoucích politiků hrozí v nejbližší době pogromy, nepokoje a rasové atentáty a po politické linii nebezpečný vzestup preferencí české krajní pravice. Ta by nepochybně využila selhání elit a státu posílením preferencí v blížících se volbách, což potvrdila i samotná hejtmanka. „Frustrace občanů z nezájmu vlády a planých slibů bohužel využívají a zneužívají různé extremistické skupiny k rozdmýchávání rasové nenávisti. Bohužel řada občanů na jejich řešení slyší. Je nezbytné neodkladně řešit tuto situaci, která hrozí přerůst v násilí,“ varovala Vaňhová.

Premiér Nečas z ODS přitom během své návštěvy Šluknovska v září 2011 mimo jiné slíbil zajistit bezpečnosti lidí a ochranu jejich majetku, vytvoření centrálního registru přestupků, změnu v posuzování soustavných a opakovaných přestupků jako trestný čin a realizaci programů aktivní politiky zaměstnanosti a podpory sociálního bydlení. Jak ale Vaňhová upozornila, nic z toho se ani po více než pěti měsících vůbec nerealizovalo, což je chyba i vedení resortu spravedlnosti v čele s Jiřím Pospíšilem. „Ústecký kraj považuje novelu přestupkového zákona schválenou tento týden Poslaneckou sněmovnou, která mimo jiné umožňuje za opakované přestupky uložit zákaz pobytu, za nesystémové řešení, které nebude mít žádný reálný dopad na snižování drobné kriminality. Zloději a výtržníci se jednoduše přesunou na jiné místo a budou dále pokračovat v porušování zákona. Navíc, jak se ukazuje, policie nebude mít kapacitu, ani prostředky, jak účinně bezpečnost zajistit,“ je hejtmanka Vaňhová vůči výsledkům snažení Pospíšilova resortu skeptická.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…