S kým obchodovat a od koho dát ruce pryč? Rázná ekonomka radí

17.01.2012 20:33

Euro nepotřebujeme, myslí si ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní to dokladuje náš čilý přeshraniční obchod s Bavorskem. Ta současně odmítá snahy orientovat náš export mimo Evropu. Podle ní můžeme být rádi, že jsme navázáni na německou ekonomiku. Německo totiž podle ní bude vyplňovat díry vzniklé ztrátou konkurenceschopnosti po zemích jako je Itálie, Španělsko a podobně.

S kým obchodovat a od koho dát ruce pryč? Rázná ekonomka radí
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

„My máme v podstatě dvě možnosti. Buď se orientovat na někoho úspěšného, jako je Německo, nebo se nasměrovat na někoho neúspěšného, tedy kohokoliv jiného,“ řekla na dotaz ParlamentníchListů.cz Markéta Šichtařová s tím, že v takovém případě je odpověď nasnadě.

Německo obsadí,  co slábnoucí země opustí

„Německo se zatím drží z evropských zemí nejlépe a v porovnání s ostatními zeměmi vykazuje mírný růst. To svědčí o tom, že ta naše orientace je šťastná. Kdybychom se orientovali na kteroukoliv jinou zemi, byly by u nás projevy krize mnohem hlubší,“ myslí si ekonomka.

Současně vysvětluje, proč je i do budoucna dobré se orientace na Německo držet. „Nechci, aby to vyznělo ošklivě, ale lepší termín mě nenapadá, než že Německo parazituje na tom, když evropské země jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko či Řecko ztrácejí konkurenceschopnost na evropském trhu. Přitom ta poptávka po evropském zboží víceméně zůstává stejná. A Německo je jediná natolik silná země, aby dokázalo pružně zareagovat a vyplnit díry na trhu. Tím dochází k tomu, že proti očekávání Německo neklesá tak rychle,“ míní Šichtařová. Což podle ní je výhoda i pro náš proněmecky orientovaný zahraniční obchod.

Proč přes kontinenty, když to máme u nosu

Šichtařová odmítá argumenty mnohých ekonomů, že Česká republika by měla svoji otevřenou ekonomiku orientovat třeba i na asijské či dejme tomu jihoamerické trhy, kde se nachází rychle se rozvíjející ekonomiky. „Proč to dělat, když zde je dána jasná geografická výhoda?“ klade řečnickou otázku. „Ostatně stačí se podívat na náš přeshraniční obchod se spolkovou republikou Bavorsko, který převyšuje i obchodní styk Bavorska s některými dalšími spolkovými zeměmi,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz ekonomka.

Čilý obchodní styk s Bavorskem je navíc podle Šichtařové důkazem, že není třeba těsnější integrace s možným budoucím „tvrdým“ jádrem eurozóny, pokud se EU rozdělí na třeba tolikrát zmiňovanou dvourychlostní Evropu. „Tady je jasně vidět, že nejenže nepotřebujeme euro, ale že je naprosto zbytečné a hlavně nesmyslné vstupovat do klubu, který se rozpadá. Tím Šichtařová reagovala na požadavek TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem z minulého týdne, aby ČR vstoupila bezpodmínečně do fiskální unie a podílela se na záchraně eura.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Politici by obchodovali s Asií

Šichtařová tak odmítá, co politici napříč politickým spektrem v poslední době rádi zdůrazňují. Naše ekonomika by se podle nich měla přesměrovávat svůj export na trhy Asie, na státy jako Čína, Indie, Vietnam, a státy, kde máme historické vazby.

Zajímavou lokalitou pak prý je i Latinská Amerika. „To už měly (vlády) udělat dávno. Říkáme to celou dobu. Proti tomu nic nemám, ale obávám se, aby to nebyla opět jenom slova," reagovala na plán ministerstva průmyslu, který s orientací na zmíněné trhy počítá, předseda KSČM a člen Rozpočtového výboru Vojtěch Filip. Podle něho již jiná koncepce na začátku tisíciletí počítala s diverzifikací, ale nebyla realizována.

„Měli bychom i navázat na tradičně dobré vztahy a dobré jméno našich výrobků, například ve Střední Asii a obecně postsovětských republikách," říká Filip, který pomáhal otevírat dveře českým podnikům například ve Vietnamu.

Doubrava nás vidí v Číně

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava, který je znám svými dobrými kontakty v Číně a který i na půdě Senátu připravuje sdružení česko-čínského přátelství, zas například míní, že Čína je českým výrobkům otevřená. „Několikrát jsem v Číně byl a vím, že by tam o naše výrobky zájem měli. To bychom ale neměli dělat hloupá prohlášení s Dalajlámou a podobně. Stejně tím nic nedokážeme a Čínu to dráždí. Také se mě tam na to ptali. Stejně tak je hloupé dráždit Rusko, se kterým také můžeme zlepšovat obchodní vztahy," říká pro ParlamentníListy.cz senátor Doubrava.

„Mně je jedno, kam budeme vyvážet, hlavně když bude odbyt pro naše výrobky. Ale je fakt, že EU a eurozóna, když to řekneme trochu nadneseně, krachuje a velký hospodářský zázrak se od ní čekat nedá. Na EU spoléhat nelze a omezením ekonomické závislosti naší země na Německu lze omezit i politickou závislost na Německu. Ale našemu exportu určitě nepomůžeme, když bude Kalousek neustále zvyšovat daňovou zátěž," míní senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…