SP ČR: Aktuální problémy v zaměstnanosti

02.11.2012 19:52

Svaz školil personalisty.

SP ČR: Aktuální problémy v zaměstnanosti
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

SP ČR ve spolupráci s CZELA (občanské sdružení advokátů -specialistů na pracovní právo) připravil pro členské firmy seminář na téma „Aktuální problémy v právní úpravě v oblasti zaměstnanosti a jak na ně.“

Seminář byl zaměřen na změny v pracovněprávní legislativě v roce 2012, které přinesly a ještě přinesou zaměstnavatelům řadu problémů a zvýšily nejen jejich administrativní zatížení, ale mají dopady i ekonomické.

Na úvod se Mgr.Markéta Cibulková a Mgr. Ing.Jan Procházka, L.L.M věnovali problematice Švarcsystému  (nelegálnímu zaměstnávání nejen cizinců), kdy svůj výklad doplnili o pohled na  přístup finančních úřadů ke kontrolám závislé činnosti. Dále zmínili povinnosti zaměstnavatelů, zejména dle diskutovaného §136 zákona o zaměstnanosti, a jak se chovat v případě kontroly ze strany inspektorátu práce. Na závěr svého vystoupení se pokusili formulovat praktický návod, jak ošetřit smlouvy s OSVČ, aby se minimalizovala možnost prohlášení jejich činnosti za výkon nelegální práce.

Druhý blok přednášek se věnoval problematice zaměstnávání cizinců ze třetích zemí. Prezentace Mgr. Romany Náhlíkové Kaletové obsahovala přehledné grafy k pochopení problematiky postupu při získávání nových a prodlužování stávajících povolení k zaměstnávání cizinců ze třetích zemí. Přednášející se dotkla i otázky, která je pro zaměstnavatele klíčová, a to je možnost pracovních cest takovýchto zaměstnanců. Dále ve svém vystoupení představila společný projekt ministerstev průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí, zahraničních věcí a vnitra „Zrychlená procedura pro vnitropodnikově převáděné zaměstnance “. Mgr. Matěj Daněk objasnil postup při nostrifikaci dokladů a přiblížil novou právní úpravu vstupu a pobytu cizinců na území ČR, která zapracuje do české legislativy směrnici EU 2011/98/EU.

Tématem třetího bloku přednášek byly aktuality týkající se pracovnělékařských služeb, tedy změn dle zákona č. 373/2011 Sb. Největším problémem aplikace zákona v praxi je neexistence prováděcí vyhlášky, která snad vyjde začátkem roku 2013. V současné době se tedy postupuje dle přechodných ustanovení.  Nejvíce diskutovaná otázka povinných vstupních prohlídek i u prací konaných na základě dohod mimo pracovní poměr by měla být ošetřena poslaneckou novelou,  o jejíž vznik se zasloužil i SP ČR. Prezentace JUDr. Dominka Brůhy, Ph.D a JUDr.Jaroslava Škubala byla doplněna o zajímavé judikáty.

Čtvrtý blok semináře se týkal problematiky zaměstnávání osob se zdravotním postižením a povinného podílu. Přednášely  JUDr.Teraza Kadlecová a Mgr. Veronika Odrobilová. Tomuto tématu bude pro jeho závažnost a dopady posledních legislativních změn na zaměstnavatele věnován samostatný článek v příštím Spektru.

Na závěr semináře vystoupil JUDr.Karel Rychtář, který představil projekt „Sociální pilíř konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR), ve vztahu k zaměstnanosti OZP na volném trhu práce“, který úzce souvisí s přednášenou problematikou.

O seminář byl velký zájem, ale z důvodu omezené kapacity sálu nebylo možno vyhovět všem zájemcům. Svaz jedná o možnosti tento zajímavý a dle ohlasu z řad účastníků užitečný seminář opakovat.

Přednášeným tématům se Svaz aktivně věnuje a další užitečné informace naleznete  na webu www.spcr.cz

JUDr. Jitka Hlaváčková
Sekce zaměstnavatelská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…