Šaškárna, teatrální divadlo. Snahy o sesazení vlády už podle pravice začínají nudit

03.01.2013 20:12

Teatrální divadlo, i tak označují členové koaličních stran hrozbu ČSSD vládě. Ta v reakci na amnestii Václava Klause prohlásila, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Její počínání totiž s amnestií spojuje.

Šaškárna, teatrální divadlo. Snahy o sesazení vlády už podle pravice začínají nudit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Sociální demokraté se rozhodli po vyhlášení dílčí amnestie vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Na brífinku to oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Amnestie umožnila, aby velcí podvodníci a tuneláři unikli trestu. Pokládáme to za skandální,“ uvedl.

Ačkoliv amnestie pochází od prezidenta Václava Klause, premiér Petr Nečas ji spolupodepsal. Právě proto ČSSD spojuje osvobození s vládou. „Amnestii přece uděluje prezident, a nikoliv vláda, takže brečet asi budou pěkně, ale určitě na špatném místě,“ kritizuje však toto počínání poslanec za ODS Aleš Rádl.

„Zřejmě to bude ze strany ČSSD nějaký další pokus využít této skutečnosti, která nastala mimo prostor vládní vůle, jako dosti chatrný oslí můstek k tradičnímu osočení vlády z nedostatečného a liknavého boje s korupcí a kriminalitou. Když pan prezident mluvil o nevěrohodné opozici, která umí jen kopat příkopy, měl tím nepochybně na mysli právě tyhle teatrální divadelní výstupy,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Podobně hovoří i jeho kolega Marek Benda. „ČSSD vyvolává hlasování o nedůvěře pravidelně,“ uvedl a poukázal na to, že před méně než měsícem, 19. prosince, byla odhlasováním pro koalici důležitého daňového balíčku vyjádřena důvěra. Podle Bendy jsou tak tyto snahy sociálních demokratů obskurní. „Šaškárna to je, kolega Rádl byl ještě slušnější,“ přitvrdil ve slovech předseda poslaneckého klubu ODS.

„Udělit amnestii je prezidentovo právo,“ zastal se navíc kroku Václava Klause. Podobně hovoří i poslanec Boris Šťastný. „Ten krok je v pořádku, je to zcela v kompetencích prezidenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Oproti kolegům však není tak příkrý k ČSSD, naopak je podle něj na vině TOP 09, která během čtvrtka kritizovala rozsah amnestie. „Kdyby se TOP 09 nechovala populisticky a alibisticky a formálně by se nedistancovala od tohoto legitimního práva prezidenta, tak by sociální demokraty takový nesmysl nemohl napadnout,“ míní Šťastný.

„ČSSD jako opozice dělá to, co jí přísluší. Nemohlo by ji to ani napadnout, kdyby jí TOP 09 nenahrála tak hloupě na smeč – aby mohli říct: Když se od toho distancujete, tak hlasujte s námi,“ dodal poslanec. Podobně mírný názor vůči ČSSD má i poslankyně Lenka Kohoutová. „Je to jejich právo," uvedla krátce.

TOP 09 právo prezidenta na amnestii nijak nezpochybňuje, jak ale potvrdil ParlamentnímListům.cz poslanec Rudolf Chlad, straně vadí rozsah. Omilostněno totiž bude kolem 7500 osob. V tiskové zprávě lídři strany kritizovali, že amnestie zavdala příčiny ke spekulacím, že poskytla ochranu skutečným zločincům. „Doufám, že soudci propouštějící amnestované, budou správně konat,“ míní Chlad.

Opakovaný pokus o vyslovení nedůvěry vládě je podle něj jen účelový a unavuje občany i poslance. „Vyslovení důvěry nebo nedůvěry vládě probíhá při hlasování o důležitých zákonech v Poslanecké sněmovně v podstatě průběžně,“ poukázal na podobná slova Marka Bendy. „Vláda jako celek není zodpovědná za vyhlášení amnestie,“ dodal poslanec TOP 09.

Prezident Václav Klaus udělil dílčí amnestii při příležitosti dvacetiletého výročí vzniku České republiky. Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí podat minimálně 50 poslanců. Podpisy se budou sbírat na úterním jednání sněmovního klubu ČSSD. Aby vláda padla, musí pro nedůvěru hlasovat alespoň 101 poslanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…