Schwarzenberg se zbláznil. Česko ovládla hrůza ze slov knížete

19.01.2013 6:06

Čeští politici v drtivé většině odsuzují, že předseda TOP 09, místopředseda vlády a kandidát TOP 09 na prezidenta republiky Karel Schwarzenberg zpochybnil platnost Benešových dekretů a odsoudil poválečný odsun sudetských Němců.

Schwarzenberg se zbláznil. Česko ovládla hrůza ze slov knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na dotaz Václava Moravce ve čtvrtečním duelu prezidentských kandidátů v České televizi, zda by podpořil zrušení Benešových dekretů, řekl Schwarzenberg, že Benešovy dekrety neplatí už dvacet let – přijetím Listiny práv a svobod přestala prý platnost Benešových dekretů. „Co je zrušené, nemohu ještě jednou zrušit,“ řekl.

Na to Miloš Zeman řekl, že se Schwarzenbergem naprosto nesouhlasí a že Benešovy dekrety, které schválil do formy zákona poválečný československý parlament, jsou podle prohlášení českého Ústavního soudu součástí českého právního řádu.

 Navrácení majetku sudetským Němcům a Beneš jako válečný zločinec

Zeman se také Schwarzenberga dotázal, zda je pravda, že radil Václavu Havlovi, aby se omluvil sudetským Němcům a že prosazoval, aby se jim vrátil majetek a zda se předseda Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt radoval z toho, že Schwarzenberg postoupil do druhého kola.

Schwarzenberg dále řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy.)

 Češi byli podle knížete jako nacisté

„Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který prý citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.

Církevní restituce byly záměr, jak otevřít restituce sudetoněmecké

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda s předsedou TOP 09 souhlasí. Čeští politici napříč politickým spektrem Schwarzenbergova slova odsuzují. Výjimka je pouze postoj TOP 09 a Starostů. Schwarzenberg naštval i několik politiků ODS, kteří chtěli knížete původně podpořit. ODS vyzývá k podpoře Schwarzenberga na Hrad.

Schwarzenberga jasně odsoudil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Pan Schwarzenberg by si měl uvědomit, že odsun byl prováděn nikoli na základě svévole Československa a jeho prezidenta Beneše, ale mimo jiné na základě poválečných jednání, která byla dokončena v Postupimi. Když byly schvalovány církevní restituce, které mohou prolomit Benešovy dekrety, mohlo to ještě vypadat jako neschopnost vlády a TOP 09 uvědomit si důsledky prolomení dekretů pro tento stát. Teď to vypadá spíš jako záměr,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tejc.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Schwarzenberg záměrně neříká pravdu a jeho vyjádření je skandální. „Jen potvrzuje již dříve zveřejněné informace o tom, že již v roce 2007 psal Berliner Zeitung, že on je zárukou takzvaného odškodnění sudetských Němců a zvrácení majetkových poměrů v naší zemi v neprospěch našich občanů,“ dodal poslanec.

Podobně to vidí i poslankyně KSČM Marie Nedvědová: „Pan Schwarzenberg hájí zájmy svých šlechtických přátel a tím, jak on sám získal svůj majetek, již Benešovy dekrety prolomil a teď to musí zlegalizovat. Církvím se již majetek vrátil, tak teď je na řadě Sudetoněmecký landsmanšaft a šlechta.“

Volba prezidenta: referendum o návratu Rakouska-Uherska

„V tomto případě s panem Schwarzenbergem nesouhlasím,“ reagoval stručně místopředseda ODS a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

„Děsí mě, pokud se po takovém prohlášení Schwarzenberg stane prezidentem. Souboj Zeman versus Schwarzenberg nabírá rozměr referenda o návratu Rakouska-Uherska,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Vít Bárta.

„Tyto výroky jsou necitlivé a nevhodné a v případě prezidentského kandidáta diskvalifikující,“ míní šéf europoslanců ODS Jan Zahradil.

To je zrůdnost

„Jen to svědčí o zrůdnosti uvažování předsedy TOP 09, který se už těmito záměry ani netají. Hrůza mít takového člověka na Pražském hradě,“ děsí se místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„A co odsun Čechů?“ připomněla ministru zahraničí poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská, že Němci vyháněli Čechy z pohraničí.

TOP 09 svého předsedu hájí stejně jako spojenecká strana Starostů. „Souhlasím s panem ministrem. O tom, že Benešovy dekrety jsou dnes již právně vyhaslé, se hovoří dlouho. Neznamená to ale, že by to mělo mít nějaké praktické dopady v podobě vrácení majetku sudetským Němcům. O tom, že hromadné vysídlení jakéhokoli etnika dnes také není v Evropě beztrestně možné, svědčí i soudní procesy týkající se jugoslávské války. Nelze ovšem rozhodování prezidenta Beneše poměřovat dnešními kritérii. I Karel Schwarzenberg si je vědom toho, v jakém historickém kontextu se tehdejší události odehrály,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Vyhaslé…

Poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková a Anna Putnová jen stručně uvedly, že s předsedou TOP 09 Schwarzenbergem souhlasí.

Podobně se místopředsedy Nečasovy vlády Schwarzenberga zastala i poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová: „Benešovy dekrety byly jednorázovými právními akty, kterým se po jejich realizaci říká vyhaslé, mrtvé a podobně. Jedná se o neúčinné právní normy, které sice formálně nebyly zrušeny, ale v praxi se na ně pohlíží stejně, neboť nezakládají žádná nová práva ani povinnosti. Je zřejmé, že v dnešní době by opětovné přijetí Benešových dekretů nebylo možné.“

Připomeňme ale, že Schwarzenberg uvedl, že Benešovy dekrety neplatí už dvacet let – přijetím Listiny práv a svobod přestala prý platnost Benešových dekretů. O žádném vyhasnutí nehovořil.

Kdo s čím zachází, tím také schází

Senátor ČSSD Miloš Malý nesdílí pohled předsedy TOP 09. Benešovy dekrety jsou podle něho stále součástí našeho právního systému, i když sloužily pouze k určitým právním úkonům v určitém čase.

„V současné době jsou již takzvaně zkonzumovány a již není žádný případ, na který by se daly aplikovat. K omluvě za excesy při poválečném odsunu Němců musím říci, že k nim došlo v době, kdy měli Češi v čerstvé paměti masakry civilistů za okupace. Některým Čechům Němci vyvraždili celé rodiny. Tak i v tomto případě platí, kdo s čím zachází, tím také schází,“ dodal senátor.

Podobně argumentuje i jeho stranický kolega poslanec Antonín Seďa a dodává: „Benešovy dekrety jsou součástí naší legislativy, ať se to panu Schwarzenbergovi líbí, nebo ne.“

Jak o tom mluví Schwarzenberg bez ohledu na to, co spáchali nacisté, považuji za skandální. A bojím se, do jakých praktických důsledků by mohlo být v budoucnu dovedeno panem Schwarzenbergem jeho přesvědčení,“ řekl redakci předseda VV Radek John.

Schwarzenbergovi to může prohrát volby

„Benešovy dekrety jsou důležitou součástí českého právního řádu a kandidát na prezidenta by je měl důsledně hájit. Nejde Benešovy dekrety posuzovat optikou dnešní doby, dnes by totiž takové dokumenty nebyly reakcí na Hitlera a jeho devastaci Evropy, a to dekrety ve své době byly. Jejich zpochybňování je od prezidentského kandidáta nepřijatelné,“ míní poslanec ODS David Šeich.

Poslanec ODS Pavel Svoboda jen stručně uvedl, že se Schwarzenbergovým prohlášením nesouhlasí. Stejně tak i senátor ČSSD Petr Guziana.

„Je hezké, že pan Schwarzenberg neskrývá své skutečné názory a doufám, že využije i zbývající čas kampaně, aby lidem ukázal, jaký vlastně ve skutečnosti je,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Odvahu Karla Schwarzenberga ocenil podobným způsobem i senátor ODS Tomáš Jirsa. „To, co říkal pan Schwarzenberg, slýchávám od německých a rakouských křesťanských demokratů. Tam by s tím třeba uspěl. Oceňuji, že měl odvahu říct otevřeně takové prohlášení, které mu může prohrát volby,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Schwarzenberg odhodil masku

Poslanec ČSSD Richard Dolejš říká, že je nehorázné, že Schwarzenberg zpochybňuje Benešovy dekrety a odsun Němců.

„To je proti českým národním zájmům. Pan Schwarzenberg se demaskoval a národu ukázal, jaké zájmy a skupiny ve skutečnosti hájí. Tomu mohou tleskat pouze sudeťáci, šlechta a Římskokatolická církev. Odsun a dekrety musí být posuzovány v kontextu dané doby a poválečného období. Byly reakcí na protistátní aktivitu sudetských Němců v předválečném období, na následnou německou okupaci a fašistickou genocidu spojenou s ďábelskými zločiny. Pan Schwarzenberg navazuje na šlechtickou tradici svého rodu. Podobně se například jeho předek Karel Schwarzenberg v roce 1898 postavil k husitům, kdy mimo kontext dějin a zločinů Katolické církve prohlásil: ´Jsme potomci šlechty, která na Bílé hoře porazila husity. My vidíme v husitech bandu lupičů a komunisty. My budeme bojovat proti všem novohusitům.´A já jen dodávám: ´Jsou stále stejní, po ovoci poznáte je.“

Jako jediný z ODS se za předsedu TOP 09 Schwarzenberga postavil místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský. „V tomto případě s ním v zásadě souhlasím,“ uvedl.

Nevolte cizáka

„Názor Schwarzenberga je proti většině obyvatel ČR a pokud bude zvolen, budou se dít věci. V tomto kontextu chápu výzvu ´nevolte cizáka´,“ říká poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Poslanec Radim Fiala uvedl, že takové vyjádření chápal u aspiranta na sudetoněmeckého, nikoli českého prezidenta. „Je to snaha o přepisování historie, převracení příčin a následků. Snaha o ponižování České republiky a jejích občanů. Karel Schwarzenberg se evidentně prořekl a dal najevo, že desítky let žil někde jinde a cítí loajalitu k někomu jinému, než je český stát a jeho občané. Rozhodně ho nebudu volit,“ říká poslanec.

„Možná, že podle pana ministra nebyla ani druhá světová válka,“ vyjádřil svůj nesouhlas poslanec Jiří Krátký z ČSSD.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka proti Schwarzenbergovi namítá, že Benešovy dekrety byly potvrzeny i zákonodárným sborem a jsou součástí právního řádu ČR a dodává: „A historické hodnocení minulých událostí dnešními normami je zavádějící a nerespektuje tehdejší situaci. Stejně tak nelze soudit adoptivní předky pana ministra, že nedodržovali dnešní zákoník práce.“

Vlastizrádce

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová říká, že uplatňování kolektivní viny vůči těm, kteří bojovali proti nacismu, bylo chybou. „Mučení a vraždění při divokých odsunech byly velice obdobné tomu, co známe ze zemí bývalé Jugoslávie devadesátých let,“ říká poslankyně.

„Výroky Schwarzeneberga jsou historicky zcela nepravdivé a neblahé z hlediska jeho případného prezidentství. Je to stejné jako tvrdit, že Žižka mohl být souzen za náboženskou nesnášenlivost,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

„Zásadně s ním nesouhlasím. Nejsem vlastizrádce,“ říká poslanec KSČM Karel Šidlo.

„Člověk s takovými nehoráznými výroky by se nikdy neměl stát prezidentem České republiky. Mohu se jen domýšlet, v koho zájmu tak hovoří,“ řekl o kandidátovi TOP 09 místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Považuji výroky ministra zahraničí za skandální. Lidé by si měli rychle uvědomit, koho tento člověk reprezentuje,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Schwarzenberg konečně přiznal, proč sem přišel,“ uvedl poslanec ČSSD Jan Babor.

Dobře placená ´nezávislá´ knížecí média

Poslanec ODS Aleš Rádl uvedl, že Schwarzenbergův názor na tuto věc mu nebyl neznámý a nijak zvlášť ho nepřekvapil: „Je to pohled někoho, kdo se prostě trvale cítí být součástí nějaké jiné entity a společenské dění v českém prostoru hodnotí především v kontextu svých diferencovaných rodových zájmů. Co mě však překvapuje, je to, s jakou snadností je možné u tolika našich spoluobčanů pomocí různých primitivních reklamních triků a evidentně dobře zaplacených ´nezávislých´médií vybičovat jejich patrně vrozené lokajství až k hysterii hraničící s fanatismem.“

Ani poslankyni KSČM Kateřinu Konečnou kníže nepřekvapil: „Vyjevil pouze své postoje, které prosazoval jako kancléř exprezidenta Havla a o jejichž prosazení usiluje i v posledních letech – naštěstí pro občany naší země zatím neúspěšně.“

„Uvedené věty jsou vytržené ze souvislosti. Nebyly myšleny zle. Vůbec mě neznepokojují. Karel Schwarzenberg je ve světě uznávaným diplomatem a ví, o čem mluví,“ říká člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

Podle senátora ČSSD Miloše Janečka Schwarzenberg svým prohlášením dává najevo, že není Čech: „Na Hradě bude podporovat prolomení Benešových dekretů a další restituce pro sudeťáky a kamarády landsmanschaftu. Bůh ochraňuj náš národ před tímto člověkem. Věřím, že prezidentem bude Zeman.“

Jeho srdce plane pro sudetské Němce

„Samozřejmě s ním nesouhlasím. Ať si to napíše na billboardy! A snad se jeho ´Karlové´ probudí,“ reagoval europoslanec ČSSD Richard Falbr.

Poslankyně KSČM Marta Semelová považuje vyjádření Schwarzenberga za naprosto neuvěřitelné, zvláště u člověka, který se chce stát prezidentem ČR: „Jak je vidět, jeho srdce plane pro sudetské Němce a jeho zvolení by bylo fackou do tváře všem těm, kteří položili život v boji proti německému nacismu. Byla by to též i urážka všech těch, pro něž slova vlastenectví a rodná zem nejsou prázdné pojmy. Zároveň je zřejmé, že tomuto kandidátu se nepříčí lhát a falšovat historii.“

„Od možného budoucího prezidenta to jsou děsivá slova vlastizrady. To je, jako by řekl: až budu zvolen, tak se mí sudetoněmečtí přátelé na mě obraťte a já vám jako státní prezident pomohu dostat majetek,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

„Po včerejšku vím úplně přesně, koho volit. Kníže to nebude. Beneš a válečný zločinec, to je vrchol,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Poslanec ČSSD Petr Hulinský uvádí, že nesouhlasí s ministrem zahraničí. „Dějiny jsou vždy složitější, než se zdají, proto považuji za důležité se z minulosti poučit, ale pracovat pro přítomnost a především budoucnost,“ dodává poslanec.

Asi se zbláznil

Poslanec KSČM Jan Klán řekl, že je Schwarzenbergovým výrokem znechucen a pobouřen: „Benešovy dekrety platí stále. Pokud by byly jakýmkoli způsobem zrušeny, nebo omezeny, tak by to znamenalo zpochybnění výsledků druhé světové války. Odsun Němců nebylo nic jiného než reakce na výsledek války. Podobné odsuny byly v Polsku, na Slovensku i v jiných zemích.“

„Nemůžeme používat dnešní normy na události kolem roku 1945. Tehdy žádný haagský tribunál neexistoval,“ uvedl místopředseda ČSSD a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Absolutně se Schwarzenbergem nesouhlasím!“ reagoval stručně poslanec VV Petr Skokan.

Poslankyně Hana Orgoníková se obává, že u Schwarzenberga je přání otcem myšlenky. „Nelze hovořit o neplatnosti dekretů retroaktivně. Myslím, že přání je otcem myšlenky. Ale co si o sobě dřímající feudál myslí? Rozuměl vůbec otázce?“ smála se ministrovi poslankyně. 

„Schwarzenberg se asi zbláznil. Ministr zahraničí, který neuznává Postupimské dohody a výsledky druhé světové války a musí být v zájmu nejen ČR, ale celé Evropy neprodleně odvolán. Jeho kandidatura na prezidenta s jeho názory je výsměchem všem, kteří bojovali a padli v druhé světové válce v boji proti nacismu,“ zlobí se senátor SPOZ Vladimír Dryml.

Jeho řeči o češství jsou jen pokrytecké

Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda se domnívá, že není dobré posuzovat rozhodnutí v jiné době, než kdy vzniklo: „Za druhé, jde o ohromné majetky, peníze a v těchto otázkách nelze spoléhat na morálku, etiku a tak dále. Polemika nad jejich smyslem je lehkovážnost a není to moudré.“

„Pořad jsem viděl a přijde mi od novináře poměrně dost trapné, když vytrhne jen část vyjádření tak, aby hrála na nacionální notu. Schwarzenberg jasně řekl, že se to týkalo těch, kteří byli odsunuti neprávem, ačkoli zůstali věrni republice,“ reagoval poslanec Starostů a nezávislých Josef Cogan.

Poslankyně ODS Ivana Weberová říká, že se na rozdíl od ministra domnívá, že Benešovy dekrety jsou stále platnou součástí našeho právního řádu a že na jejich vznik i na odsun Němců je nutné pohlížet v kontextu doby, kdy vznikly, nikoli pohledem dnešním.

„Pokud ty věty opravdu takto formuloval, tak jeho řeči o češství jsou jen pokrytecké proklamace. Takový člověk by neměl být českým prezidentem,“ domnívá se poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

„Ani náhodou s ním nesouhlasím! To už snad nelze omlouvat jeho stářím! Snad to pochopí voliči v druhém kolem,“ reagoval vyděšeně poslanec ČSSD Václav Klučka.

Zpochybnění ústavního pořádku České republiky

„Jestli pan Schwarzenberg včera skutečně veřejně v ČT řekl, že Benešovy dekrety už dvacet let neplatí a že prezident Beneš a celá tehdejší vláda by se ocitla před haagským soudem, který soudí válečné zločiny, a relativizoval tak rozhodnutí Ústavního soudu i Poslanecké sněmovny, tak se dopustil veřejného zpochybnění ústavního pořádku České republiky a útoku na prezidenta Beneše, který nemá v ČR obdoby. Jsou to slova, ze kterých běhá mráz po zádech,“ zlobil se poslanec ODS Pavel Bém.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby jsou výroky Schwarzenberga šokující. „Nejsou sice od toho pána překvapivé, ale konečně zazněly na ´plnou hubu´, jak by možná sama Jasnost v jiné souvislosti řekla. Od kandidáta na prezidenta, ministra zahraničí a předsedy vládní strany jsou nejen trapné, jsou přímo vlastizrádné. S veškerou úctou druhá světová válka nebyla pouze genocidou Židů, jak se v poslední době podává. A lituji všech, zvláště Čechů, kteří to tak nevnímají. Stejně jako otřesnost názorů starého pána. To již nelze omluvit naivitou, ani okouzlením prosťáčka aristokratem. Jedině snad slepotou a hluchotou. Jsem zvědav, kdy popře i Zlatou bulu sicilskou. Ostatně se také týká ´jen´ postavení Přemyslovců, českého státu, nikoli zájmů zakladatelů jeho rodu. Myslím, že se tomu říká přinejmenším sobectví. U mě má pan Zeman několik vroubků, ale po tomto vystoupení jeho soupeře s motýlkem mám s volbou jednoznačně jasno. Nerozumím těm, kteří Schwarzenbergovi tleskali. Kolaborantů zde bohužel vždy bylo moc. S erby i bez nich. Ale u aristokrata, údajně českého, to je o mnoho děsivější. Je-li opravdu Čech. Kdyby byl premiér chlap, a ne loutka, Schwarzenberga by za tyto řeči odvolal.

Já ho volit nebudu

„Je-li to pravda, tak já volit Karla Schwarzenberga nebudu,“ reagoval poslanec ODS Jan Bureš.

Podle poslankyně ČSSD Dany Váhalové jsou Schwarzenbergova slova jen další důvod, aby lidé volili Miloše Zemana.

„Benešovy dekrety zůstávají součástí právního řádu, ale princip kolektivní viny je už dnes nemyslitelný. Dnes by to Beneš udělat nemohl, ale to neznamená přepisovat dějiny,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Zásadně nesouhlasím, aby někdo v rámci své kandidatury otevíral otázku Benešových dekretů. Přijde mi to velmi nevkusné,“ řekl poslanec ODS David Vodrážka.

Byli odsunuti i nevinní

Senátor Tomio Okamura říká, že zda Benešovy dekrety platí, nebo neplatí, je otázka pro právníky. „Ovšem jejich obsah z většiny odporuje mezinárodním dohodám – vyvlastňování nevinných lidí, princip kolektivní viny, to vše je v absolutním rozporu s dnešními zákony. Vždyť my jsme vyháněli i prokazatelné antinacisty, odbojáře, a naopak kolaboranti často vstupovali do řad policie a armády,“ říká senátor.

„Otázka je, nakolik bylo reálné, aby Němci v republice zůstali, jelikož poválečná nenávist po německých zločinech byla silná. Němcům hrozilo permanentní lynčování. Neplatnost dekretů nic neznamená – Němci si žádné nároky nekladou a vyhnance tuším německý stát odškodnil,“ dodal senátor.

„Netvrdím, že byl odsun proveden ´lidsky´, ale každý důsledek má svou příčinu. Tímto názorem pan Schwarzenberg jen potvrzuje, co by nás čekalo v případě, že by usedl na Hrad,“ myslí si poslanec ČSSD Václav Neubauer.

Poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová řekla, že nebude hodnotit Benešovy dekrety jako takové a výrok se k nim vztahující, nebo se to musí posuzovat v kontextu doby. „Ale souhlasím, že divoký odsun Němců byl porušením lidských práv a chování některých Čechů odsouzeníhodné. Nakonec je o tom dostatek odborné literatury,“ dodala Wenigerová.

To by byl konec České republiky

„Kdyby to bylo podle Schwarzenbergových představ, tak to je konec České republiky,“ říká senátor KSČM Václav Homolka.

Poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová si myslí, že s vyjádřením Schwarzenberga snad nemůže souhlasit nikdo. „Ale věřím, že nadšení voliči pana knížete to budou v nadcházejících dnech usilovně vysvětlovat. Peníze i prostor ve sdělovacích prostředcích na to mají,“ dodala.

„Jestli to takto pan kníže řekl, tak si to totálně popletl a smotal. Pletl by dobu a podmínky druhé světové války s úplně jinou dobou a jinými podmínkami,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Ani poslankyně KSČM Ivana Levá se vicepremiéra Nečasovy vlády nezastala: „Německo ve druhé světové válce neuspělo, okupované území bylo osvobozeno a majetky byly navráceny. Beneš by ani dnes nemusel mít žádný strach. Doufám, že to byla poslední válka v Evropě, s dnešní dobou nejde srovnávat. Dějiny druhé světové války nelze zpětně přepsat.“

„Toto prohlášení je samo o sobě důvodem, proč by měli občané volbu Karla Schwarzenberga zvážit,“ reagovala poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…