Šéf Červeného kříže v Moskvě nevěří ruským humanitárním konvojům: Je to invaze!

26.12.2014 7:50

Je možné, že Rusové zneužívají humanitární konvoje, které vysílají na východ Ukrajiny. O takovém podezření mluvil šéf moskevské organizace Ruského červeného kříže Igor Trunov. Na Donbas okupovaný proruskými povstalci jimi mohlo být přivezeno cokoli, zejména zbraně a munice, řekl Trunov ukrajinské agentuře Ukrinform. Rusko zatím vyslalo deset těchto konvojů a podle něj jsou invazí do jiného státu.

Šéf Červeného kříže v Moskvě nevěří ruským humanitárním konvojům: Je to invaze!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český červený kříž

Na Donbas okupovaný proruskými povstalci mohlo prý být přivezeno cokoli, uvedl představitel Červeného kříže. Trunov se domnívá, že konvoje jsou navzdory mezinárodnímu právu využívány na přepravu zbraní či munice. „Věci dvojího určení a zbraně jsou nepřípustné. Nesmíme humanitární náklad vystavovat zpochybnění. Proto přirozeně legitimní pomoc znamená přinejmenším nepřítomnost zboží dvojího určení. Ale to, o čem mluvíme, je nepřímé porušení mezinárodního humanitárního práva, to znamená, že nejspíše přivezli zbraně," řekl vedoucí moskevského Červeného kříže. Konvoje jsou organizovány pod záštitou ministerstva pro mimořádné situace.

„Těch deset konvojů bylo (Západem a Kyjevem) hodnoceno naprosto přesně. Nechci házet špínu na naše struktury, na náš stát… Ale existuje nějaké mezinárodní právo. Co je ministerstvo pro mimořádné situace? Je to polovojenská struktura státu. Jak se polovojenská struktura dostala na území jiného státu? Je jedno, jestli samozvaného, nebo jestli to je Ukrajina," říká Trunov.

Je to invaze, narušení

Poukázal především na to, že ruské ministerstvo pro mimořádné situace není subjektem mezinárodního humanitárního práva a neupravuje ho žádná mezinárodní úmluva. „Tak co to je? Je to invaze, narušení. To je nepřípustné," zdůraznil.

Rusko podle něj zatím na východní Ukrajinu vypravilo jediný legitimní konvoj. Ten obnášel 15 nákladních aut a na jeho organizaci pracoval moskevský Červený kříž za podpory MMS. Kolona dopravila 20. prosince do Luhansku 80 tun převážně potravin, dezinfekčních prostředků a zdravotnického materiálu. Náklad byl určen pro pět dětských domovů a pro veřejné jídelny v objektech církví. Další takový konvoj má vyrazit do Doněcku 15. ledna.

Moskva popírá, že by vývoz zbraní, munice, ale i dobrovolníků skrývala pod roušku humanitární pomoci. Avšak ukrajinská vláda i západní země Rusko podezřívají, že takto podporuje proruské separatisty a doplňuje tak povstalecké jednotky prořídlé ztrátami v bojích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…