Šéf dotačního úřadu: Policie? Uniká mi smysl některých kroků

13.06.2012 12:40

ROZHOVOR Velmi skloňované jméno posledních týdnů je jméno ředitele ROP Severozápad Pavla Markvarta (ODS). Ten ParlamentnímListům.cz přiblížil jak policejní zásah na jeho úřadě, tak možné nejasnosti, které v celé záležitosti vnímá.

Šéf dotačního úřadu: Policie? Uniká mi smysl některých kroků
Foto: tan
Popisek: Ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart

Před několika dny proběhla na Vašem úřadu kontrola. Čemu přisuzujete takovou, řekněme, razii?

Popravdě řečeno nechápu, proč musela policie zapečetit všechny naše kanceláře a následně je důkladně prohledávat. Naši úředníci byli připraveni i bez toho vydat policii všechny požadované dokumenty. V průběhu policejní prohlídky jsme navíc zdůrazňovali, že jsme připraveni s policií maximálně spolupracovat a že navíc sami máme zájem o informace, kterými konkrétními projekty se zabývají. V takových případech totiž standardně pozastavujeme jakékoliv proplácení prošetřovaných projektů.

I přesto. Pro laika je celá problematika dotací velmi těžko pochopitelná. Můžete osvětlit, co je jádro problému?

Dotace z evropských fondů se rozdělují prostřednictvím operačních programů. V České republice jsou tzv. oborové programy (například doprava, životní prostředí, vzdělávání a další) a pak regionální operační programy. Ty by měly financovat nejrůznější druhy projektů, jejichž smyslem je zlepšit život v daném regionu. Náš operační program se týká Ústeckého a Karlovarského kraje a až dosud se nám podařilo proplatit projekty v celkové výši asi 11 miliard korun. Jsou to zajímavé projekty a já věřím, že představují smysluplně vynaložené peníze. Při tak velkém počtu projektů ale mohou vznikat i různá pochybení.

Jak se k tomu staví Váš úřad?

Náš úřad se snaží je odhalovat a v takovém případě většinou krátí příjemci dotaci. Samozřejmě je taky možné, že se někdo z příjemců může pokusit o podvod a v takových případech okamžitě oznamujeme celou věc policii. Takových případů je však minimum. Současné problémy našeho programu jsou spojeny s podezřením, že v minulosti mohlo docházet k chybám při výběru projektů, či při jejich realizaci. Nebráním se myšlence, že někdy k chybám opravdu může dojít. Nejsem však ochoten připustit, že by byl program "tunelován" a záměrně se z něj ztrácely peníze. Kontrolní mechanismy našeho úřadu i dalších státních orgánů jsou dost důkladné, takže by se na jakékoliv nelegální manipulace muselo přijít již dávno.

Pokud se vrátíme ještě na začátek našeho rozhovoru: Po odchodu policistů, jejichž účast jste odhadnul na 24 hodin, byly ještě nějaké dozvuky?

Ne, prozatím nemáme žádné informace o tom, jak vyšetřování pokračuje.

Vnímáte celou akci jako zpolitizovanou?

Bohužel to nedovedu posoudit do všech detailů, protože mi smysl některých kroků policie uniká. Není mi například jasné, proč se policie zajímá o projekty, které nikdy nebyly realizovány, či které nebyly naším úřadem proplacené. Třeba se pletu, ale možná měla celá policejní prohlídka opravdu trochu jiný smysl.

Co říkáte na slova exúředníka Leo Steinera (více ZDE), který považuje některé projekty za účelově předražené?

Anketa

Může jít o politickou objednávku?

60%
27%
hlasovalo: 299 lidí
Pan Steiner ani našemu úřadu a zřejmě ani policii nesdělil žádná konkrétní podezření ohledně předražených projektů. Pokud by tomu tak bylo, zajisté bychom se těmto podezřením věnovali a konkrétní projekty bychom opětovně prověřili. Ostatně ani audit společnosti Deloitte, který prověřoval 35 našich projektů, předražení neidentifikoval. To neznamená, že by bylo u projektů vše v pořádku - objevují se různé druhy pochybení na straně příjemců dotací a tato pochybení je nutno buď odstranit, nebo potrestat snížením dotace. Avšak předražení zakázky by mohlo být i trestným činem. Proto je třeba, aby se pan Steiner vyjadřoval konkrétně, pokud disponuje skutečnými důkazy, nebo aby zanechal spekulací, pokud důkazy nemá.

Státní zastupitelství prý uvedlo falešné důvody pro prohlídku dotačního úřadu Severozápad, konkrétně jste hovořil o žalobkyni Bradáčové. Co Vás k tomuto vedlo?

Odůvodnění příkazu domovní prohlídky je založeno na vyšetřování případu mého předchůdce Petra Kušnierze, avšak policie po prohlídce zabavila i dokumentaci k projektu, který byl schválen až po Kušnierzově zatčení a nemůže mít tudíž s jeho případem nic společného. Když jsem na to policisty upozornil, doporučili mi, abych se na celou věc zeptal paní doktorky Bradáčové. Já samozřejmě nevím, který konkrétní státní zástupce podával žádost o povolení domovní prohlídky k okresnímu soudu, a mohu se tak opírat pouze o informace samotných policistů. Každopádně se mi právě odůvodnění prohlídky zdá podivné.

Jste členem ODS, komunikujete o celé věci s nejvyšším vedením?

Pozice ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad je pozicí úřednickou, nikoliv politickou. Snažím se tudíž řešit problémy našeho úřadu a potažmo Regionálního operačního programu Severozápad pouze jako úředník a s vedením ODS tyto problémy nijak nekonzultuji a neřeším.

Zajímá se o věc předseda Vaší strany, anebo někdo z místopředsedů?

Předpokládám, že problém našeho operačního programu pan premiér sleduje stejně jako problémy některých jiných operačních programů. Pokud vím, Ministerstvo pro místní rozvoj předkládá informace o problémových operačních programech pravidelně do vlády. Já vnímám problémy našeho programu za věcné a odborné, nikoliv politické, proto nevidím důvod, proč by se o věc mělo zajímat vedení jakékoliv strany.

Ovlivní podle Vás celá kauza krajské volby?

Žijeme ve světě, kde je až děsivě jednoduché někoho beztrestně nařknout z trestných činů a celá věc je pak stejně jednoduše odražena v médiích. Když třeba pan Steiner označuje různé politiky za zloděje a mafiány, jeho slova otiskne každý deník. Nikoho nezajímají důkazy, nikdo se nezamýšlí nad tím, že některá Steinerova tvrzení jsou evidentně nesmyslná. Pak je samozřejmě možné, že někteří lidé budou těmito výroky ovlivněni i při podzimních volbách. Každý by se ale měl zamyslet nad tím, jestli třeba i pan Steiner nevystupuje s cílem získat politickou podporu pro svou osobu a případně pro politický subjekt, ve kterém se angažuje.

Dobře, rozumím. Poslední otázka bude z jiného soudku - co konkrétně Váš úřad realizoval za projekty, které mohou lidé znát, aniž si to možná uvědomují?

Náš program již realizoval stovky projektů. Některé jsou malé, jiné jsou velmi rozsáhlé. Za velmi povedené považuji projekty budování cyklostezek v Karlovarském i Ústeckém kraji. Vzniká tak rozsáhlá síť stezek, které se postupně vzájemně propojují a jsou napojeny i na síť stezek v sousedním Německu. Mohl bych jmenovat třeba i opravené či nově budované silnice, novou budovu letiště v Karlových Varech, nebo třeba tolik diskutovanou lanovku na Větruši v Ústí nad Labem. Lanovka vzbuzovala ve veřejnosti pochyby, ale když se dnes podíváme na její obsazenost, vidíme, že je o ni obrovský zájem jak mezi místními, tak i mezi turisty. Radost mi dělají také opravená centra menších měst a vesnic, třeba Lokte nebo Kostomlat. Podařilo se vybudovat desítky sportovišť či škol, podpořili jsme rozvoj sociálních služeb. Dobrých příkladů jsou opravdu stovky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…