Šéflékař Kubek: Už žádné operace, budeme vás rovnou pitvat

22.02.2012 16:38

Drastické reformy šéfa zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) prý pacienty přijdou hodně draho. Rodit se bude na ulicích nebo v autech a namísto operací se bude rovnou pitvat.

Šéflékař Kubek: Už žádné operace, budeme vás rovnou pitvat
Foto: Martin Kovář
Popisek: TK Národní rady osob se zdravotním postižením, ČLK a Svazu pacientů k reformám MZ

Po ministru školství Josefu Dobešovi (VV) je šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) další ze členů vlády, kvůli kterým hrozí dokonce i vyhlášení generální stávky. Pokud k ní nedojde, s Hegerem prý nic nehne. A tisíce Čechů tak budou zbytečně umírat.

Místo operace pitva

"Pokud bude pacient čekat na závažnou operaci půl roku, už to ani nemusí být operace, ale rovnou pitva," uvedl rozhořčený šéf České lékařské komory Milan Kubek na společném setkání s prezidentem Národní rady zdravotně postižených Václavem Krásou a šéfem Svazu pacientů Lubošem Olejárem. Nejen předčasná a zbytečná úmrtí, ale i problémy týkající se narození jsou těmi, které zástupce lékařů i pacientů trápí.

Rodit budete na ulicích, vyhrožuje Kubek

"Je lepší narodit se v malé porodnici, než na ulici, v autě, nebo v taxíku," apeloval na rušení až 40 procent porodnic Kubek. Stejného názoru byl i rozhořčený šéf Národní rady zdravotně postižených, Václav Krása.

Zdůraznil, že reforma resortu zdravotnictví dopadne zejména právě na lidi s postižením. "Pro osoby se zdravotním postižením se zdravotní péče stává nedostupnou. Lhůty se pohybují v týdnech, měsících a letech. Pro osoby se zdravotním postižením hrozí, že se péče ani nedočkají," uvedl posmutnělý Krása.

Za jeden stůl se zástupci lékařů i lidí se zdravotním postižením překvapivě usedl i zástupce pacientů, tedy prezident Svazu pacientů, Luboš Olejár. Kubek dosud obtížně představitelný trojúhelník vysvětlil tím, že ač byli dlouhou dobu lékaři a pacienti na opačných stranách pomyslné barikády, příšerné Hegerovy reformy to změnily.

Heger se zbláznil

"Ministerstvo zdravotnictví se asi zbláznilo. Vyzýváme, aby občané vyšli do ulic a bojovali proti systému. Chceme celonárodní protest, generální stávku. Musí se probudit i další odboráři," vyzval ve středu Olejár.

Zástupcům ČLK ani Svazu pacientů se nelíbí zejména to, že Heger s nimi, navzdory mnoha slibům, nekomunikuje. Reformy tak prý připravuje od stolu a těžit z nich budou pouze zdravotní pojišťovny. Naopak pacienti budou biti téměř na všem, co Heger navrhuje.

Vyjdeme do ulic. Konec března jako deadline

Národní rada zdravotně postižených tak spolu se svými protihegerovskými partnery plánuje protest na co nejbližší dobu. Protestovat by chtěli hned, jak se vyčasí. Tedy nejpozději ve druhé půli března.

ParlamentníListy.cz se s názory ministrových odpůrců snažily konfrontovat i samotného Hegera. Ten však dosud na jejich dotazy nereagoval. 

Heger je kritizován zejména za to, že navzdory slibům, že lékařům navýší platy o 6,25 procent, platy se zvýšily jen o část. Hegerovi je vyčítáno také to, že kvůli jeho změnám se zvýší čekací doba na sanitky a tím pádem i vzroste nebezpečí zbytečných úmrtí.

DOKUMENTY, zákon nabývá účinnosti dnem 1. dubna 2012

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…