Senát podpořil smlouvu s Ruskem. Pomůže v boji s kriminalitou

11.04.2012 12:27

Senát podpořil smlouvu mezi Českem a Ruskem, která má pomoci s bojem proti trestné činnosti. Účelem dohody, kterou ještě musí podepsat prezident, je poskytnout policii a celníkům obou států právní rámec pro efektivnější spolupráci při potírání nejzávažnějších forem trestné činnosti, řekl ve středu senátorům ministr vnitra Jan Kubice. Dohoda upravuje hlavně výměnu informací, nebude se jednat o získávání důkazů. Informuje ČTK.

Senát podpořil smlouvu s Ruskem. Pomůže v boji s kriminalitou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přílet ruského exprezidenta

Senátor Miroslav Antl (za ČSSD) podotkl, že smlouva je k České republice vstřícná. "Protože víc problémů mají Rusové na území ČR, než je tomu opačně," konstatoval. Rusové se dlouhodobě podílejí poměrně výrazně na páchání trestné činnosti v Česku, uvedli již dříve předkladatelé.

Česko se potýká zejména s ruskojazyčnými zločineckými skupinami

Závažným problémem jsou zejména ruskojazyčné organizované zločinecké skupiny. Dříve se zaměřovaly podle zdůvodnění na zjevnou kriminalitu - majetkovou včetně loupežných přepadení a krádeží vozidel, vybírání takzvaného výpalného, organizování prostituce, pašování drog nebo nelegální obchod se zbraněmi. V současnosti zločinecké skupiny přecházejí podle předkladatelů na vyšší stupeň organizovaného zločinu, tedy na organizovaný zločin krytý legálním podnikáním.

Smlouva řeší také další okruhy kriminality, jako je nelegální migrace, nezákonné finanční operace, legalizace výnosů z trestné činnosti a porušování celních a daňových předpisů. Dokument je jedním z ujednání, která vzešla z loňské návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Proti obdobné předchozí dohodě zahrnuje i spolupráci například celníků a upravuje také ochranu osobních údajů.

Dohoda například stanoví, že jedna země bude moci vyslat do druhé "styčné úředníky". Nebudou však mít oprávnění policie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…