Senát schválil lepší postavení lidí, kteří si půjčují peníze

31.01.2013 11:23

Senát dnes schválil novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která má zlepšit postavení klientů a zamezit nekalým úvěrovým praktikám. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Novela zavádí mimo jiné možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do 14 dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků, či volání na předražené telefonní linky.

Senát schválil lepší postavení lidí, kteří si půjčují peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

Za nesplnění zákonem uložených povinností bude hrozit až dvacetimilionová pokuta. Takto vysoké pokuty mají mít odstrašující charakter. U licencovaných firem je bude vymáhat Česká národní banka, u ostatních to bude Česká obchodní inspekce. Novelu vláda připravila také kvůli zavedení směrnice EU, která upravuje dodatečné předpoklady pro výpočet roční procentní sazby nákladů (RPSN) úvěru. Podle normy má RPSN mít co možná největší vypovídací schopnost a umožňovat porovnání spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry.

Senátor Libor Michálek chtěl, aby Senát stanovil strop RPSN na 36 procent. O jeho návrhu se už ale nehlasovalo. Podle novely bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. Norma dále upravuje zajištění spotřebitelského úvěru tak, že nebude moci být ve zcela zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. Za úvěr 20.000 korun už nebude zapotřebí ručit třeba nemovitostí za dva miliony korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…