Senátor Jirsa píše eurokomisaři: Nepodléhejte skupině ekologistů

13.07.2012 23:00

Evropská komise svým požadavkem na zastavení kácení stromů v šumavském národním parku jde na ruku nevýznamnému počtu nátlakových ekologických aktivistů a zcela ignoruje dohodu ministerstva, správy národního parku i krajů. Takový stav považuje senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa z ODS za nepřijatelný.

Senátor Jirsa píše eurokomisaři: Nepodléhejte skupině ekologistů
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik už do Čech vzkázal, že chce o situaci v Národním parku Šumava jednat s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou (ODS). V opačném případě je prý připraven vyzvat Komisi k zahájení právních kroků. Brusel po nás totiž požaduje, aby národní park okamžitě přestal s kácením stromů.

„Panu komisaři jsem napsal dopis, že se mýlí a napsal jsem i panu Barrosovi podobný dopis, že podobné vstupy, kdy na jedné straně došlo ke shodě mezi ministerstvem, národním parkem, obcemi i oběma kraji a komisař vyslyšel stížnosti ekologických aktivistů a poslal do Čech nesmyslný dopis, tak jsem předsedovi Evropské komise napsal, že takovéhle lobbistické věci, když evropský komisař jde proti vůli obcí, krajů, správy parku a ministerstva bohužel jen přispívají k růstu euroskepticismu v České republice,“ uvedl senátor pro server ParlamentníchListů.cz

EU ignoruje odborné názory

Unie by podle něho měla respektovat širokou dohodu mezi zainteresovanými orgány a nepodléhat nátlaku úzké skupině ekologistů. „Jsem přesvědčen, že je to malá skupina lidí, která to chce prosadit, jenže mají na své straně média, která tomu přikládají velký význam, tudíž ty jejich nátlakové akce mají velký vliv,“ zalitoval Jirsa.

„Dnes byla na Hluboké (Jirsa je také starostou Hluboké nad Vltavou – pozn.red.) demonstrace a já jen čekám, co se dnes objeví v televizi a zítra v novinách, protože ta na protidemonstraci se sešlo více lidí, než na demonstraci Hnutí Duha, nicméně novináři se hlavně věnují Hnutí Duha,“ podivuje se nad praxí některých médií.

Proti názoru malého množství aktivistů podle senátora Jirsy stojí občanské sdružení Zachraňme Šumavu, které reprezentuje bývalý hejtman, několik senátorů, několik bývalých senátorů, řada lesníků, odborníků a lidí, kteří na svém kontě mají několik odborných knih, ale novináři se prý baví hlavně s aktivisty.

Ekoaktivisté jsou pro média jako disidenti

„Oni dneska představovali nějakou mapu kmotrů, kdy tomu vévodil pan prezident Klaus, byl jsem tam já, jihočeský hejtman pan Zimola a podobně. Co si o tom mám myslet… Lidé hlavně sledují to, co píší média a co je v médiích je podle nich pravda,“ odsuzuje slepou důvěru velké části veřejnosti vůči některým médiím.

Proč ovšem mnoho médií straní hlavně aktivistům a neposlouchá opačné, racionální argumenty? „Pro média je to menšinový zajímavý názor, který jakoby jde proti většině. To bych připodobnil k disidentům. Těm také za komunismu západní média věnovala více pozornosti a někteří novináři asi mají pocit, že tohle je ta alternativa k establishmentu,“ míní v reakci pro ParlamentníListy.cz Jirsa.

Necháme kůrovce sežrat celou republiku?

Podle něho existují dvě představy, jak by se šumavský park měl vyvíjet. „Naše představa je taková, že národní park byl vyhlášen v roce 1990, protože na Šumavě byly krásné, hluboké lesy a v tom roce nikoho nenapadlo, že by se tu mohla vůbec spustit kůrovcová kalamita a že by se v takovém případě nechaly lesy usychat. To je výmysl až blahobytné společnosti konce dvacátého století, kdy si ekoaktivisti vymysleli divočinu amerického typu ve střední Evropě,“ směje se argumentům ekologistů.

„Jejich představa je taková, že bychom měli nechat kůrovce žrát s tím, že tam za tři sta let bude prales a divočina, že se to tam samo obnoví a všechno bude úžasné. Tam je jednak problém těch tři sta let, že to tedy těžko zkontrolujeme, jestli je to pravda. A za druhé oni vůbec neřeší otázku, kde kůrovce vůbec zastavíme. Tam jsou samé smrkové lesy a někde to prostě zastavit musíme. Na čím větší ploše ho necháme žrát, tak tím větší plochu okolo toho bychom museli vykácet, jenže proti kácení ti aktivisté bojují, takže to nemá řešení,“ obává se dalšího pokračování konfliktu v řešení kůrovcové kalamity v rozhovoru pro redakci ParlamentíchListů.cz senátor Tomáš Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …