Skandál u státních maturit: Školy podváděly u písemek

07.06.2012 12:49

Ředitel Centra pro přípravu státních maturit Pavel Zelený má další problém. Na několika školách se totiž podvádělo při maturitních písemkách. Studenti odevzdali stejné, nebo velmi podobné slohové práce. Uvedl to Český rozhlas.

Skandál u státních maturit: Školy podváděly u písemek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pavel Zelený

Nejprve tu byly problémy s těžkými testy z matematiky při letošních státních maturitách a nyní - jak se zdá - je tu další skandál. A ten je navíc zahalen mlhou. Jde o opisování? Z informací, které má rozhlas k dispozici, je z toho těžké to jednoznačně vyvodit.

„Projednali jsme danou záležitost s řediteli škol a po dohodě s nimi jsme stanovili termín pro opakování zkoušky. Opakování zkoušky již proběhlo. Další informace o školách nejsme oprávněni sdělovat,“ vysvětlil ale ředitel Centra pro přípravu maturit Pavel Zelený. 

Český rozhlas ovšem již toto úterý uveřejnil, že stížnosti se nyní kupí i na zkoušku z češtiny, konkrétně se to má týkat slohové části. Anonymní hodnocení jsou totiž údajně výrazně subjektivní, a navíc značně ovlivňují celkovou známku z maturity.

Nedostatečnou ze slohové práce z češtiny pak dostaly tisíce maturantů, tedy kolem čtrnácti procent. Někteří z nich, včetně i ředitelů škol, pak namítají, že  propadli i ti, kteří v jiných částech zkoušky z českého jazyka bez potíží uspěli. Hodnocení slohových prací prý bylo přísné a nešlo z nich ani pochopit, kde maturanti udělali chyby.

Podle informací Zeleného se ale jedná o jednotky škol. 

Šéf CERMATu Zelený ovšem bude problémy vysvětlovat  zítra u ministra školství. Hodnotitelé totiž tvrdí, že na ně CERMAT tlačil, aby byli v opravování prací přísnější.

„Vidím to jako obrovský průšvih a jestli se například potvrdí podezření z manipulací výsledků, tak je to na odvolání ředitele Cermatu, po kterém už dlouho volám,“ reagoval v této souvislosti pro iDnes.cz stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …