Školné bude a také se bude rychle zvyšovat, varuje Keller

10.03.2012 22:12

Navrhované reformy vysokých škol mají zlepšit kvalitu výuky a úroveň vědeckého výzkumu na univerzitách. Podle sociologa Jana Kellera je to hluboký omyl. V komentáři pro deník Právo píše, že reforma zakrývá nedostatek peněz na zajištění růstu vzdělanosti národa.

Školné bude a také se bude rychle zvyšovat, varuje Keller
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Chvíli se věřilo tomu, že se stav státního rozpočtu zlepší. Uvažovalo se proto o zavedení odloženého školného, to ale už není ve hře kvůli velkému propadu příjmů.

Školy kvůli pravicovým vládám přijdou až o třetinu prostředků

Vláda Mirka Topolánka také chtěla zavést školné, aby mohla o částky získané od studentů okamžitě snížit platby školám ze strany státu. Školné se nakonec prosadit nepodařilo, ale ke snížení peněz došlo. Stát školám během tří let ubral tři miliardy korun, uvádí Keller v Právu.

Současná vláda premiéra Petra Nečase (ODS) chce školám do roku 2014 ubrat další čtyři až pět miliard. Celkem tak vysoké školy kvůli pravicovým vládám přijdou o třetinu prostředků, které od státu získávaly.

Tím budou tak jako tak postaveny před rozhodnutí, zda skončit s činností nebo začít od studentů vybírat školné. To by mohlo být výrazně vyšší než vládou navrhovaných 10 tisíc korun. Více peněz bude potřeba i z toho důvodu, že od příštího roku se na vysoké školy začnou hlásit stále slabší populační ročníky, varuje Keller.

Školné bude zavedeno dříve nebo později

Školné tedy bude potřeba dřív nebo později zavést, také se bude rychle zvyšovat. Školy nebudou mít na výběr. Bude nutné nabírat co největší počet studentů, protože počet uchazečů se bude kvůli demografickému vývoji tenčit.

Výsledkem bude zánik těch škol, které odmítnou své studenty oškubávat o finanční prostředky. Zachránit je může akorát kvalita výuky a hloubka vědeckého záběru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …