Škrty veřejný sektor teprve čekají, upozorňuje ekonom

04.03.2012 15:02

Česká republika prochází obdobím ekonomické recese, ze které je jen jediná cesta ven – posílit konkurenceschopnost země a nastartovat růst.

Škrty veřejný sektor teprve čekají, upozorňuje ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle viceprezidenta pro hospodářskou politiku a konkurenceschopnost Radka Špicara má stát tři možnosti, jak toho docílit: zvýšit plánovaný schodek, zvýšit daně, a nebo radikálními škrty, což považuje za jedinou přijatelnou variantu. „Myslím, že ještě existuje prostor pro škrty, nezaznamenal jsem velké úsilí v této oblasti,“ řekl Špicar v Otázkách Václava Moravce.

Špicar zároveň upozornil, že se škrty je potřeba zacházet velmi opatrně. „Když se bude škrtat plošně a bez rozmyslu, tak to může velmi poškodit konkurenceschopnost České republiky. Nemělo by se šetřit ve výzkumu, vývoji, školství a dopravní infastruktuře,“ dodal Špicar.

Ekonom Pavel Kohout a člen NERVu se Špicarem souhlasí. „Soukromé firmy byly nuceny škrtat a šetřit, to je něco, co veřejný sektor teprve čeká. Zároveň pokud by se zlepšila efektivita veřejných zakázek, tak by nemusel být v rozpočtu žádný deficit,“ řekl.

Žádná země se neprodotovala k prosperitě

Hnacím motorem pro ekonomický růst by mohly být také evropské dotace, s jejichž čerpáním má země velké problémy. „Já jsem k dotacím velmi skeptický, žádná země se ještě neprodotovala k prosperitě,“ pochybuje Kohout.

Špicar obvinil ministerstva školství, obchodu a dopravy, která jsou klíčová v čerpání dotací, že jejich zástupci nejezdí na jednání EU a posílají tam svoje úředníky. „Máme spoustu peněz ze strukturálních fondů, ale neumíme je využít pro konkurenceschopnost,“ dodal.

„Peníze, které chodí z EU, jsou jakýmsi bonusem, ale k nastartování ekonomiky potřebujeme strukturální reformy, které se musí udělat doma,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Ministr zahraniční Karel Schwarzenberg zároveň upozornil na odvrácenou stranu dotací. „Evropské peníze vedly ke kromobyčejnému nárůstu korupce. Měl by zde nastat přísný dohled ze strany premiéra,“ apeloval ministr.

Kohezní politika především

Evropská komise ve středu navrhla rozpočet Unie pro léta 2014 až 2020. „Měli bychom se snažit, aby evropský rozpočet příliš nerostl, nepřinášelo by nám to žádné výhody a zároveň bychom se měli zasadit o to, aby se přispívalo na kohezní politiku,“ nastínil zájmy ČR Zahradil. Schwarzenberg s ním souhlasí: „Kohezní politika je pro nás velmi důležitá. Musíme vytvořit odbytiště pro naše produkty do budoucnosti.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…