Slunce, seno, Zeman. V legendárních Hošticích mají jasno

10.01.2013 20:25

Pokud se expremiér Miloš Zeman stane prezidentem, budou slavit jak v „jeho“ Novém Veselí, kde má Zeman chalupu a v podstatě tam žije, tak i ve známé filmové vísce Hoštice u Volyně, kterou režisér Zdeněk Troška proslavil svou trilogií Slunce, seno… Tam všude jezevce z Vysočiny podporují a budou vesměs volit. Sám režisér ale bude volit jinak.

Slunce, seno, Zeman. V legendárních Hošticích mají jasno
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Miloš zeman u pamětní desky Karla Kryla

„Pana Zemana máme rádi a podporuje ho tu většina lidí. Já jsem nezávislý kandidát za KDU-ČSL a není vyloučeno, že ho také budu volit. Volby jsou ale tajné, ale také svobodné,“ řekl pro ParlamentniListy.cz starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek.

Ten si prý velmi váží toho, že jeden z kandidátů na prezidenta je Miloš Zeman, který je třicet let spjatý se Žďárskem a Vysočinou.

„Je to slušný, poctivý, chytrý a rozumný člověk, který si na nic nehraje. V posledních týdnech tu moc není, má povinnosti v rámci kampaně, ale jinak se samozřejmě potkáváme, voláme si a on se i velmi zajímá o potřeby obce,“ prozradil starosta.

Pokud by se Zeman skutečně dostal na Hrad, zvažuje vedení města nějakou slavnostní akci, ať už oslavu, či slavnostní zasedání zastupitelstva. „Pak by bylo dobré, aby to bylo s jeho účastí, a věříme, že první jeho cesta povede právě k nám. Držíme mu pěsti,“ prozradil starosta.

Podporu má Zeman jak u starosty, tak u většiny obyvatel nejen Nového Veselí. Kde ale podporu nenajde, je vedení Kraje Vysočina a města Jihlavy. Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) ani primátor Jaroslav Vymazal (ODS) nebudou Zemana podle dostupných informací volit. Podporovat budou nejspíš kandidáty delegovaných svými stranami.

JZD si koupilo „Zemák“

Kde má ale Zeman velkou podporu, jsou jihočeské Hoštice na Strakonicku. Víska o stu popisných číslech, kterou režisér Zdeněk Troška proslavil komediemi Slunce, seno…

Zdejší sdružení „JZD Hoštice u Volyně“, které funguje jako recesistická organizace na podporu rozvoje turismu, ale Zemana podporuje velmi. Miloš Zeman tam jezdí několik let a účastnil se spousty akcí. Dokonce bývalý autobus „Zemák“ JZD Hoštice před časem koupilo a vyráží s ním na cesty. První cesta tehdy vedla za Zemanem.

„My v podstatě hromadně podporujeme tohoto kandidáta. Pokud bude zvolen, pak ho u nás rádi přivítáme jako prezidenta. Pokud ne, budeme ho mít nadále rádi jako člověka a přítele Miloše Zemana. Opravdu je u nás kdykoli vítán,“ řekl předseda družstva Miloslav Daňha s tím, že nikomu nenařizuje, jak má volit. Od kolegů a přátel má ale informace, že Zeman dostane jen v Hošticích desítky hlasů.

Jeden hlas ale rozhodně nedostane. A sice od obyvatele a rodáka z Hoštic, režiséra Zdeňka Trošky. Ten totiž v kampani veřejně podporuje Zemanova soupeře, Jana Fischera.

„Jana Fischera jsem se rozhodl volit proto, že prokázal své kvality, protože je to opravdu jeden z mála slušných a důvěryhodných lidí. Hrozně bych mu přál, aby u lidí zabodoval a tím vrátil tomuto národu slušnost v politickém dění  a myšlení. Pan Fischer prokázal, že na to opravdu má,“ podotkl Troška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…