Smlouva o sKartě je od počátku neplatná, tvrdí ČSSD

14.12.2012 13:40

Podle ČSSD je smlouva s Českou spořitelnou o sKartě od počátku neplatná. Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí při jejím podpisu prý překročili svoje pravomoci. Řekl to dnes předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který zároveň vyjádřil přesvědčení, že v souvislosti s sKartami pravděpodobně byl spáchán trestný čin.

Smlouva o sKartě je od počátku neplatná, tvrdí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

"Jsme přesvědčeni, že pan ministr Drábek, potažmo pan náměstek Šiška, překročili své pravomoci a v tomto smyslu ta smlouva je od počátku neplatná. Dokonce máme podezření, že došlo ke spáchání několika trestných činů, především zneužití pravomoci úřední osoby a také neoprávněného nakládání s osobními údaji a poškození cizích práv," uvedl Tejc s odkazem na právní analýzu, kterou si sociální demokraté nechali zpracovat.

Šlo o trestný čin?

Podle Tejce žádný zákon ani jiný právní předpis nedovoloval, aby vydávání a provozování karty mohlo MPSV svěřit soukromému subjektu. Nedovoloval prý ani to, aby mohly být údaje z jednotného informačního systému ministerstva svěřeny osobám v soukromém sektoru. Jediný, kdo takové informace může spravovat, je podle něj Česká správa sociálního zabezpečení.

Vláda by podle Tejce neměla hledat cesty, jak v projektu pokračovat, ale měla by se snažit vyvázat z možných následků uzavřené smlouvy a ukončit projekt tak, aby pro ČR neznamenal jakékoliv náklady, včetně možných arbitráží.

Podle představ vlády, která se používání sociálních karet snaží legislativně upravit, by sKarty měly sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. K placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé budou moci používat jen dobrovolně. Povinné to bude pouze u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…