Smrtící půjčky pro chudé. Čtěte o blahobytu lichvářů v Čechách

08.09.2011 4:53

Na nepokojích ve Šluknovském výběžku mají údajně svůj podíl také lichvářské a nebankovní společnosti, které už tak zadluženým sociálně vyloučeným chudým skupinám obyvatelstva poskytují půjčky. A ty pak vymáhají v daleko vyšší hodnotě, mnohdy nevybíravými způsoby. ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly, zda neplánuje vláda či ministerstvo financí v této oblasti nějaké změny či zpřísnění udělování povolení k tomu, aby podnikatelů v tomto sektoru nepřibývalo. Ukázalo se, že dosud ne. A protože není třeba doložit k podnikání tohoto druhu ani nějakou stanovenou výši kapitálu, je zřejmé, že počty podobných firem mohou narůstat.

Smrtící půjčky pro chudé. Čtěte o blahobytu lichvářů v Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Boj proti lichvě je přitom jedním z hlavních bodů programu Věcí veřejných. Ty opakovaně upozorňují na to, že již několik let zneužívají bankovní a nebankovní úvěrové společnosti tísně a neznalosti občanů v oblasti finančnictví. Poskytují půjčky, které jsou spojené s nepřiměřenými úroky a dalšími poplatky, které tyto občany přivádějí do neřešitelných životních situací, včetně osobního bankrotu.

SLEDUJEME téma: ŠLUKNOVSKO

"Zákon tuto problematiku řeší nejednoznačně. Proto požadujeme uzákonění povinnosti uvádět ve všech smlouvách přehledně a viditelně všechny údaje vztahující se k dané smlouvě, včetně hrozících sankcí. Dále uzákonit povinnost uvádět na všech smlouvách varování před nezodpovědným zadlužováním, které může vést až k osobnímu bankrotu," říká poslanec VV Radim Vysloužil, který se touto problematikou v rámci strany zabývá velmi intenzívně.

Čtěte také:

Podle něj je třeba požadovat zpřísnění paragrafu 218 (Lichva) o ustanovení maximální přípustné sazby RPSN (roční procentní sazba nákladů) ve výši 18 %. Maximální výše RPSN by byla určena jako roční výše lombardní sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 16 procentních bodů.

"Požadujeme a budeme prosazovat také zákaz televizní reklamy na spotřebitelské úvěry a půjčky. Domníváme se, že televizní reklama je v přímém rozporu se zájmy spotřebitele, neboť navádí k nezodpovědnému půjčování peněz, a to zcela zavádějícím způsobem. Reklama dále vyvolává dojem, že zadlužovat se za účelem nákupu spotřebního zboží je normální věc, která přináší řešení v případě finančních nesnází. V důsledku těchto reklam se spotřebitelé dostávají do neřešitelných situací, které často končí až osobním bankrotem," dodal dále Vysloužil.

Tím však požadavky Věcí veřejných v této oblasti nekončí. Chtějí také novelizaci obchodního zákoníku, na jejímž základě by se jakákoliv smlouva o úvěru, jejímž účastníkem je fyzická osoba, automaticky stala smlouva o půjčce dle občanského zákoníku. Požadují dále podporu finanční gramotnosti již na druhém stupni základních škol a zrušení rozhodčí doložky u spotřebitelských úvěrů (jak na Slovensku).

Právě rozhodčí doložky jsou totiž velmi slabou stránkou půjček a způsobují velké lidské i rodinné tragédie - o nich ale níže.

Čtěte také:

Dalším z bodů, které chtějí véčkaři prosadit, je pak také to, že by se měla zvýšovat odbornost poskytovatelů služeb. To by znamenalo uzákonit nutné vzdělání a praxi pro získání licence. Dosud tomu tak není a ponikat v "půjčování peněz" může prakticky kdokoli. V případě nedodržování podmínek by pak měla existovat možnost poskytovateli odejmout licenci.

V tuto chvíli však body, které Věci veřejné navrhují, do praxe uvedeny nejsou a vůbec ani není jisté, zda někdy (a pokud ano, tak kdy) budou platit.

Čtěte také:

A tak firem, které nabízejí půjčky prostřednictvím letáčků pověšených na různých sloupech, hromadné dopravě, či rozhozených po poštovních schránkách přímo v lokalitách, kde se dá předpokládat, že žijí lidé, kteří jsou ve finanční tísni, přibývá.

Jak už bylo uvedeno, založit si totiž takovou firmu není příliš velký problém. Kolik jich v současnosti v České republice funguje, však žádné statistiky neuvádějí. Jisté je však při pohledu do internetových vyhledávačů jedno - budou jich zřejmě stovky.

Kolik společností půjčuje v Česku peníze? Statistiky nejsou, budou jich stovky

I proto se ParlamentníListy.cz zajímaly o to, jak moc složité je, založit si živnost a půjčovat peníze. Ukázalo se, že o složitý proces nejde.

"S účinností od 1. ledna 2011 je podnikatel, jehož záměrem je poskytovat spotřebitelský úvěr, povinen provozovat vázanou živnost s předmětem podnikání „Poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru" podle zákona č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů. Poskytovat jiné typy úvěru - např. podnikatelské úvěry, úvěry nižší než 5000 Kč a vyšší než 1 880 000 Kč nebo úvěry poskytnuté bezúplatně, je možné pouze na základě živnosti volné s předmětem podnikání „Výroba, obchod a služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy," řekl pro ParlamentníListy.cz základní podmínky pro to, aby mohlo být vyhověno žadatelům, jež se rozhodnou lidem půjčovat peníze, mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Čtěte také:

Podstatnější je však to, že pro získání volné živnosti za účelem poskytování „nespotřebitelských úvěrů" postačuje splnit všeobecné podmínky provozování živnosti uvedené v § 6 živnostenského zákona. A to je plnoletost, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost.

"Za účelem ohlášení výše uvedené vázané živnosti pro poskytování spotřebitelského úvěru je nutné ale ještě kromě všeobecných podmínek provozování živnosti splnit také jednu z následujících podmínek: střední vzdělání s maturitní zkouškou, nebo osvědčení o rekvalifikaci či jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována. Jako třetí varianta se uznávají tři roky praxe v oboru," doplnil Jakob z ministerstva financí.

To, zda má zájemce o živnost v půjčování peněz, kapitál, se nezkoumá

Bez zajímavosti pak určitě není ani to, že pro účely provozování této živnosti není vyžadována žádná zvláštní výše „počátečního" kapitálu.

Osamělou vlaštovkou v  nápravě současné, poměrně beútěšné situace, pak může zatím být pouze novela zákona o finančním arbitrovi, která platí od 1. července tohoto roku. Ta si klade za cíl zlepšení situace v oblasti rozhodčích smluv a rozhodčích doložek ve spotřebitelských smlouvách. Na to, aby se však dala hodnotit úspěšnost této novely, je dosud i podle mluvčího ministerstva fiunancí brzy.

Pravdou tak zůstává, že ani orgány činné v trestním řízení nemohou na záludné podnikavce v nebankovních půjčkách došlápnout. A to i přesto, že mnohdy vše nasvědčuje tomu, že by mohlo jít o lichvu, která je uvedena v trestním zákoníku. V následných řízeních se však těžko prokazuje.

Lichva? Čtyřnásobek běžného úroku bank...

Bránit se lze dosud tak na základě judikátů Nejvyššího soudu, jenž rozhodl, že lichvou je čtyřnásobek běžného úroku, který je poskytován bankami v ČR.

Půjčky bez ručitele a nahlížení do registru dlužníků tak stále více nabízejí soukromníci, z nichž někteří půjčují peníze za úrok i více než čtyřnásobně vyšší, než si účtují banky. A nic se neděje. I když se mnohdy tváří jako spasitelé, kteří pomohou překlenout složitou finanční situaci nešťastníka, opak je pravdou. Jde jim totiž hlavně o majetek těchto dlužníků.

Možné propojení s exekutory, vymahači i provozovateli drahých telefonních linek

A tak oslovují hlavně lidi neschopné splácet. Výjimkou nejsou situace, které napovídají i o určitém propojení exekutorských a vymahačských firem s těmito, poněvadž lidé, kterým je doručeno rozhodnutí o exekuci, většinou vzápětí přichází (často i prostřednictvím mobilního telefonu!) nabídka k tomu, aby svoji situaci vyřešili nebankovní půjčkou.

Stále častěji se pak v této souvislosti rozmáhá ještě jeden fenomén. A to - že při zavolání na uvedené číslo v inzerátu - zjistí zájemce o půjčku to, že jeho hovor bude přesměrován na linku s vysokým tarifem. Tuto linku řídí částečně většinou automat a až poté operátoři. A ti - jak mnozí nešťastníci pak popisují, jsou možná instruovaní, aby hovor co nejdéle protahovali. Člověk, který se chytá v nouzi všeho, pak možná zjistí, že půjčku sice nedostane, ale upadne do ještě větších potíží a dluhu - a to za telefonní hovor, který se může vyšplhat do tisíců.

Ani tyto praktiky však český zákon dosud nezakazuje.

A tak v tisku i na internetu denně nadále již několik let vycházejí desítky inzertních nabídek na rychlé půjčky bez ručitele. S tím, jak roste celková zadluženost domácností a zhoršuje se jejich schopnost splácet, se tyto nabídky na rychlé půjčky rozmohly jako houby po dešti. V posledních týdnech lákají nebankovní instituce a soukromé osoby ještě agresivněji na rychlé půjčky.

Pozor - čím lákavěji půjčka vypadá, tím větší pastí být může

Vypadá to lákavě, jenže jak varují odborníci z České národní banky a ministerstvo spravedlnosti, většinou se jedná o past, z níž pak už není úniku.

Lichváři si totiž najímají schopné právníky, kteří formulují smlouvy tak šikovně, že na dlužníka, pokud peníze nevrátí na den přesně, dopadnou obrovské sankce a hned vzápětí nato exekuce, z níž prakticky není úniku. Podle finančních odborníků si opravdu nebankovní subjekty záměrně vybírají a oslovují důchodce či matky v tíživé sociální situaci. Dokonce je často nalákají i na běžný úrok. Tito lidé ale mívají nižší finanční gramotnost, nerozumějí smluvním ujednáním, a tak podepisují tzv. rozhodčí doložky nebo přímou exekuční vykonavatelnost.

I když proběhla sice v oblasti rozhodčí doložky novela zákona, v praxi to stále ještě znamená, že případný spor se řeší u rozhodce. A toho si určí věřitel. Může to být třeba jeho obchodní partner nebo kamarád. A zákon porušen není. Stejně tak přímá vykonavatelnost exekuce. Stačí nezaplatiti dluh plus sankce, které se mohou vyšplhat ještě nad samotnou dlužnou částku, a během chvíle proběhne exekuce na byt či dům.

Lze se sice soudně bránit, že smlouva byla podepsána pod tlakem a že je zjevně nevýhodná, jenže kauzy se táhnou několik let a dlužník, jenž přijde o byt, už na právní boj nemá sílu ani prostředky. I proto pak s povděkem může přijmout nabídku se odstěhovat kamkoli - třeba právě do Šluknovského výběžku.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …