Smutný Okamura: Děsí mě, že se lidé bojí říci Čechy Čechům

05.09.2011 17:59

"Úplně mě děsí, že se lidé bojí říct, Čechy Čechům. Okamžitě jsou označeni za xenofoby či nacisty. Ale kde to jsme?" pozastavuje se nad současným stavem v Česku Tomio Okamura - viceprezident Asociace cestovních kanceláří, úspěšný podnikatel a bloger. Pro ParlamentníListy.cz uvedl svůj aktuální náhled do svých názorů na vlastenectví, xenofobii i rasismus.

Smutný Okamura: Děsí mě, že se lidé bojí říci Čechy Čechům

"Úplně mě děsí, že se lidé bojí říct, Čechy Čechům. Okamžitě jsou označeny za xenofoby či nacisty. Ale kde to jsme?" pozastavuje se nad současným stavem v Česku Tomio Okamura - viceprezident Asociace cestovních kanceláří.

"Pokud by to tak bylo i v minulosti, tak by tím pádem byl asi xenofob či rasista třeba spisovatel Josef Jungmann a osobnosti Národního obrození. A pakliže by tenkrát tyhle osobnosti neřekly, že se má mluvit česky a že máme českou identitu a že se máme hlásit k Češství, tak bychom v horším případě byli dnes sluhy v německých domácnostech nebo rakouskými Čechy v lepším případě," podotýká pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Čtěte také:

Přiznal, že ho velmi mrzí to, že se v posledních letech vůbec nepracuje na zvýšení národního uvědomění. "Ať se na mě za to politici nezlobí, i to padá na jejich hlavu. A proto se pak mluví s odpuštěním, o kravinách. Přitom Češi jsou národ, který světu dal Smetanu, Dvořáka, Kafku, Navrátilovou - kdo to však ví? Když sem přijedou cizinci a průvodci jim to řeknou, mnohdy jsou velmi překvapení, protože si myslí, že Kafka byl Němec, Navrátilová Američanka...Propagace naší republiky vůbec není postavená na těchto osobnostech, což je tragédie. Pak se ale nemůžeme divit tomu, že se o nás mluví a píše jen ohledně chilského pera nebo festivalu homosexuálů," připomíná Okamura mediální kauzy, které vlastenectví s velkou pravděpodobností vzbudí u málokoho.

A dodává výzvu: Proberme se

"Bylo by dobré, pokud by se probrali i všichni založení takzvaně multikulti. Krása naší země je přece v odlišnosti, v tom, že máme české syrečky, máme češtinu, českou svíčkovou - máme další české věci. To tady všechno budovali po staletí a tisíciletí přece naši předkové - tuhle zemi. A my bychom to všechno zahodili kvůli Evropské unii, falešnému strachu z toho, abychom byli hrdi na Češství nebo kvůli něčemu jinému? Nebo to chceme zaměnit za nekontrolovatelný příliv cizinců, kteří tu v řadě případů chtějí však jen parazitovat na tom, že my už máme obrazně řečeno: „uvařeno a nastláno"? Musíme v sobě probouzet daleko více národní uvědomění, abychom se stali hrdým národem. Tím pádem budeme mít možnost tuto zemi posouvat dál," apeluje dále Tomio Okamura na Čechy a varuje, že národní uvědomění však nelze vykládat jen tím, že půjdeme slepě proti cizincům či nepřizpůsobivým.

Čtěte také:

Podle Okamury by to mělo také spočívat v tom, že budeme zvyšovat osobní občanskou angažovanost.

Cizinecký zákon může zabránit problémům

V ČR přitom za posledních dvacet let vzrostl počet trvale žijících cizinců, aniž je podle Okamury u nich dostatečně posuzován jejich přínos zemi.

Čtěte také:

"Mnozí se tak naopak stávají přítěží a inkasují tu jen sociální dávky. Neřešení tohoto problému přinese sociální napětí ze strany majoritní české populace, tak jako jsme tomu již svědky v mnoha zemích západní Evropy," upozorňuje na možná rizika spojená s ekonomickou migrací cizinců Tomio Okamura.

A jelikož se podílí spolu s poslancem Petrem Gazdíkem na vzniku novely cizineckého zákona, přiblížil před časem ParlamentnímListům.cz některé své pracovní vize a myšlenky, se kterými v novele počítá.

"Je problémem, že většina cizinců, která v Česku žije, u nás pracuje minimálně zčásti načerno. Neplatí tedy žádné daně. Přínos těchto cizinců pro ČR je pak tedy nejen malý, ale v mnohých ohledech dokonce záporný," vyjmenoval jeden z negativních jevů, který ke vzniku zákona motivoval, Okamura.

Xenofobie a rasismus - u nás naprosto děsivý stav

Tématem rozhovoru ParlamentníchListů.cz s Tomiem Okamurou však byly také dva jevy, které se stávají podle některých varování v Česku vážnou hrozbou - xenofobie a rasismus.

Čtěte také:

"U nás jsou opravdu lidé odsuzováni a pranýřováni za to, že se cítí být Čechy. Já jsem jen sice napůl Čech (napůl Moravák) a mám po tatínkovi šikmé oči a zvláštní jméno, prožil jsem tu však většinu života, vychodil jsem tu všechny školy, cítím se tu prostě doma. A vím, jak moc mohou tyto problémy narůst, pokud se před nimi budeme schovávat a neřešit je," řekl Okamura.

A znovu zopakoval výzvu. "Měli bychom bojovat za národní identitu, za to, aby Čechy časem nezmizely z mapy a české výrobky a česká literatura a historie byla stále považována za plně rovnoprávnou a legitimní. Je to přece správné - podívejme se na Rusy, Francouzy, Američany... Ty národy jsou pak i kvůli tomu, že si jsou jasně své identity vědomé, v mnoha směrech dopředu před ostatními. Nám je to však mnohdy jedno, a to nás moc oslabuje," myslí si Tomio Okamura.

Xenofobii i rasismus dobře zná a varuje

Jelikož on sám byl podle svých slov léta obětí rasismu a xenofobie - moc dobře prý ví, co tyto fenomény znamenají a jaká v sobě skrývají rizika. I proto se snaží proti nim a jejich možnému vzrůstu bojovat alespoň svými výroky.

Čtěte také:

"Snažím se upozornit na to, že by mohly u nás přerůstat přes únosnou mez. Můj syn má rysy po mně - nechci, aby se za pár let, až lidé ztratí totálně trpělivost s jakýmikoli nepřizpůsobivými občany - a je jedno, zda jsou té, či oné národnosti či barvy pleti - musel bát vyjít na ulici, že bude kvůli své odlišnosti honěn jako štvaná zvěř či perzekuován," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Okamura.

Podle něj se Češi bojí pojmenovat věci pravými jmény a raději před nimi zavírají oči.

"Ale ony tu jsou. Řešit téma nepřizpůsobivých občanů, kteří nějakým způsobem parazitují na naší společnosti - ať už mám na mysli Romy, Cikány, bílé Čechy, Ukrajince, Američany či kohokoli jiného - je však nutné. A nelze to vždy spojovat s rasismem či xenofobií. Vím, že 95 procent lidí v Česku zlobí nerovnost, která se v mnoha případech v tomtro ohledu nastoluje, a je proto jen otázkou času, kdy lidem, kteří řádně pracují, platí daně, dojde trpělivost. Hrozí pak, že mlčením, bude naopak rasismus a xenofobie v lidech sílit, a tomu je třeba zabránit," uzavírá Okamura pro ParlamentníListy.cz několik palčivých témat najednou.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…