Snad v Česku vznikne komerčně schůdná regulace, říká právník sázkové kanceláře

24.04.2013 17:50

Ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu odpovídal jediný český právník jedné z největších online sázkových burz a kanceláří na světě Betfair Martin Lyčka. Ten si především stěžoval na to, že Česko diskriminuje některé internetové sázkové společnosti. Hazardní byznys přitom nemá v Česku právě nejlepší pověst a podle Lyčky to může být i tím, že ve spojitosti se sázením užíváme slova hazard.

Snad v Česku vznikne komerčně schůdná regulace, říká právník sázkové kanceláře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Ministerstvo financí si klade podmínku, že firma, která chce podnikat v internetovém sázení v Česku, by v Česku měla i sídlit. Lyčka však poukazuje na to, že tento požadavek není zcela v souladu s evropskou legislativou. Společnost Betfair sídlí v Londýně, takže korporátní daně odvádí tam, ale každý stát si může svá daňová pravidla nastavit tak, aby sázkové společnosti odváděly daně té či oné státní kase z místních hráčů. Podle Lyčky je však třeba nastavit komerčně schůdnou regulaci.

Jediný český právník

"Komerčně schůdnou regulací mám na mysli takovou regulaci, která nás bude nutit sídlit v České republice. Z našeho pohledu je také vyhovující stávající daňový režim. Dvacetiprocentní sazbu z poskytování lze považovat za standardní," poznamenal Lyčka, který zároveň dodal, že společnost je připravena podporovat sport. Trh by se měl více otevřít od prvního ledna 2014. Povolení i těch sázkových internetových společností, které nebudou sídlit v Česku, napomůže potlačení černého trhu se sázkami.

Pokud se v Česku přijatelně změní podmínky, dočkají se čeští hráči i české verze herních stránek. Stojí za pozornost, že Lyčka je jediným českým právníkem pracujícím pro největší internetovou sázkovou společnost Betfair a je zajímavé, že se ve vysílání poněkud vymezoval proti slovu hazard, které podle jeho názoru vzbuzuje negativní konotace.

Právník společnosti v pořadu opakovaně poukazoval na to, že na stránkách společnosti je na mnoha místech zdůrazněno, že jde o činnost, která je přístupná pouze osobám starším 18 let a povinně tam najdeme také varování před možným vznikem závislosti na hazardních hrách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…