Šokovaní památkáři. Radní chtěli dát Václava Havla za sv. Václava

17.03.2012 19:16

Možná až ve frašku by přerostl nápad, osadit obrazy výklenkové kapličky v jihočeských Prachaticích. Jeden z návrhů byl tak netradiční, že se z toho lidé z Národního památkového ústavu nemohou vzpamatovat doteď. Vedle skutečných světců měl mít svou vlastní kapličku “sv. Václav Havel“.

Šokovaní památkáři. Radní chtěli dát Václava Havla za sv. Václava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

Nejde o legraci, jak se mnozí patrně mohou domnívat. A dokonce by se tak bylo bývalo mohlo stát s posvěcením městské rady. Podle některých lidí i duchovních z katolické církve, by tím paradoxně mohlo dojít k znesvěcení křesťanské stavby a k zesměšnění patrona České země světce – sv. Václava.

Když Rada města Prachatic vybírala vítězné návrhy na osazení obrazů s výjevy světců, mezi sv. Ludmilou, sv. Prokopem, sv. Janem Nepomuckým, sv. Linhartem, sv. Vintířem a sv. Hubertem, měl být i sv. Václav. Ten měl mít ale tvář exprezidenta Václava Havla, který zemřel loni 18. prosince a za ním měl být nápis “Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“.

Radní se probrali

Rada ale rozhodla nakonec jinak. "Bylo to v rozporu s tím, co doporučila výběrová komise," řekl starosta Martin Malý (ODS).

Radní vybrali návrh Elišky Čadkové ze Strakonic na třetím místě, ve kterém byl sv. Václav s obličejem Václava Havla. Rada tehdy také paradoxně rozhodla o uzavření smlouvy s autorkou a také o žádosti o dotaci na tuto investici od Jihočeského kraje. Radním asi vůbec nepřišlo divné, že udělat z Havla svatého může způsobit velký skandál. Svatý Havel sice skutečně existuje, jde ale o světce a se jménem Havel křestním, nikoli příjmením.

Památkáři zasáhli včas

Návrhy nakonec posuzovali i lidé z Národního památkového ústavu a ti se zděsili. Ústav nakonec až komický návrh rady zarazil a vybraný návrh označil na nepřípustný.

„Radní proto na dalším jednání své usnesení změnili a rozhodli, že obrazy město koupí za zhruba 180 tisíc korun od vítěze Tomáše Skořepy. Díla budou ztvárňovat sv. Ludmilu, sv. Václava, sv. Prokopa, sv. Jana Nepomuckého, sv. Linharta, sv. Vintíře a sv. Huberta v klasickém pojetí skutečných světců,“ poznamenal starosta Martin Malý.

Do soutěže přišly návrhy tří autorů. Komise odborníků stanovila jejich pořadí a autor na prvním místě dostane navíc 10 korun, na druhém osm a na třetím šest tisíc korun. Autorka Eliška Čadková natolik obdivovala Václava Havla, že mu chtěl vzdát hold alespoň tím, že by jeho tvář přiřadila mezi světce.

Církev nechápe

„To si dělají legraci? Vždyť by tím znesvětili celou pozici světců a zesměšnili by tím právě velkou osobnost svatého Václava, který je hlavním patronem Čechů a Moravanů. Jako pokus o fór dobré, ale snad nemysleli radní vážně, že by tento návrh vůbec mohli přijmout. Pokud ano, můžeme si o jejich duševním zdraví myslet cokoli,“ kontroval pokus prachatických jeden z výše postavených jihočeských duchovních.

Výklenkové kapličky na Svatopetrské cestě tak budou osazeny výjevy světců v neavantgardním pojetí.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…