Spiknutí vedení ODS proti Nečasovi. Hrozba, o které píší noviny

12.11.2012 6:50

Premiér Petr Nečas podle deníku Právo možná bude muset ve vlastní straně brzy čelit spolupráci ministra průmyslu Martina Kuby a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (všichni ODS). Existuje dokonce i možnost, že chvíli před parlamentními volbami bude Nečas odstraněn podobně, jako se to stalo Mirku Topolánkovi. Bude prý záležet na tom, zda premiér dokáže vzkřísit skomírající oblibu ODS u voličů.

Spiknutí vedení ODS proti Nečasovi. Hrozba, o které píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

Není to nijak dávno, co skončil kongres ODS a přece už se pomalu začínají projevovat změny provedené ve vedení nejsilnější vládní strany. Místopředseda Jiří Pospíšil prý začíná spolupracovat s ministrem průmyslu Martinem Kubou na tom, aby posílilo vedení strany a pokud se pod vedením Nečase nepodaří posílit stranické preference, možná bude vyměněn chvíli před volbami v roce 2014, stejně jako jeho předchůdce Mirek Topolánek. Spekuluje o tom pondělní Právo.  

Jako na základní škole

„Jak Kuba, tak Pospíšil mají zájem na tom, aby citelně posílilo vedení ODS. To totiž v podstatě nefunguje už řadu měsíců. Má mezi nimi být uzavřeno spojenectví, aby si navzájem kryli záda. Takový tandem by pak byl konkurencí pro Nečase,“ řekl Právu vysoký představitel občanských demokratů.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) však podobné úvahy odmítá. Nelze prý podrobně sledovat, kdo se s kým víc baví ve vedení ODS, protože toto chování by dospělé lidi vracelo kamsi na základní školu.

„Nevím, že by jeden nebo druhý měl ambice oslabovat předsedu. To, že se spolu Kuba s Pospíšilem baví, jsem zaregistrovala. Ale stejně tak jsem zaregistrovala, že se Kuba baví s (místopředsedou Pavlem) Blažkem, premiér s Němcovou. To bychom byli na základní škole, kdybychom sledovali kdo víc a kdo méně,“ uvedla.

Kubu podporuji, říká Pospíšil

Faktem však je, že Pospíšil Kubovi vyjadřuje jednoznačnou podporu při práci dovnitř strany, kde nabízí Nečasovi i Kubovi pomocnou ruku a bude záležet na nich, zda ji využijí.

„Martina Kubu podporuji dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že nejsem zatížen funkcí v exekutivě, chci nabídnout pomoc ODS, například při koordinaci odborných komisí. Mám prostor se tomu nyní věnovat, ale hlavní slovo v tom má předseda a místopředseda,“ prohlásil exministr spravedlnosti. Sám Kuba se k úvahám o utvoření tandemu s Pospíšilem nevyjádřil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …