Staří komunisté se zhrozili nad špínou mladých nakydanou na Havla

19.12.2011 15:22

Potvrdili, že je správné se od nich distancovat, říká o Svazu mladých komunistů Československa ekonomický expert stínové vlády KSČM Jiří Dolejš. Jeho stranický šéf Vojtěch Filip pak raději poslední kousek levicové mládežnické organizace příliš nekomentuje, nemá prý důvod. Vztah KSČM a SMKČ je prý stejně silný jako spolupráce komunistů se zahrádkáři. Tedy v podstatě žádný. I přesto že SMKČ pravidelně využívá akcí parlamentních komunistů ke své propagaci.

Staří komunisté se zhrozili nad špínou mladých nakydanou na Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Oficiálně se od nich distancují. Neoficiálně je pak z jejich hlasu cítit znechucení z faktu, že jejich parlamentní stranu, která se označuje za demokratickou, se Svazem mladých komunistů někdo spojuje. Skon Václava Havla, symbolu Sametové revoluce, totiž nevyvolává mezi Čechy pouze pocit smutku z odchodu významné osobnosti. Někteří z nás jeho odchod dokonce oslavují. Asi nejvýrazněji to zatím dali vědět právě mladí komunisté. Lídr KSČM Filip i jeho bývalý místopředseda Dolejš nad jejich krokem kroutí nevěřícně hlavou, z mítinků je ale zřejmě nevykážou.

Filip: Osobně nebudu usilovat o spolupráci s SMKČ

"Vím o tom, ale jsem nesmírně časově zaneprázdněn, takže jsem onen text ještě nečetl. Ale chystám se k tomu. Nechce se mi ale komentovat cizí občanské sdružení, je to stejné jako komentovat zahrádkáře," říká pro ParlamentníListy.cz lídr KSČM Vojtěch Filip. Existují prý občanská sdružení, ke kterým se KSČM hlásí a má s nimi smlouvu o spolupráci.

"Mohu jmenovat třeba Svaz důchodců a jiné spolky. Ale se SMKČ smlouvu nemáme a upřímně, osobně o ni ani nebudu usilovat, to přiznávám dobrovolně bez mučení," nechal se slyšet Filip. Je mu prý líto lidí, kteří nemají úctu před živými a dokonce před mrtvými.

Mladí komunisté přesto, ač jsou podle Filipa nezávislým sdružením, jsou přesto často vidět na komunistických akcích a k Filipově parlamentní straně se otevřeně hlásí. Pravidelně také navštěvují se svým infostánkem tradiční prvomájová setkání komunistů na pražském Výstavišti.

Potvrdili, že se s nimi nemáme bavit

"Normálně to nečtu, ale přátelé mě na to upozornili, takže jsem to už viděl. Věci, které jsou v příkrém rozporu s programem KSČM, se na jejich webu objevují opakovaně. Jejich včerejší prohlášení ke skonu Václava Havla je pro mne jednoznačným potvrzením správnosti našeho rozhodnutí jasně se od jejich hnutí distancovat," neskrývá rozhořčení nad výroky levicových extremistů Dolejš.

Vše k tématu skon Václava Havla

I přesto ale parlamentní komunisté nepočítají s tím, že by mladým obdivovatelům předlistopadových poměrů zamezili sebepropagaci na svých akcích pro veřejnost. "My jsme dosud nikoho v tomto směru neomezovali. Naším prvomájovým mítinkem prošla dokonce předsedkyně Národní strany Petra Edelmannová se svými lidmi a my jsme je nechali projít. Stejně jako tolerujeme aktivisty, kteří proti nám protestují. Pokud by došlo k porušování zákona, může pořadatelská služba zasáhnout, ale nechci předejímat," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet Dolejš, který je ve stínové vládě KSČM jako expert na hospodářskou politiku. Zda za porušování zákona považuje i používání zakázaných symbolů komunismu, ale neuvedl.

"Nebudeme brečet za jednoho z největších zrádců českého národa, syna z kolaborantské rodiny a sluhy USA, NATO, EU, sudetských Němců a sionistické diktatury. Havel není hrdina, Havel je zrádce," píší na svém webu komsomol.cz mladí komunisté. Pro Parlamentní Listy pak jejich předseda Lukáš Kollarčík uvedl, že "Havel patří mezi největší zrádce lidu poslední doby, má to být apel na lidi, aby začali přemýšlet a nenechali se vláčet reportážemi v televizi a v novinách. Byl spoluviníkem bombardování Jugoslávie a tím se podílel na smrti spousty nevinných civilistů," uvedl Kollarčík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …