Šťastný: Neumím si představit, že by v USA vyhodili generála na hodinu

14.12.2012 16:28

Řeč na 49. schůzi PS PČR dne 14. 12. 2012.

Šťastný: Neumím si představit, že by v USA vyhodili generála na hodinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Vážená paní předsedkyně, vážená paní ministryně, dámy a pánové, já určitě nepatřím k odborníkům na Armádu České republiky. Všichni dobře víte, že mým povoláním i zaměřením je oblast zdravotnictví. Patřím však k několika málo poslancům vládní koalice a Občanské demokratické strany, kteří svým hlasováním podpořili zařazení tohoto mimořádného bodu na pořad dnešního jednání.

Učinil jsem tak ne proto, abych kritizoval ministryni obrany za její personální rozhodování či kompetence. Já chci říci, že ministryně obrany stejně jako jakýkoli jiný člen vlády má plné právo na to vybrat si svůj tým, má plné právo na to určit, kdo bude jejím náměstkem, má plné právo na to určit si, kdo bude jejími poradci, a řídit si plně ve své kompetenci svoji personální politiku. To já nezpochybňuji a nikdy bych to nezpochybňoval. Co však ve mně vzbuzuje a vzbudilo mimořádné znepokojení, je forma, jaká byla zvolena pro odvolání prvního náměstka ministra obrany, respektovaného, důvěryhodného, čestného člověka, armádního generála, který po celou svoji profesní kariéru věrně sloužil této zemi. Já jsem přesvědčený, že není správné a není důvěryhodné - a to nejenom v rozsahu České republiky, ale jako členové Severoatlantické aliance přece vzkazujeme také ostatním zemím určitý signál. Já si nedovedu představit, že např. ve Spojených státech amerických by byl armádní generál z této pozice odvolán na hodinu takovýmto způsobem a s takovýmto odůvodněním. Nedovedu si to představit. Dovedu si to představit pouze za předpokladu, že by spáchal nějaký čin vlastizrady či nějaké vážné pochybení.

Já zásadně nesouhlasím s formou, jaká byla zvolena v tomto případě. A říkám to jako koaliční poslanec a říkám to jako poslanec, který se nikdy touto oblastí nezabýval. Já chci říci pouze jediné. Země a její vláda je tak silná, jak se její představitelé dokážou chovat ke svým elitám. Tady bylo prokázáno, že se ke svým elitám chovat nedokážeme. Děkuji. (Potlesk poslanců převážně zleva.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…