Statný odborář Voleman léčí dál. Tam, kde nechtějí Engela

21.02.2011 13:02

Chirurg a jeden z předáků Lékařského odborového klubu (LOK) Miloš Voleman o své místo ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech nepřijde. ParlamentnímListům.cz to potvrdil s tím, že v této nemocnici už lékaři začali stahovat své výpovědi. A to i přes to, že o místo zde přišel šéf LOKu Martin Engel.

Statný odborář Voleman léčí dál. Tam, kde nechtějí Engela

"Dnes mi bylo vedením nemocnice řečeno, že moje stažení výpovědi bylo akceptováno," potvrdil ParlamentnímListům.cz Miloš Voleman. Současně informoval o tom, že kromě Engela zřejmě nikdo z lékařů ve výpovědi o své místo v nemocnici nepřišel.

"Pokud vím, je na dalších odděleních dlouhodobě podstav, čili si nemyslím, že by někdo další měl o své místo přijít," vysvětlil Voleman. Ten se přitom ještě v pátek postaral o velké drama tím, že vyzval všechny lékaře, kteří podali výpovědi v rámci akce Děkujeme, odcházíme, aby je nestahovali.

Robustní chirurg Voleman vzbudil značný rozruch svými mediálními vystoupeními v průběhu akce Děkujeme, odcházíme. Dvakrát například účinkoval v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo a v televizní debatě se rovněž tvrdě střetl se zdravotnickým expertem ODS Borisem Štastným.

Odborář Miloš Voleman:
U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli
Jdu zvracet. Tady máte igelitku. To se dnes stalo ve sněmovně
Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

Víkend ve znamení nejistoty

Chtěl tak chránit předáka Engela, kterému právě v pátek vedení nemocnice oznámilo, že jeho místo už je obsazeno novou lékařkou a není tak pro něj tabulkové místo. Sám pak ještě v neděli mluvil i o sobě jako o pravděpodobné oběti akce Děkujeme, odcházíme s tím, že nepočítal, že se bude moci na své místo vrátit.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, byly o víkendu skutečně všechny krajské organizace lékařských odborů připraveny Engela podpořit a nesplnit tak základní podmínku memoranda, které mělo akci Děkujeme, odcházíme ukončit. Tou podmínkou bylo právě stažení výpovědí do středečního jednání vlády.

Na něm měla vláda memorandum přijmout a zavázat se k jeho splnění. Memorandum krom jiného slibuje už od března lékařům tabulkové navýšení mezd o pět až osm tisíc měsíčně.

Engel: Na mě se neohlížejte

Uklidnění situace přineslo až v pondělí prohlášení Martina Engela, který lékaře vyzval, ať bez ohledu na jeho osobu stahují výpovědi a nedopustí tak, že by se domluvené memorandum stalo bezcenným kusem papíru. Jaká je situace v krajích ParlamentníListy.cz zjišťují. Obecně lze nicméně konstatovat, že pondělí je ve znamení stahování výpovědí.

Repro foto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…