Středočeským nemocnicím bude chybět na 150 milionů. Už šetříme na kost, říká ředitel z Kladna

07.04.2013 11:58

Středočeské nemocnice přijdou kvůli nové vyhlášce pojišťovny o více jak 150 milionů korun ročně. Nemocnice s už tak napjatým rozpočtem musí nalézt další úspory, nedojde navíc k výstavbě několika pavilonů v různých městech.

Středočeským nemocnicím bude chybět na 150 milionů. Už šetříme na kost, říká ředitel z Kladna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

Například Oblastní nemocnice Kladno tak přijde o 3,5 milionu korun za měsíc. Její ředitel Vladimír Lemon redakci řekl, že péči o pacienty ani nelze přerušit. „Úspory hledáme, kde můžeme, soutěžíme veškeré materiály a elektronické přístroje, po tisících a desítkách tisíc korun chceme ušetřit také v dezinfekčním řádu. Šetřili jsme vždycky, ale teď je to na kost,“ vysvětlil ředitel Lemon.

„Nechceme absolutně nic rušit, ani propouštět, a tak jsme hledali další zdroje na provoz. Jediná cesta vede přes investice, které lze odložit,“ vysvětlila redakci středočeská radní za zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM).

Původně plánované dvě stovky milionů korun na výstavbu a rozšíření nemocnic by měly putovat právě do samotného provozu. „Potřebujeme zhruba sto padesát milionů korun, takže musí zastupitelé rozhodnout, zda můžeme finance přesunout z investic do provozu,“ řekla Fialová.

K omezení péče o pacienty zatím nedojde

Pacienti se tak v příštím roce nedočkají například výstavby pavilonu O v Kolíně s již schválenou dotací, realizován nebude ani pavilon C2 v kladenské nemocnici a ani magnetická rezonance v Benešově. Zda k investicím dojde v příštím roce, nebo až v dalších letech, není jasné. „Úhradová vyhláška ponížená o tři procenta způsobila, že Všeobecná zdravotní pojišťovna uhradí kvůli změnám v proplácení zákroků nemocnicím o dvanáct a půl milionu korun měsíčně méně. Při velkých úsporách a s přesunutím financí by měli svůj rozpočet zvládnout, aniž by byla omezena péče o pacienty nebo došlo k propouštění zaměstnanců,“ sdělila Fialová.

Nemocnice přijdou ročně o desítky milionů

Podle ní přijde měsíčně o 3,5 milionu Oblastní nemocnice Kladno, o tři miliony Oblastní nemocnice Kolín, o 2,6 milionu korun Oblastní nemocnice Příbram, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov o 1,8 milionu korun a o nejméně peněz přijde mladoboleslavská nemocnice. „V Mladé Boleslavi je situace nejlepší kvůli zaměstnanecké pojišťovně společnosti Škoda,“ dodala Fialová. Podle informací redakce k úhradové vyhlášce nepřistoupila žádná jiná pojišťovna kromě VZP.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…