Střídali jsme vedení, uškodil i odchod lidí k TOP 09, říká Pithart

29.05.2010 16:57

ROZHOVOR Dosavadní výsledky voleb naznačují, že tradiční parlamentní strana KDU-ČSL se do sněmovny nedostane. Jedna z nejznámějších tváří křesťanských demokratů, Petr Pithart, v rozhovoru serveru ParlamentniListy.cz vypočítal možné příčiny.

Střídali jsme vedení, uškodil i odchod lidí k TOP 09, říká Pithart

Místopředseda Senátu Petr Pithart z KDU-ČSL říká, že si křesťanští demokraté dali několik vlastních gólů. Voliči podle něho navíc unikátním způsobem odmítli dosavadní politický kurz.

Jak se dívate na dosavadní výsledky voleb?

Je to něco, co se v zavedených parlamentních demokraciích snad ještě nestalo. Parlamentní strany, ať už vládní nebo opoziční, utrpěly ztrátu, chcete-li, velké odmítnutí toho, jak se v této zemi dělá politika. Voliči to dali najevo způsobem, který je zcela unikátní.

Čím si tak razantní odmítnutí určitého kurzu vysvětlujete?

Ukázalo se, že po 20 letech konfrontační politika lidi v lepším případě unavuje, v horším se jim hnusí. Lidé se na politiku dívají tak, že zákonodárci nejsou schopni se na ničem domluvit, že je to opravdu bída a musí přijít úplně jiný typ politiků.

Dosavadní výsledky nasvědčují, že se KDU-ČSL do sněmovny nedostane. Jak to vnímáte?

To víte, že mě to netěší. Ale chápu to.

Jaké jsou příčiny odlivu voličů KDU-ČSL?

Máme třetí vedení za čtyři roky, což stěží může někomu imponovat. Dále je tu odchod lidí z TOP 09. Ten nás nemrzel ani tak na poslanecké úrovni, ale s danými lidmi odešli i někteří starostové, kteří v nich cítili svoji oporu, a to už byla větší ztráta. Nikdy jsem pak také nezastíral, že to, že se KDU nebyla schopna dohodnout na volbě prezidenta, to jí také velmi uškodilo. A to máte tři rány, které jsme obdrželi, které jsme si dali sami.

Tedy, byly to takové vlastní góly...?

Ano, z části to byly vlastní góly. Ale strana, která má za sebou 90 let existence, samozřejmě musí vydržet, ať už je v pozicích vládních či opozičních. A někdy neúčast ve vládě pomůže i k určitému očištění. Proto si určitě nezoufám.

Narazil jste na 90letou tradici KDU-ČSL. Jak dlouhodobou perspektivu podle vás mají strany, které vznikly před letošními volbami - TOP 09 a Věci veřejné?

To je možná čtvrtý poznatek z hlediska významnosti. Ukazuje se, že marketing hraje v politice stále větší a větší roli. Ty strany by to ani nepopřely, že jsou marketingovým produktem. Někdo může pokrčit rameny a říct, taková už je doba. A někdo si nad tím může zoufat, protože kde jsou potom ty ideály, vize? Namísto nich se prodávají hesla a fóry.

Více o volbách čtěte ZDE

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …