Student z Plzně se odvážně pustil do profesorky Dvořákové

10.03.2012 10:12

Rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše (VV) prodloužit akreditaci plzeňských práv vyvolala ve studentech spontánní radost. Připíjeli si lahvemi na skutečnost, že se nemusí o svůj osud bát. „V tuhle chvíli už jsme v pohodě,“ je přesvědčen jeden ze studentů Michal Volf.

Student z Plzně se odvážně pustil do profesorky Dvořákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace studentstva proti Dobešovým reformám

Stejně jako samotný děkan právnické fakulty v Plzni i její student Michal Volf zdůrazňuje, že rozhodnutí ministra je naprosto správné a především zákonné. Rozhodl správní orgán, který navíc rozhodl ve shodě s původním rozhodnutím akreditační komise.

Zatímco politiky a akreditační komisi rozhodnutí ministerstva školství prodloužit akreditaci plzeňským právům šokovalo, studenti až tak překvapení nebyli. „S ministrem od nás nikdo nekomunikoval, ale ministerstvo jako správní orgán jsme se snažili pomocí našich argumentů přesvědčit, že druhé rozhodnutí komise není v pořádku,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Volf.

Studenti jsou přesvědčení, že nyní již rozhodnutí ministra nic zvrátit nemůže. „Zároveň je to pro nás a naši fakultu výzva, jak dál posouvat kvalitu plzeňských práv,“ věří student.

Plzeňská právní klička – komise nám akreditaci prodloužila

Volf také upozorňuje především na skutečnost, že původně akreditační komise rozhodla o prodloužení akreditace plzeňským právům do října. Teprve následně v druhém, podle Volfa již nezákonném rozhodnutí, se komise Vladimíry Dvořákové rozhodla akreditaci neprodloužit.

To byl i hlavní argument, kterým se snažili studenti přesvědčit ministerstvo a na něco podobného poukazovala i ústavní stížnost, kterou studenti připravovali, kdyby se ministerstvo rozhodlo akreditaci škole neprodloužit.

„Asi to vstoupí do dějin jako plzeňská právní klička,“ směje se Michal Volf a pokračuje: „Podstatné je, že akreditační komise ve svém rozhodnutí nevydala nesouhlas s prodloužením akreditace naší fakulty. Naopak akreditační komise vydala souhlasné stanovisko, takže podle §79 odstavce 5 zákona o vysokých školách není důvod k neprodloužení akreditace školy,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz budoucí právník.

Dvořáková střílí slepýma a je podjatá, má jasno student

V současné chvíli tak nemůže Vladímíra Dvořáková a její komise tvrdit, že škole akreditaci neprodloužila. „Vladimíra Dvořáková střílí slepýma,“ glosuje Michal Volf, který si o předsedkyni akreditační komise myslí, že je proti škole zaujatá.

Na Vladimíru Dvořákovou se podle informací ParlamentníchListů přitom právě pro podjatost kupí žaloby. Problematické také je, že profesorka Dvořáková vydala v médiích několik prohlášení o vlastních závěrech dříve, než je předala správnímu orgánu, tedy ministerstvu.

Proti prodloužení akreditace školy, která proslula především nechvalně známou aférou, se přitom už teď ozývá řada politiků – ať už jde o bývalého ministra školství Ondřeje Lišku (SZ), nebo o stínového ministra školství za ČSSD Marcela Chládka.

„Já nechápu, co jsme komu tak strašného provedli, že je tu taková touha zrušit nám fakultu a nechat nás bez studia,“ stýská si Michal Volf, který nechápe, proč zrovna Vladimíra Dvořáková má takové nutkání plzeňskou právnickou fakultu potopit.

Hříchy z minulosti si přece s sebou neneseme

„My jsme očištění. Hřích, který se v minulosti stal, přeci není dědičný,“ zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Volf. Říká přitom, že si občas připadá, jako kdyby jeho prarodiče byli přinejmenším nacističtí pohlaváři, alespoň podle toho, jak se k němu jako studentovi plzeňských práv lidé chovají.

Podle Volfa je přitom paradoxní, že v době, kdy měla škola největší problémy se svou existencí, tak byla fakultě akreditace bez problémů prodloužena. „Když přišel na školu Jiří Pospíšil, tak vyhodil řadu kapacit a školu tím de facto oslaboval. Těch kapacit tu tehdy bylo daleko méně než teď a přesto byla fakultě akreditace bez problémů prodloužena,“ upozorňuje Volf.

Hlavním argumentem akreditační komise proti prodloužení akreditace plzeňských práv byl totiž právě nedostatečný počet vědeckých kapacit na škole. Ta podle komise sice formálně podmínky plní, ale její docenti učí i jinde, nebo mají ve škole dokonce jen částečný úvazek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…