Svaz pacientů je na straně lékařů. Sestry jsou přepracované a agresivní

13.01.2011 8:47

Na internetu se objevují stížnosti pacientů, kteří mají pocit, že se jim lékaři v souvislosti s akcí „Děkujeme, odcházíme" nevěnují tak, jak by měli. ParlamentníListy.cz oslovily Svaz pacientů ČR, jaké jsou jeho zkušenosti. Výsledkem bylo zjištění, že pacientský svaz velmi ostře kritizuje vládu a požadavky lékařů považuje za oprávněné.

Svaz pacientů je na straně lékařů. Sestry jsou přepracované a agresivní

„Nárůst stížností náš svaz nezaznamenal v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme, ale už asi tak před rokem. Tehdy byla první vlna odcházení doktorů do zahraničí," řekla ParlamentnímListům.cz viceprezidentka svazu Blanka Cicková.

Podle ní šlo hlavně o stížnosti na špatnou informovanost pacientů či jejich blízkých nebo na agresivitu sester. "Ti pacienti si mnohdy neuvědomují, jak jsou přepracované. Nebo že lékař slouží třeba osmačtyřicet hodin," vysvětlila Cicková.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Svaz pacientů kope za lékaře?

Už z této odpovědi šla vytušit obhajoba lékařského stavu. Na stránkách svazu jsme pak našli stanovisko Svazu pacientů ČR a bylo jasno. V prohlášení Svazu pacientů ČR
k ohrožení nemocnic podanými výpověďmi lékaři z pracovního poměru se mimo jiné praví: "Požadavek, aby byly upraveny příjmy nedostatečně odměňovaných lékařů, je zcela oprávněný."

„S lékaři se o tom mělo citlivě jednat," myslí si SPČR a v dalším ze šesti bodů prohlášení je pak konstatováno, že silová a lékaře urážející prohlášení vládních činitelů naznačila, že může jít o záměr prohloubit krizi a připravit občany o majetek i pozemky rušených nemocnic a zároveň omezit rozsah jim poskytované péče a zhoršit její dostupnost.

"Takový postup a úmysl odmítáme," tvrdí svaz ve větě zakončené vykřičníkem.

Politika v tom není, tvrdí Olejár

V šestém a posledním bodě prohlášení pak svaz pacientů zastoupený grémiem tvrdí, že „násilný postup a nepravdivé výmluvy Ministerstva zdravotnictví a Vlády již přímo ohrožují občany a odpovědnost za tento stav je na Vládě, protože ta má v rukou klíč k řešení cestou již připravované novely zákona ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami". Dodejme, že slovo pacient je v prohlášení užito jen jednou, a to v názvu Svazu pacientů ČR.

V gremiu a republikové radě svazu pacientů jsou tři politici ČSSD. Najdeme zde senátory Marcela Chládka a Alenu Gajduškovou a poslankyni Miladu Emmerovou. Přesto předseda svazu Luboš Olejár rezolutně odmítl, že by stanoviska svazu byla nějak politikou ovlivněna.

„To je absolutní nesmysl, Emmerová s Chládkem, to jsou pacientští ombudsmani a se senátorkou Gajdůškovou jsem mnohdy v křížku i já," uvedl pro ParlamentníListy.cz Olejár. Podle něj jsou stanoviska svazu jasně daná logikou, že špatně zaplacený lékař s existenčními problémy nemůže dlouhodobě odvádět dobré výkony.

Ať jde Heger od toho...

"Ve zdravotních pojišťovnách je 14 miliard korun, tak co jsou proti tomu čtyři miliardy na platy lékařů," myslí si Olejár.

Podle něj ministr zdravotnictví Leoš Heger všude hledá podporu a pomoc a neuvědomuje si, „že je to on, kdo má v rukou nástroje". "Jestli to nezvládá, tak ať jde od toho," dodal Olejár na Hegerovu adresu.

Související: Heger vzkázal lékařům: Zůstaňte, za rok bude lépe

To tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl má na lékařský protest jiný názor, než pacientský svaz.

„Je plným právem kohokoli ukončit pracovní vztah. Ale odboroví šéfové organizují odchody jako kolektivní nátlakovou kampaň. To je nezodpovědné nejen vůči pacientům a daňovým poplatníkům, které zastupuje vláda, ale nakonec i vůči samotným lékařům, kteří se do této hry nechali vlákat a ohrožují tím svou budoucnost. Tu za ně odboroví šéfové už rešit nebudou," sdělil před několika dny ParlamentnímListům.cz Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…