Tábor má nůž na krku. Asi přijde o 60 milionů

23.02.2012 18:10

Chaos a nepořádek vládne na táborské radnici víc, než je zdrávo. Svědčí o tom stále víc kauza okolo odpočinkového a sportovního areálu Komora. Jak se kontrolou zjistilo, na podivné smlouvě o pronájmu pozemků od soukromé majitelky, která radnici drží těžce v šachu, chybí důležitý podpis úředníka, který by smlouvu zkontroloval.

Tábor má nůž na krku. Asi přijde o 60 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 

Radnice na pozemcích soukromé majitelky Jindřišky Jahnové postavila areál za 90 milionů korun. Částku 60 milionů získal z dotací EU. Teď hrozí, že dotaci bude muset vracet. To by pak mohli “zaplatit“ všichni daňoví poplatníci. Už třeba tím, že by město zvedlo například daně z nemovitosti, či jinou složku, aby peníze do kasy zpět získalo. Tak, jak se to dělá běžně.

Problémem je, že důležitou smlouvu ne všichni radní města četli, přesto právě městská rada měla schvalovat investici a všechny náležitosti okolo ní.

Radnice si před pěti lety pozemky o rozloze 4 hektarů pronajala za dvě koruny za metr čtvereční. Majitelka ale využila možnost smlouvu vypovědět, a dnes chce skoro desetinásobek. Město sice prská, že si to majitelka “nemůže“ dovolit, ale právníci si myslí opak.

Na smlouvě je přitom jen podpis majitelky a tehdejšího místostarosty Jiřího Bartáčka (ODS), ostatní podpisy – kontroly prostě chybí. Kdyby totiž byla smlouva tehdy kontrolována, patrně by dnes spory nebyly. Jde také o odkup, který by město rádo provedlo, ale ze strany majitelky není zatím vůle. Chce pronajmout areál na 20 let za desítky milionů korun, a až pak ho prodat. Město by ale nerado investovalo peníze do pronájmu, za který by mohlo pozemky koupit.

„O pozemcích stále vedeme jednání a věříme, že se vše podaří dovést ke zdárnému konci. Že se s paní majitelkou nakonec dohodneme,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz starosta města Jiří Fišer (ODS).

Opoziční KSČM ale napadá smlouvu i postupy, za jakých byla uzavřena. A také kritizuje postup, jakým město nyní přistupuje k problému. „Je to začarovaný kruh a jen to ukazuje na to, jaký zde vládne chaos. Musíme se dopátrat, kdo nevýhodnou smlouvu vytvořil, schválil a podepsal. Tito lidé by měli vyvodit osobní odpovědnost. Zcela jistě by se ale věcí měla zabývat policie, protože tam může být velmi výrazně poškozeno město,“ míní zastupitel za KSČM Ladislav Šedivý.

Na otázku, proč je smlouva takto nejasná a proč tehdejší vedení města neudělalo vše proto, aby se to nestalo, neumí nikdo z ODS věcně odpovědět.

„Zájmem města už tehdy nebylo pozemky na Komoře dlouhodobě najímat, ale za cenu obvyklou je co nejrychleji koupit,“ uvedl oblastní manažer ODS Jan Karlovský.

To je ale patrně v rozporu s tím, co tvrdí tehdejší radní, dnes zastupitelka Simona Žirovnická, dcera známého sexuologa Jaroslava Zvěřiny. Ta na jednom ze zasedání zastupitelstev prohlásila, že hlasovala jen pro pronájem a celou smlouvu nikdy neviděla.

Když město řešilo zahájení stavby a žádost peněz z EU, podmínkou bylo, aby pozemky byly dobře vlastnicky – právně ošetřené. Buď dlouhodobý pronájem, nebo vlastnictví. To vše ale podle jasné a nezpochybnitelné smlouvy. Teď se v reálu ukazuje, že to tak není a radnice může mít obrovské problémy.

Za tři roky se navíc v areálu má uskutečnit Mistrovství světa v cyklokrosu. Vedení Tábora věří, že do té doby bude vše dávno vyřešeno. Zatím to ovšem nevypadá, že by se majitelka Jahnová chtěla s radnicí jen tak domluvit. Médiím se k problémům vyjadřovat zatím nechce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …