Táborská radnice se s bezdomovci nepáře: Ven! poručila

06.09.2011 14:36

Město Tábor přišlo s revoluční novinkou. Bezdomovcům totiž už neumožní během dne přebývat ve zdejší noclehárně. Takové je stanovisko radních a zároveň odpověď na jejich petici. Pod tu se podepsalo na 170 lidí. Paradoxně většinou ne bezdomovci. Těch ve městě přebývá asi 35 a z toho polovina není odtud.

Táborská radnice se s bezdomovci nepáře: Ven! poručila

 Bezdomovci požadovali, aby hlavně v zimě mohli být i přes den na noclehárně v Zavadilské ulici. Doposud tam mohou být maximálně do sedmi do rána, pak musí pryč. Sázeli na stížnost, petici a sociální cítění. Radnice jim ale poslala odpověď.

Radní je nekompromisní

"Provoz nocleháren se neřídí městskou vyhláškou, ale zákonem a ten neumožňuje přebývání lidí během dne. Provoz je určen pouze na večer a noc, proto není možné, aby bezdomovci zůstávali z jakéhokoli důvodu v tomto zařízení přes den," sdělila ParlamentnímListům.cz místostarostka pro sociální věci města Tábora Olga Bastlová (ČSSD).

Více o městě Tábor najdete ZDE

Radnice zvažuje, přijme terénního sociálního pracovníka, který bude monitorovat potřeby lidí bez domova. "Pokud oni potřebují být někde během dne, mohou využít našeho městského azylového domu," podotkla místostarostka.

Venku? Co tam?

"My ale chceme mít možnost tam být. Co máme celý den venku dělat. V létě to jde, ale co v zimě. Víte, co to je, být v mrazu dvanáct hodit denně. Z nádraží nás vyhánějí, z obchoďáků taky," postěžoval si muž bez domova říkající si Milan, ve věku středních let.

Jenže, o tom, že bezdomovci až tak nouzí netrpí, prý svědčí fakt, že v uplynulé krušné zimě nebyla noclehárna ani v těch největších mrazech zcela využita. Kapacita byla naplněna ze 70 procent a to je zde jen 8 lůžek. Další lidé mohou být přes noc v jídelně u stolů a na židlích.

Více čtěte:

Kvůli kulturáku se bude možná Tábor soudit
Šedivý (KSČM): Koalice v Táboře opět projevila svou neschopnost a chameleonství
Tábor chce spasit zadlužený hokej, jeho skutečné náklady ale nezná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …