Takhle to politici spočetli Zemanovi. Pane prezidente, čtěte

09.04.2013 4:44

V pondělí, tedy 8. března, uplynul jeden měsíc od doby, kdy proběhla inaugurace Miloše Zemana do funkce prezidenta republiky. Zeptali jsme se politiků, jak hodnotí jeho první měsíc na Hradě.

Takhle to politici spočetli Zemanovi. Pane prezidente, čtěte
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Anketa

Dělá Miloš Zeman svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 15285 lidí

Zeman doposud stihl, kromě inaugurace samotné, například oficiální návštěvu Slovenska, vyvěšení vlajky EU na Pražském hradě spojené s přijetím předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, přijetí ministra průmyslu Martina Kuby, ministra spravedlnosti Pavla Blažka a ministra financí Miroslava Kalouska, návštěvu Ústavního soudu, Senátu a Vlády ČR, na Hradě přijal kupříkladu velvyslance Ruska Sergeje Kiseleva, šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila, zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR, předsedkyni Rady federace Federálního shromáždění Ruské federace Valentinu Ivanovnu Matvijenkovou či krajské hejtmany.

Za jedna!

Politici míní, že měsíc je příliš krátká doba pro hodnocení, ale Zeman je zatím ničím příliš nepřekvapil. „Pokud bych to měl vyjádřit školní známkou, tedy za jedna,“ usmíval se první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.  

„Myslím, že působení pana prezidenta se dá charakterizovat jedním slovem: Nepřekvapil. Nepřekvapil ani svoje příznivce, ani odpůrce, ba ani konkurenty. A to je dobře. Vydrží-li mu to, budu spokojen,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

Podle místopředsedy TOP 09 Pavola Lukšy je měsíc na hodnocení krátké období. „Slovy klasika: ´Nepřekvapil, ani nezarmoutil´. Již po měsíci se však ukazuje, že s plněním slibů je to u pana prezidenta jinak, než sliboval. Voličům slíbil, že bude nadstranický prezident. Tento slib již několikrát porušil. Nicméně každý začátek bývá těžký a to platí i v případě Miloše Zemana,“ dodal Lukša.

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová uvedla, že hodnotit zatím nelze. „Pokud nechceme hodnotit jeho rádoby vtipné urážky novinářů, některých politiků či handrkování se o posty velvyslanců. Uvidíme, jak pan prezident, který se obklopil členy své strany, obstojí za rok. Teprve potom se dá hodnotit, zdali je dobrou volbou pro naši republiku,“ dodala poslankyně.  

"Zatím drží slovo. Řekl, že první zahraniční návštěva bude Slovensko, dodržel to. Řekl, že bude aktivní vůči vládě, drží to. Řekl, že vyvěsí vlajku EU a podepíše euroval. Dodržel to a to nemusel, přesto, že o tom v předvolební mašinérii mluvil. Vlajka EU nad sídlem českých králů se mi prostě nezamlouvá. A přesto, jak jsem se řekl, to sliboval před zvolením. Prostě, zatím drží slovo. Věřím, že to tak bude i nadále," řekl redakci senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava

Dalo se tušit, že se nebudeme nudit

I místopředseda KSČM Jiří Dolejš míní, že měsíc je na hodnocení krátká doba. „Kromě nepřipraveného prosazování manželky Klause do Blavy zatím bez problémů.“

 „Dalo se tušit, že se nebudeme nudit a že o sobě bude dávat hodně vědět. Obojí se potvrdilo,“ myslí si předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát vidí první Zemanův měsíc na Hradě rozpačitě: „V něčem se mi jeho názory líbí, ale v něčem cítím postoje opoziční smlouvy.“

Podle místopředsedy ČSSD a místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha Zeman nezklamal: „Všechny kroky měl pečlivě připravené. A i tradičně jemu nepřátelská média musela konstatovat jeho úspěchy.“

Silná a originální osobnost, která není fádní

„Střídavě oblačno. Vyslovený kiks Miloš Zeman neudělal. Pár přehmatů ano: Livie Klausová do čela velvyslanectví ČR na Slovensku nebo tahanice se Schwarzenbergem o prioritu při jmenování velvyslanců. Vážně není možné brát ani jeho nedomyšlené návrhy na změnu volebního systému. Na druhé straně je každému jasné, že v čele státu je silná a originální osobnost, která není fádní jako naprostá většina dnešních politiků,“ řekl o prvním měsíci Zemana předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

„Miloš Zeman nezklamal, je Milošem Zemanem. Konečně jsem hrdý na našeho prezidenta,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Poslanec KSČM Miroslav Opálka říká, že hodnotit by se měly především výsledky, ale na to je ještě příliš brzy. „Co se týká forem a metod výkonu funkce, pak konstatuji, že zůstal svůj a aktivita je překvapivě velmi vysoká. Jsem zvědav, jak dlouho takové tempo pan prezident vydrží. A zda se mu podaří i vyvzdorovat požadavky za rámec jeho kompetencí,“ smál se Opálka.

I Pavel Bém míní, že práci politika lze hodnotit minimálně po jednom roce: „Věřím, že Miloš Zeman bude pokračovat v ´klausovském´ ročním ´auditu´ své práce stylem Rok první, rok druhý a tak dále. Pak také bude na místě tuto práci hodnotit. Zatím vidím pouze gesta a je to logické. Některá mě těší –Livie Klausová velvyslankyní na Slovensku, z jiných radost nemám – vlajka EU na Hradě.“

Vláda není pro prezidenta Zemana dostatečným partnerem

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše neudělal Zeman žádnou zásadní chybu a postupuje tak, jak slíbil voličům.

„Bude chtít být lepším prezidentem než jeho předchůdci. Pozitivně hodnotím jeho aktivity, které se týkají snahy přispět k oživení ekonomiky a investic. Škoda, že tato vláda není pro prezidenta Zemana dostatečným partnerem, protože dlouhodobě odmítá realizovat aktivní hospodářskou politiku a zužuje své konání především na zdražování, škrty veřejných rozpočtů, snižování reálných mezd a důchodů. To se projevuje na ekonomickém poklesu, snížení koupěschopnosti obyvatelstva a prohlubování hospodářské krize. To pociťujeme všichni včetně ohrožené střední třídy a živnostníků. Miloš Zeman prosazuje opačný koncept politiky, která je blízká sociální demokracii. Jsem přesvědčen, že tato politika bude získávat i na podpoře. I na vzdory mediálním tlakům,“ řekl Dolejš.

"Myslím, že se prezident snaží být v rámci svých možností aktivní, na celkové hodnocení dopadů jeho kroků je ale příliš krátká doba a až čas ukáže," míní senátor Tomio Okamura.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba použil ve svém hodnocení Zemana hokejovou terminologii: "Zatím to vypadá na takové úvodní rozbruslení na počátku zápasu. Hra s dobře zabezpečenou obrannou třetinou. Ale bez větších útočných akcí a tím i gólových příležitostí. Rovněž však bez faulů, hrubostí. A to je dobře. Dá se na to koukat. Gólů se jistě dočkáme."

„Zatím se zdá, že je to aktivní prezident a na výsledky jeho aktivní politiky si budeme ještě muset počkat. V zahraniční politice, kterou se zabývám, bych mu zatím, kromě demonstrativního vztyčení vlajky EU, nic nevyčítal,“ uvedl poslanec ODS David Šeich.

"Aktivitu Miloše Zemana jako prezidenta schvaluji a očekával jsem něco podobného a jsou to státnické kroky. S nešťastnou výjimkou velvyslanectví v Bratislavě. Je v tom ovšem hodně mého subjektivního postoje způsobeného těžkými kožními alergickými příznaky při vyslovení jména Klaus," reagoval senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD.

"Prezident Zeman plní svoji roli dobře. Bude to ´silný´ prezident," míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

Podle poslance ČSSD Antonína Sedi se Zeman funkce ujal velmi dobře: „Doufám, že mu jeho elán a aktivita vydrží. Přeji panu prezidentovi pevné zdraví.“

Podle očekávání nezklamal

„Měsíc je na hodnocení málo, ale zatím plní, co slíbil,“ říká senátor ČSSD Miloš Janeček.

Senátor ČSSD Miloš Malý říká, že prezident Zeman je člověk s bohatou politickou zkušeností: „Proto jeho kroky jdou standardní cestou a plní to, co předem deklaroval. Je jasné, že se s ním současná moc výkonná bude složitě přetahovat. Má jasný cíl a za ním si jde. Uvidíme, jak mu to půjde dál.“

„Nezklamal,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml. „Podle očekávání,“ uvedl zase poslanec ODS Boris Šťastný. „Nehodnotím. Nezabývám se tím. Nesleduji. Mám svůj život a práci i problémy,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…