Taková krize jako v roce 2008 Česku nehrozí, říká guvernér ČNB

08.01.2012 18:21

Ekonomika v Česku sice letos příliš neporoste, ale krize podobná té v roce 2008 nehrozí. Řekl to guvernér České národní banky Miroslav Singer pro Hospodářské noviny. Česká půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny je podle guvernéra absurdní.

Taková krize jako v roce 2008 Česku nehrozí, říká guvernér ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Nepřichází krize jako v roce 2008. Podnikatelé neočekávají propad výroby, většina z nich, tedy mimo stavebnictví, mluví zatím o tom, že minimálně v prvním pololetí očekávají růst výroby o pár procent. Půjde ale o rok nízkého nebo mírně záporného růstu ekonomiky," řekl Singer.

Půjčka MMF je absurdní

K půjčce zemí Evropské unie MMF guvernér řekl, že je "úplně absurdní". "Evropa světu oznámí, kolik půjčila fondu, a pak vyrazí do světa půjčit si eura - tedy svou vlastní měnu, nad kterou má kontrolu," uvedl. Přitom Evropská centrální banka nedávno pustila do ekonomiky dvojnásobek toho, co by dostal od všech evropských zemí MMF, dodal.

Kvalita půjčky je daná kvalitou toho, do čeho instituce investuje, řekl dále Singer. "Pokud by fond opravdu poskytl eurozóně půjčku v uvažovaných řádech, jde o velké peníze pro jedno provázané teritorium. V poměru k vlastnímu kapitálu něco takového fond ještě nezažil. Navíc v Evropě se mu příliš nedaří. Půjčil dvakrát Řecku, jednou Portugalsku a jednou Irsku a ukazuje se, že jeho program pomoci dobře funguje jen v Irsku," připomněl Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…