V jakém množství se dostaly polské potraviny s technickou solí na český trh je momentálně předmětem analýzy potravinářské inspekce, stejně jako míra případného zdravotního rizika, které by konzumace těchto výrobků představovala.
Martin Klanica považuje za šokující a alarmující skutečnost, že se vůbec něco takového může stát. Podezřívavý postoj ke všem polským potravinám částečně odmítl, věří, že se polská strana v nejbližších dnech k řešení problému uspokojivým způsobem vyjádří.
„Pokud polské orgány nějakým korektním a věrohodným způsobem nevysvětlí tuto záležitost, máme důvod na ně tímto způsobem nahlížet,“ uvedl Klanica v ČT.
Kontrolují se jen problémové oblasti
Stále častější jsou v poslední době zjištění potravinářské inspekce o podvodech s potravinami, které gigantické obchodní řetězce pro své zákazníky běžně páchají. Jedná se především o přebalování prošlých potravin či špatné označení výrobků.
Podle Klanici se tyto případy vyrojily v jeden čas v podstatě shodou okolností.
„Nemáme stovky, ale jen desítky inspektorů, kteří mají za úkol řetězce kontrolovat a nelze zajistit, aby ve stejný čas ve všech prodejnách byl inspektor,“ popsal problém šéf potravinářské inspekce. Kontroly tedy reagují pouze na to, co se v danou chvíli děje na trhu.
Hazard s důvěrou i se zdravím
„Pokud byl nalezen problém při přebalování prošlých potravin, je jasné, že se naše síly zaměřily právě tímto směrem,“ doplnil Klanica, podle něhož řetězce hazardují především s důvěrou lidí, která je pro ně ve skutečnosti zásadní. Vedle toho ale do jisté míry i nepřímo poškozují zdraví svých zákazníků.
„Pokud je na potravinách plíseň, prvky kažení či bakteriologická kontaminace, lze už hovořit o nepřímém poškozování zdraví,“ popsal Klanica, který je přesvědčen, že více než jakékoliv pokuty nápravě napomáhá právě zveřejnění problému.
„Jsme přesvědčeni o tom, že medializace a konkrétní označení viníků těch nedostatků má často větší efekt, než udílení pokut,“ doplnil.
autor: jhe