Ti, co stojí za Hulinským: Dienstbier čelí také žalobě

26.11.2011 6:12

Hektický týden má za sebou pražská sociální demokracie. Nedobrovolně opustila koalici na magistrátu, čímž ztratila vládu nad Prahou. Její první náměstek Karel Březina byl sice v pátek, v den svých narozenin, po všech soudních peripetiích nakonec osvobozen, ale ostré kritice místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera čelí stále ještě předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. Válečná sekera nebyla zakopána. Za Hulinského se postavilo třináct komunálních politiků sociální demokracie a na své podpoře stále trvají, a to i potom, co Nadační fond proti korupci podal ve čtvrtek na Hulinského trestní oznámení kvůli pochybnému financování spastiků.

Ti, co stojí za Hulinským: Dienstbier čelí také žalobě
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

"Jako lidé, kteří pracují na nejnižších postech komunální politiky, jsme velice dobře schopni posoudit práci Petra Hulinského. Víme, že jeho role je naprosto nezastupitelná. Ať už byl v pozici náměstka primátora nebo současného předsedy finančního výboru... kategoricky odmítáme úterní prohlášení Jiřího Dienstbiera, v němž se nevybíravě dotýká pražského předsedy ČSSD Petra Hulinského," stojí v prohlášení, které podepsal kupř. místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek, místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos nebo místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk. Dienstbier označil Hulinského za ztělesnění klientelismu.

Text prohlášení: Potřebujeme klid na práci, zní v prohlášení na podporu Hulinského

Na prohlášení reagoval v pátek na svém facebookovém profilu Jiří Dienstbier. "Klid na práci - to tu už dlouho nebylo. Hulinský zřejmě najal Kojzara jako PR poradce. Další zřejmě bude 'Kdo seje vítr, sklidí bouři'. Seznam podepsaných příliš nepřekvapuje, až asi na dvě vyjímky, které mě trochu mrzí. Jinak díky všem, co tento blábol odmítli podepsat. Bohužel i takový postoj dnes v Praze vyžaduje odvahu," napsal Dienstbier.

Odvahu mu dodal už ve středu Nadační fond proti korupci (NFPK), který podal na Petra Hulinského trestní oznámení. Důvodem je podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Těchto trestných činů se podle NFPK dotyční mohli dopustit tím, že dary určené takzvaným spastikům, tj. lidem s ochrnutým svalstvem, směrovali jinam. Konkrétně prý některým známým Petra Hulinského.

Stojíme za Huldou. Na Dienstbiera je podáno taky trestní oznámení

„To trestní oznámení jsem zaregistroval z médií, nemám úplné informace. Zatím stojím za panem Hulinským, respektive proti způsobu vystupování Jiřího Dienstbiera. Až mi soud řekne, že Hulinský je vinen, tak teprve poté to budu brát za bernou minci. Zatím mi situace nepřijde tak vyhrocená, abych veřejně vystoupil a svůj podpis stáhl," reagoval pro ParlamentníListy.cz starosta Prahy 12 František Adámek.

"Podepsal jsem to kvůli způsobu chování Jiřího Dienstbiera, který místo aby komunikoval věci dovnitř strany, propírá je přes média. Pokud se vina panu Hulinskému prokáže, tak ale defenestrace na prvém místě," uvedl naší redakci zástupce starosty Praha 4 Jiří Bodenlos.

Místostarosta v souvislosti připomíná dnešní osvobozující rozsudek Karla Březiny, ale i málo známou skutečnost, že sám Jiří Dienstbier čelí trestnímu oznámení, které na něj podal vlastník FC Bohemians Praha Michal Vejsada kvůli prodeji hráče Jana Morávka. Bodenlos se podivuje i vyjádření, v němž Dienstbier uvedl, že mu Hulinský 17. listopadu vyhrožoval fyzickým násilím.

Více zde: Trable Hulinského: Čelí "trestňáku" a prý chtěl zbít Dienstbiera


"Skoro celý den jsem trávil střídavě s oběma pány, ráno mezi 10:00 a 12:30 jsem byl s Dientstbierem v kavárně v Louvru, pak se oba nezávisle na sobě potkali na staroměstské náměstí, kde spolu kladli věnce. Hulinský se potom někam odebral," vysvětluje Bodenlos. Nic prý nenasvědčovalo tomu, že by si oba pánové vjeli do vlasů.

"O trestním oznámení mám jen kusé informace. Ten text prohlášení jsem nepsal, sám bych jej naformuloval trochu jinak. Byla to sice obrana Hulinského před vystoupením Jiřího Dienstbiera, ale nikoli obrana Hulinského před zákonem," argumentuje redakci místostarosta Prahy 6 Daniel Hodek.

Stejně na situaci nahlíží místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk. "To prohlášení, pod kterým jsem podepsán, vzešlo ze zasedání mimořádného krajského výkonného výboru. Celá situace je mi nepříjemná. Pokud bude pan Hulinský obviněn, bude situace zcela v jiném světle," sdělil redakci Stupčuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…