Tisíce zchátralých domů napříč republikou. V budoucnu by mohly připadnout státu

18.10.2012 21:40

Vlastníte nemovitost,o kterou se ale nestaráte? Opuštěné a chátrající domy bez zájmu svých vlastníků by v budoucnu mohly podle nového zákoníku připadnout státu, který s nimi pak bude moci naložit podle svého. Informoval o tom deník Právo.

Tisíce zchátralých domů napříč republikou. V budoucnu by mohly připadnout státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený dům

 

Právníci nicméně poukazují v plánovaném nařízení na mezery. Například není jasně stanoveno, od jaké doby se začne desetiletá lhůta odpočítávat. Jednoduché by podle nich nemuselo ani být dokázání majiteli, že se skutečně o svou nemovitost nestará. Dají se tak prý očekávat složité soudní pře.

Majitel nemovitosti přitom nemusí dělat mnoho, aby mu zůstala ve vlastnictví. "Postačí, pokud se stará právně, například pokud řádně hradí daň z nemovitosti nebo pokud nemovitost pronajímá a podobně," vysvětlil pro ČT24 náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Odhady nehovoří příliš pozitivně, podle nich se v České republice nachází takových domů tisíce. Dvě malé paragrafy jim mohou vdechnout nový život – nebo jej ukončit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…