To ta nenávist kape. Politici otevřeně o „huse“ Karolíně Peake a trafikách

26.11.2012 11:54

ANKETA Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake z LIDEM je proti tomu, aby bývalí rebelové z ODS, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, dostali „trafiky“ v podnicích s podílem státu. Koaliční i opoziční poslanci se jí ale většinou vysmáli.

To ta nenávist kape. Politici otevřeně o „huse“ Karolíně Peake a trafikách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Marek Šnajdr má údajně získat místo v dozorčí radě Českých drah, Petr Tluchoř půjde do ČEZ a Ivan Fuksa má prý nastoupit do Českého aeroholdingu.

Velmi to znevěrohodňuje vládu a celé protikorupční snažení

„Velmi to znevěrohodňuje vládu a celé protikorupční snažení,“ řekla v ČT Peake. Na otázku, zda tomu bude chtít zabránit, odpověděla ano. „Znevěrohodňuje to vládu a znevěrohodňuje to podstatu dohody, která zjevně padla, nevím, zda na úrovni ODS nebo premiéra a oněch rebelujících poslanců,“ dodala.

Chce o záležitosti mluvit v koalici prý též proto, že úprava podmínek pro nakládání s majetkem právnických osob zřizovaných státem je jednou z priorit protikorupční strategie. „Má se jednat také o tom, jakým způsobem se dosazují lidé do správních a dozorčích rad,“ řekla.  

Koaliční ani opoziční politici si z ní však nic nedělají. Opoziční poslanci s ní většinou věcně souhlasí, ale dodávají, že se Peake chová pokrytecky a sama má máslo na hlavě, neboť také dělá politické kšefty. A koaliční poslanci jí připomínají, že sama není bez viny, tak ať nekádruje ostatní. Některým koaličním politikům však udílení „trafik“ vadí.

Rebelové se zachovali k vládě férově

"Pokud všechny strany odevzdají klíče od kasiček, abych citoval paní Peake, tak bych byl nadšen, tito pánové mají alespoň hospo-dářské znalosti," odpověděl ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Tito tři poslanci se nevzdali mandátu z důvodu korupce, a tak nevidím důvod, proč jim zakazovat pracovat ve státních službách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v reakci na Peake ministr zemědělství Petr Bendl. Trojice rebelů patří k Bendlovým odpůrcům ve středočeské ODS.

„Pokud se někdo v dané problematice vyzná a je využitelný, pak by neměl být posuzován podle politické příslušnosti a automaticky za to odsuzován,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Anketa

Má Karolína Peake vaši důvěru?

12%
88%
hlasovalo: 10133 lidí
„Tito tři poslanci měli jiný názor a zároveň nechtěli demisi vlády, a proto se vzdali mandátu. Tím se zachovali férově k vládě i ke Karolíně Peake. Dle mého názoru mají šanci uplatnit se v jakékoli pozici a s korupcí to nemá nic společného. Karolína Peake také opustila VV a je nyní vicepremiérkou za jiný subjekt, tak všem stejným metrem,“ míní místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

Peake by se prý měla raději věnovat vile...

Poslanec a místopředseda LIDEM Viktor Paggio pouze stručně uvedl, že s Peake souhlasí. „Karolína Peake má bezesporu pravdu. Je však především na nich, zda posty, o kterých se hovoří, přijmou a zda jim budou oficiálně nabídnuty,“ říká poslanec Martin Vacek, který patří ve sněmovně k frakci „peakovců“, není však členem žádné strany.

Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna i soudci hovoří o tom, že úplatky nemusí být jen peníze, ale také nabízení placených funkcí. "Politickou korupci spočívající v nabízení postů placených z veřejných peněz výměnou za protislužby by tedy neměla řešit Karolína Peake, která stejně nic nevyřeší, ale orgány činné v trestním řízení. Organizátoři této politické korupce by se měli zodpovídat před soudem pro korupční jednání," řekl John ParlamentnímListům.cz.

"Ať se Peake věnuje své vile," vzkázal vicepremiérce senátor za ODS Tomáš Jirsa. "Je zřejmé, že jejich vzdání se mandátu a umožnění přijetí daňového balíčku bylo tzv. něco za něco. Že zrovna paní Peake toto leží na srdci je úsměvné a pokrytecké. Vždyť sama chce také něco za něco, aby její LIDEM měla poslanecký klub. Oboje má znaky jisté politické korupce," míní poslanec za ČSSD Václav Votava.

Největší trafikant je Karolína Peake

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc připomněl, že od chvíle, kdy rebelové odstoupili, říká, že za tím podle jeho názoru nebylo jejich prozření, nýbrž spíše pozitivní a negativní motivace, tak, jak ji ODS zná.

„Karolíně Peake v této souvislosti nevěřím ani pozdrav, natož slib, že se bude snažit zabránit uplatnění rebelů. Zkušenosti totiž nelžou. Pokud byla strana LIDEM ochotna vyměnit hlasování o církevních restitucích za zřízení vlastního poslaneckého klubu, je jasné, že ve vládě zůstane za každou cenu. Jestli je někdo trafikantem, tak přeběhlíci v čele s Karolínou Peake. Co jiného než trafika je uměle vytvořený post místopředsedy vlády pro boj s korupcí,“ dodal Tejc.

Zda Tluchoř, Šnajdr a Fuksa, dostanou funkce ve společnostech s podílem státu, je podle poslance KSČM Stanislava Grospiče věcí vlády a Petra Nečase. „ODS se tak snaží zavděčit za možnost setrvání své vlády u moci. Požadavky Karolíny Peake však vidím ve stejné rovině politicky účelového obchodování, které je pro mě rovněž nepřijatelné,“ říká poslanec.

„Vyjádřím se obecně. Nemohu brát paní vicepremiérce její názor, ale jinak to není moje věc a nemám to co komentovat,“ uvedl poslanec Roman Pekárek, který je jedním z těch, kteří ve sněmovně nahradili rebely. Poté, co odhlasoval pro koalici důležité zákony, ho ODS vyloučila ze svých řad.

Karolína je držák. Ta se své židle jen tak nepustí

Bývalí kolegové z Věcí veřejných to Peake nechali také pěkně „sežrat“. „Jde jen o další manévr Peake, aby ona se stala ministryní dopravy. Čili nejde o zásady, ale o peníze. Vláda přišla o důvěryhodnost už tím, jak vyměnila poslanecký klub LIDEM za církevní restituce,“ říká poslanec VV Vít Bárta.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřiny Klasnové protikorupční úsilí vlády kalí úplně jiné věci.

„Například to, že paní vicepremiérka ´zapomene´ uvést několik milionů ve svém majetkovém přiznání, nebo to, že vicepremiérka pro boj s korupcí sice verbálně prosazuje rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ, ale sama načte pozměňovací návrh, aby z této kontroly byl vyloučen energetický gigant ČEZ, o kterém se dlouhodobě hovoří jako o zdroji financování politických stran. Nebo to, že tato vláda včetně paní vicepremiérky neřeší rozkrádání a tunelování státního podniku Lesy ČR a místo toho, aby jeho generální ředitel Sýkora dostal padáka, dostane zlatý padák v odhadu 10 až 20 milionů korun ze státních peněz. Navíc tato vláda stojí na hlasech přeběhlíků, kteří podporují vládu právě za trafiky – včetně paní vicepremiérky. Občas by trochu sebereflexe neškodilo,“ vzkázala své exkolegyni Klasnová.

„Spíš mě zaujala věta, že LIDEM, pokud se tak nestane, tak nebudou ve vládě. A to mi potvrzuje, že to nemyslí vážně. Karolína je držák. Ta se své židle jen tak nepustí,“ uvedl bývalý člen VV a nyní nezávislý poslanec Josef Dobeš, který zakládá hnutí pro sport. Ten v minulosti o Peake také prohlásil, že chodí s vládní židlí i spát, aby ji neztratila.

Kvůli trafice zradila přátele

„A jak tomu chce Peake zabránit? To, že jde o prodej mandátu, je přece jasné. Ale speciálně paní Peake nemá v ruce žádný nástroj. Jen prohlášení, že jí to nelíbí, nestačí,“ říká bývalý člen poslaneckého klubu VV Stanislav Huml, který později vstoupil do ČSSD.

„Znevěrohodnit něco, co už je tak znevěrohodněno, myslím nelze. A je docela směšné, že proti trafikám bojuje člověk, který kvůli trafice zradil své přátele. No nadarmo se neříká, že potrefená husa nejvíc kejhá,“ smál se poslanec VV Michal Babák.

„Karolína Peake má samozřejmě pravdu, že to je jasná politická korupce. Jsou to ale jen slova. Neudělá vůbec nic. Tak jako vždy,“ předpovídá předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Typické korytářství

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby může mít Peake zcela výjimečně pravdu. „Ale sama je řvavou ukázkou politické korupce. Typické korytářství. Kdyby byl Bůh, vždy, když tato dámička promluví, tak by minimálně zahřmělo. Ono taky asi není peklo, jinak by muselo dávno zasáhnout,“ dodal poslanec.

„Souhlasil bych s ní, pokud by nešlo o další politický obchod. Zabránit tomu může pouze tím, že ona a LIDEM odejdou z koalice, čímž dokáže lidem, že to myslí vážně. A skončí vláda. To se samozřejmě nestane, takže zřejmě jde jen o další populistické prohlášení,“ myslí si senátor ČSSD Miroslav Antl.

Bude to vypadat, že rozdáváme trafiky

Některým politikům ODS se ale to, že by rebelové měli dostat funkce, nelíbí. „Myslím, že má paní vicepremiérka pravdu,“ říká senátor ODS Jiří Oberfalzer. „Já jsem odpůrcem ´trafik´ všeobecně a v tomto případě obzvlášť,“ reagovala poslankyně Ivana Weberová.

„Pokud by byli pánové v daném oboru vysocí profesionálové, ti nejlepší ze všech, kteří se o danou pozici ucházejí, tak proč ne. Pokud to bude takzvaná trafika, pak nebudou rozptýleny dohady, co jim bylo slíbeno při opuštění mandátu,“ upozorňuje poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

Jak počestná Peake prodávala vilu

Další koaliční politici ale připomínají Peake její vlastní prohřešky. „Vzhledem k otazníkům kolem prodeje vily tento postoj Karolíny Peake pouze vyvolává úsměv,“ reagoval poslanec TOP 09 Václav Kubata.

„Považuji to za píárovou akci paní Peake, kterou odvádí pozornost od vlastních problémů s podivným prodejem vily,“ míní europoslanec Hynek Fajmon.

„Paní vicepremiérka by se dle mého názoru měla nejdříve zasadit o to, aby ony trafiky neměli lidé spojení s Bártovými Věcmi veřejnými. Problém je, že byla s nimi spojena také ona a lidé z její strany LIDEM. A já neznám korupčnější projekt v české politice. Tak ať nekáže vodu, když si dává víno,“ říká senátor ODS Milan Pešák.

„No nevím, zda by se paní Peake, předsedkyně strany, kterou nikdo nevolil a která má nulovou podporu, neměla už konečně raději přednostně obírat vlastními problémy a zametáním před vlastním prahem než soustavně nastavovat někomu ´zrcadlo počestnosti´,“ reaguje podobně europoslanec ODS Ivo Strejček.

Rebelové udělali pro ČR i ODS kus práce

Poslanec ODS Jan Bureš si myslí, že zmínění rebelové udělali pro ČR i ODS kus práce a lidí jejich zkušeností a znalostí bychom měli být schopni využít. „Jestli to neumíme, pak se nedivme, že do politiky nikdo znalý a schopný nepůjde,“ dodává poslanec.

„Jejich odvaha se musí ocenit,“ uvedl na adresu rebelů poslanec TOP 09 Jaroslav Eček.

„Myslím, že jakékoli nápady nebo činy paní Peake jsou poněkud nevěrohodné,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

A podobný názor sdílí i poslanec KSČM Miroslav Opálka: „S argumenty Karolíny Peake souhlasím, ale její postoj nepovažuji za důvěryhodný. Je představitelkou koalice, která je realizátorem těchto praktik a na takové alibistické výkřiky nenaletím.“

„Od druhého puče ve VV paní vicepremiérku nepodporuji, ale tato její snaha je zajímavá. Pochybuji však o úspěchu, má to hodně konsekvencí. Také to může být jenom verbální gesto. Nechám se překvapit dalším vývojem,“ reagoval člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…