Troška: Peníze od státu si zasloužím. Točím pravé české filmy

03.10.2010 15:18

Režisér Zdeněk Troška, Tomáš Bařina a někteří další čeští, ale i světoví režiséři dostanou zřejmě část nákladů na své filmy zpět. Částku 250 milionů korun rozdělí ministerstvo kultury na snímky podle těchto kritérií: zda propagují Česko, českou kulturu, evropskou kulturu a zda mají nějaký přínos.

Troška: Peníze od státu si zasloužím. Točím pravé české filmy

V době škrtů existuje ve státním rozpočtu čtvrt miliardy korun, které tak jdou na podporu soukromého podnikání. Dotované filmy však musí projít testem. Ten má ukázat jejich kvalitu. Detaily testů ale ministerstvo nechce zveřejňovat! Příspěvky na filmy ale nedávno „nařídila" Evropská unie a pravdou je, že české filmy jsou velmi málo podporovány.

Na to, kdo dostane pětinu nákladů na film, bude dohlížet a rozhodovat pětičlenná programová rada složená z řad filmařů, producentů či pedagogů.

„Důležité je především to, zda scénář vychází z českých či evropských témat, zda má přínos pro evropskou kulturu a dokáže dostatečně reprezentovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf programové rady Ivo Mathé.

Kulturní testy jsou tajné

„Kulturní testy rady nejsou zveřejnitelné, stejně jako testy vyplněné žadatelem. Už od začátku se s tím nepočítalo, tudíž nejsou připravené ve formátu, který by bylo možné zveřejnit," doplnila ředitelka odboru audiovize ministerstva kultury Helena Fraňková, pod kterou program spadá.

Peníze nemusí získat jen čeští, ale i zahraniční režiséři. Kupříkladu nový film, který se v Čechách začíná točit a v němž si hlavní roli opět zahraje Tom Cruise, Mission: Impossible 4, má na dotaci taky nárok. „Film se dotýká témat, jako je mezinárodní terorismus a součinnost v boji proti němu," zní oficiální vyjádření ministerstva.

Příběh filmu souvisí s evropským prostředím. Mimořádně aktuální jsou vztahy Ruska a USA, které ovlivňují Evropu, odkaz na studenou válku. Svoboda, eliminování ruské rozpínavosti, boj proti terorismu. Nutnost spolupráce tajných služeb jednotlivých států. Kulturní test tak podle tohoto klíče splnilo všech zhruba 40 přihlášených filmů.

Šanci má ale třeba nový český trhák Román pro muže od Tomáše Bařiny, nebo právě dokončovaná a nejvíce výpravná pohádka poslední doby Čertova nevěsta Zdeňka Trošky.

 

Troškova pohádka je ryze česká

„V případě Románu pro muže je to o konfrontaci základních hodnot a životních postojů, které v sobě odrážejí společensko-politickou situaci a současná traumata. V případě Čertovy nevěsty pak skutečnost, že jako jeden z mála příběhů - českých pohádek, čerpá z pohádek spisovatelky Boženy Němcové. Odehrává se v kulisách tradičního českého venkova, romantické české přírody a zobrazuje i historické kostýmu, které provázely celou Evropu," uvedla Fraňková.

Peníze však mají přiklepnuté pouze ty filmy, které byly zároveň schopny dodat přesný účetní rozpis, což je další podmínkou dotace. Těch je zatím šestnáct. A to třeba Román pro muže nebo Čertova nevěsta má.

„My nejenže máme přesný rozpis, rozpočet, ale téměř vždy, kdykoli točím film, ještě část peněz vracím. Snažím se točit tak, aby to nepřekročilo rozpočet, nebo spíš, aby to té maximální hranice ani nedosáhlo," dodal Zdeněk Troška, jehož novou pohádku, která přijde do kin v březnu, spolufinancuje společnost Golem Film a MediaPro - Televize NOVA.

Systém přidělování dotací na kinematografii má své kritiky. Ti říkají, že je neprůhledný.

Ekonomové protestují

„Především takto nastavený systém, netransparentní schvalování prostřednictvím kulturní komise je samozřejmě vždy prostorem pro možnou korupci, je to ale nezbytný důsledek rozhodnutí podporu selektivně udělovat," říká ekonom pro náš server Petr Mach.

Naopak šéf rady Ivo Mathé systém považuje za maximálně průhledný. „Jsou zveřejňovány dosažené body z testu a také krátké zdůvodnění, což se mi osobně nelíbí, protože vyzrazujeme část děje. Od filmařů vlastně chceme celé scénáře, což je dost nebezpečné, neboť hrozí jejich únik," upozornil Mathé.

Podle ekonomů je to špatný systém, neboť je zde podporován určitý druh podnikání, přičemž takzvané „filmovné" mělo původně přivést do České republiky hlavně nové peníze ze zahraničí, které by se měly v podobě daní do rozpočtu vrátit. Nakonec více než třetina filmů, které se z dotací budou točit, jsou ryze české.

„Nikdy jsem nedostal na svůj film ani korunu a vždycky jsem natočil český film! Zatímco jiní páni režiséři a režisérky dostávali na své filmy, které divák viděl jednou, a už ani neví, jak se jmenují, miliony korun. Moje filmy, které televize opakují stále dokola, které mají úžasnou návštěvnost, ani korunu. Myslím si, že každá země by měla podporovat kulturu - od té divadelní, až po tu filmovou," dodává Troška.

Faktem je, že mnozí odborníci na historii i kulturu se shodují, že Zdeněk Troška konkrétně je jeden z mála režisérů, který hlavně svými pohádkami reprezentuje Českou republiku jako nikdo. A to od krásné přírody, přes folklórní prvky, až po památky, jako jsou hrady, zámky, ale také kostýmy, či hudbu, lidové písně, hudební nástroje, zkrátka vše, co k české historii patří.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…