U ostře střeženého soudu s teroristy zazněly v nahrávkách i české Vánoce

03.12.2012 18:50

REPORTÁŽ Na soudním líčení s údajnými teroristy to vypadalo jak v kárném táboře. Obvinění seděli s želízky na rukou a u nich postávali zakuklení černooděnci vězeňské služby s prsty na spouštích. Po chvíli ale začalo handrkování o odposlechy, z nichž nebylo skoro nic patrného. V jednom však padla slova o židovských psech v Izraeli, kteří by měli být zašlapáni do země.

U ostře střeženého soudu s teroristy zazněly v nahrávkách i české Vánoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní těžkooděnci v nočních ulicích Prahy

Přestože má jít o jeden z největších procesů v Česku, jeho dnešní jednání probíhalo tak trochu amatérsky. Vše začalo o hodinu později, než bylo anoncováno, když zakuklení černooděnci vězeňské služby přivedli pět mužů a jednu ženu. Pak se rozestavili v soudní síni a ostřížími zraky sledovali vše podezřelé.

Salam alejkum

Obvinění v poutech se usadili. Nejdříve přišly na přetřes odposlechy, nikdo z advokátů ale nevěděl, kdo v nich mluví s kým a o jakém trestním činu by měly vypovídat. Proti tomu se později ohradili. „To jsou pazvuky, kterým není vůbec rozumět,“ sdělil jeden z advokátů. Překladatel mu vysvětlil, že překlad takových odposlechů je dost složitý, navíc pro obviněné není ruština mateřským jazykem, čímž se vše ještě víc komplikuje.

„Důkazy musí být přezkoumatelné. Je mi jedno, co kdo slyší do sluchátek, ale tyto důkazy nevypadají jako přezkoumatelné,“ namítal dál právník. Až později státní zástupce u jednotlivých odposlechů začal zmiňovat, kdy byly pořízeny a kdo v nich mluví. „Salam alejkum, alejkum salam,“ začínal arabským pozdravem každý. Hovořilo se v nich o mrznoucích bezdomovcích v Praze a o Vánocích utrácejících Češích. „Ty Židi zkurvený bombardují dětský školy a tak. Vždyť Izrael je tak malý, nemohou ostatní ty zatracený psy rozšlápnout,“ padlo v dalším odposlechu. Nic moc, víc se ale pod hlavněmi samopalů nedělo.

Teroristé nebo oběti?

O jaké teroristy jde? Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku sedm osob. Tato zpráva před rokem, těsně po smrti arciteroristy Usámy bin Ládina, vévodila médiím s tím, že jde o historicky první zatýkání teroristů u nás. „Postupně se tak začaly rozplétat okolnosti, týkající se organizované trestné činnosti stoupenců organizace Jamaat Shariat na území našeho státu. Tato činnost měla spočívat v zajišťování materiální, finanční a personální podpory teroristických aktivit, zejména na území severního Kavkazu. Osoby, které působily v Česku, měly zajišťovat falešné osobní doklady, finance, zbraně a výbušniny pro takzvané nové bojovníky,“ sděloval tehdy mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Hned po zásahu napsal komentátor časopisu Týden Martin Fendrych článek: Češi zatkli osm „bin Ládinů“, kde rozvádí bílá místa celého případu. „Nabízí se poněkud „neteroristické“, české vysvětlení. Policajti se chtěli vytáhnout. Američané přece právě zastřelili arciteroristu Usámu bin Ládina. To může být důvod. A druhý? Ministrem vnitra se stal Jan Kubice, bývalý šéf ÚOOZ, který zřejmě nebude mít pro lidi typu Roberta Šlachty příliš pochopení. A tak ředitel ÚOOZ potřebuje předvést, jak je nepostradatelný.“ Soudní jednání s těmito možnými teroristy anebo oběťmi nevraživosti policistů je právě v plném proudu. Ať bude verdikt jakýkoliv, za pár hodin dnešního procesu o jejich vině nepadlo ani slovo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …