Už se smiřte s tím, že jste prohrál. Odpovědi na knížecí útok od Moravce

26.05.2013 17:38 | Zprávy

Karel Schwarzenberg by se měl smířit s prohrou a ve sporu o velvyslance ustoupit. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl senátor Vladimír Dryml (SPOZ) v reakci na vystoupení ministra zahraničí v Otázkách Václava Moravce. Šéf TOP 09 během pořadu do prezidenta republiky opakovaně „kopal“.

Už se smiřte s tím, že jste prohrál. Odpovědi na knížecí útok od Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Podle Schwarzenberga se ve sporu nehledá žádný kompromis, ale řeší se, kdo má právo velvyslance jmenovat. „Já říkám, že prezident nejmenuje, jen pověřuje. A on chce jmenovat, a to se pak ten kompromis hledá těžko,“ uvedl ministr a první vicepremiér Nečasovy vlády a dodal, že prý prezident neplní své ústavní povinnosti.

K tomu se pro server ParlamentníchListů.cz vyjádřil senátor za SPOZ Vladimír Dryml. „Schwarzenberg by se měl smířit s prohrou, i když je to těžké, a měl by si nechat udělat právní rozbor a výklad Ústavy ve věci týkající se velvyslanců, stejně tak, jako to udělal senátor Dryml,“ řekl senátor a dodal, že „pak by se možná Schwarzenberg choval jinak, protože se zesměšňuje“.

Dejme to k Ústavnímu soudu, ať jednou pro vždy rozhodne

Ministr zahraničí se ohledně pravomoci jmenování velvyslanců často zaklíná ústavními zvyklostmi, kdy v minulosti prezidenti nechávali výběr šéfů diplomatických misí na ministrovi a pouze podepisovali pověřovací listiny. Daná ústavní zvyklost je ale v tomto případě s Ústavou patrně v rozporu.

K tomuto názoru se kloní i sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna. „Jednou věcí je zvyklost, a něco jiného je výklad Ústavy. A výklad Ústavy tady dělá jen Ústavní soud, takže vnímám jako potřebné, aby se k tomu ústavní soudci vyjádřili a jednou pro vždy řekli, jaká je pozice prezidenta a ministra zahraničí,“ navrhuje poslanec.

„Pan Schwarzenberg se vždy velmi obratně snaží vysvětlit nevysvětlitelné, ale v této chvíli prostě na Hradě nesedí člověk, který by byl pouhým kladečem věnců, a je to tak dobře,“ pochvalně konstatoval Foldyna v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…