V Česku vychází kniha mapující údajné válečné zločiny na Ukrajině

16.03.2015 18:11

V těchto dnech vychází v českém jazyce Bílá kniha o Ukrajině. Jde o dokument Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace z pera Konstantina Dolgova. Kniha mapuje události na Donbasu, porušování lidských práv a právního státu na Ukrajině. Za projektem stojí skupina Skuteční přátelé Ruska.

V Česku vychází kniha mapující údajné válečné zločiny na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Kniha nebude v běžném prodeji, ale dle autorů projektu českého vydání – skupiny Skuteční přátelé Ruska - bude k dostání na společenských akcích a výtěžek z prodeje bude prostřednictvím transparentního účtu věnován na pomoc dětem v Donbasu.

ParlamentníListy.cz ještě před oficiálním představením knihy přináší ukázku z předmluvy, kterou napsal autor dokumentu Konstantin Dolgov, zmocněnec pro lidská práva ruského ministerstva zahraničí.

"Vládě Ukrajiny v Kyjevě de facto chybí snaha vzít v úvahu zájmy občanů na jihovýchodě Ukrajiny, zahájit mírová jednání s lidmi, kteří tam žijí, přičemž postupuje nelegitimně - z pozice síly kyjevské armády, což vede k další eskalaci. Nelegitimní vláda oznámila zahájení protiteroristické operace tzv. boje proti terorismu, ve skutečnosti ale zahájila represivní operace doprovázené prudkým nárůstem počtu hrubého porušování lidských práv,“ píše v předmluvě Dolgov.

Kniha dle jeho slov upozorňuje na nedostatky v oblasti lidských práv "postmajdanovské reality" na Ukrajině. "Porušení práva na svobodu projevu a omezení svobody sdělovacích prostředků, extremistické, ultranacionalistické a neonacistické smýšlení, nárůst náboženské nesnášenlivosti a xenofobie, zastrašování politických protivníků, "úklid“ a zatýkání, represe a fyzické násilí a další  problémy - jako například porušení Kyjevem mezinárodního humanitárního práva. Projevem toho se stalo použití těžkých zbraní a bojových letounů v průběhu represivní operace na východě země, jehož důsledkem je velké množství obětí mezi civilním obyvatelstvem a stěhování jak ve vnitrozemí, tak uprchlíků mimo stát, včetně dětí, a celkově vážná humanitární situace,“ uvádí autor dokumentu.

Dolgov rovněž upozorňuje, že dosud nikdo nebyl potrestán za tragédii v Oděse, kdy byly loni v květnu v tamním Domě odborů upáleny desítky lidí.

Křest dokumentu Bílá kniha aneb pravda o Ukrajině se bude konat v úterý 17. března v Ruském středisku vědy a kultury v pražské Bubenči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…