VZP opět dojdou peníze. Černý scénář druhé poloviny roku

01.02.2012 21:43

Na peníze zaslané včas Všeobecnou zdravotní pojišťovnou mohou nemocnice spoléhat jen v první polovině roku. Pak ale dojdou peníze a platby budou přicházet až se zpožděním deset dní.

VZP opět dojdou peníze. Černý scénář druhé poloviny roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Takové vyhlídky představilo ministerstvo zdravotnictví v materiálu, který projednala vláda. Finanční kondice Všeobecné zdravotní pojišťovny bude podle dokumentu komplikovanější nežli loni na podzim. Tehdy vedení VZP poprvé přiznalo, že některým zdravotnickým zařízením platí se zpožděním.

Rezervy budou zcela vyčerpány

"S ohledem na prohlubující se recesi lze očekávat, že finanční rezervy budou v druhé polovině roku u VZP opět zcela vyčerpány," píše se v materiálu, o kterém píše server Aktuálně.cz. Úřady ministrů Leoše Hegera a Miroslava Kalouska také upozorňují na to, že v závěru roku 2012 bude mít největší česká zdravotní pojišťovna vnitřní dluh na účtu rezervního fondu až šest miliard korun. To má vést k tomu, že bude platit se zpožděním 56 dnů.

"Může to dopadnout jak na zdravotnická zařízení, tak v neposlední řadě na pacienty," prohlásil člen dozorčí rady VZP a poslanec VV Radim Vysloužil. Podle člena správní rady a poslanec TOP 09 Jiřího Skalického ale bude záležet na tom, jestli pojišťovna nebude plýtvat a platit za zdravotní péči více, než si naplánovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…