Ve Středočeském kraji by vyhrála ČSSD. S těsným výsledkem

13.05.2010 10:18

Agentury STEM a SC&C opět pro Český rozhlas provedly bleskový předvolební průzkum. Tentokráte se zaměřily na Středočeský kraj. Vyplynulo, že jedničkou by opět byli sociální demokraté.

Ve Středočeském kraji by vyhrála ČSSD. S těsným výsledkem

Ve volbách do sněmovny by ve Středočeském kraji zvítězila ČSSD. Volební model straně  přisuzuje 24,5 procenta hlasů, těsně v závěsu pak je ODS s 23 procenty. Třetí místo patří TOP 09, které by dalo hlas 15,5 procent lidí.

Hranici pěti procent by ještě překročily s 13 procenty Věci veřejné a 11 procent by získali  komunisté. Zisk Strany zelených, Zemanovců i lidovců se podle modelu ve středních Čechách pohybuje kolem tří procent.  

„Je patrné, že zisk pravicových stran ve Středočeském kraji je relativně velký. Když bychom sečetli zisky ODS a TOP 09, tak se v podstatě dostaneme na stejné číslo, které získala ODS v roce 2006, to znamená 39 procent," uvedla vedoucí výzkum SC&C Jana Hamanová

Voleb do poslanecké sněmovny se za více než 14 dní hodlá ve Středočeském kraji zúčastnit 80 procent občanů. Tento výsledek je tak nejvyšší ve srovnání se všemi ostatními kraji.

Jakou stranu volit, o tom není v tomto kraji přesvědčeno osm procent občanů. Přes 90 procent  ale už má stranu vybranou.

„Procentuální rozložení jednotlivých odpovědí je velmi podobné výsledkům v předešlém Jihomoravském kraji," podotkla dále agentura SC&C.

Nejčastějším důvodem účasti ve volbách je opět z 44 procent odpověď: „chodím volit vždy". Důvody k neúčasti jsou poměrně hodně vyrovnané až na tradičně poslední důvod - nemožnost zúčastnit se voleb.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 ve Středočeském kraji zvítězila ODS (39,19 procent, 10 mandátů). Druhého nejlepšího výsledku dosáhla ČSSD (30,74 procent, 8 mandátů), třetí skončila KSČM (12,89 procent, 3 mandáty).

Čtvrté místo patřilo Straně zelených (6 procent a 1 mandát). Více než jednoho procenta v kraji už dosáhla jen KDU-ČSL (4,87 procenta, 1 mandát) a SNK Evropští demokraté (2,10 procent, ale už bez mandátu).

 

Čtěte také:
Souboj je nerozhodný, tvrdí o vítězství ODS ve Středočeském kraji Urban 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…