Velké varování profesorky Dvořákové: Pozor, hrozí nám diktatura

07.12.2011 12:38

Zástupci vládní koalice a ČSSD se ještě ve středu sejdou, aby jednali o tom, v jaké podobě ústavní zákon o přímé volbě prezidenta projde sněmovnou. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se sociální demokraté pokusí ve druhém čtení k předloze doplnit své úpravy kompetencí nové hlavy státu. A velký problém může nastat v otázce bankovní rady ČNB. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je to přitom v návrhu koalice jeden zcela zásadní problém. A je třeba se jím zabývat.

Velké varování profesorky Dvořákové: Pozor, hrozí nám diktatura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

"Zdá se mi divné, že nikdo na tu bankovní radu při přímé volbě prezidenta nereaguje. Neznám přitom jedinou demokratickou zemi, kde by bankovní radu národní banky jmenovala jedna jediná instituce - tak jak nyní navrhuje koalice. Jen prezident, jen vláda, jen jedna komora parlamentu. To není přípustné. Bývá to prezident, kdo ji se souhlasem horní komory jmenuje na 14 let. Ne že celou radu najednou, jako například v USA, nebo část jmenuje jedna instituce a druhou část jiná. To zase má SRN, kde to tvoří vláda a Bundesrat," upozorňuje na možný vážný problém ParlamentníListy.cz Dvořáková s tím, že je třeba se tím zabývat. Zvláště nyní, když projde přímá volba prezidenta. 

"Musíme pečlivě zvažovat, zda se nevydáváme cestou k "putinizaci", varuje profesorka politologie.

Snahy koaliční vlády v  boji s korupcí, tak dostávají prý na frak

A rozebírá to, oč se dnes, tedy ve středu, hraje. "Jde přece o dvě základní věci: Nezávislost národní banky, aby se nevázala na konkrétní politický cyklus a byla schopna nezávisle od politiky hodnotit situaci a přijímat opatření," říká Dvořáková.

"Skoro se bojím, aby to vše nebyl nějaký záměr, nechat vše s dohledem jen z jedné strany. Národní banky mají přece dohled nad bankovním sektorem dané země. Mohou být významným zdrojem peněz pro financování volebních kampaní. Pokud tedy koalice v tomto návrhu uspěje, všechny řeči o protikorupčních opatřeních a snahách, budou postaveny na hlavu - právě tady se totiž otevře největší pole pro to, aby se opět korupce rozšířila - tentokrát už v maximální nejvyšší míře," varuje před možným rizikem dále Dvořáková.

Čtěte také:

Protože pokud se podle ní trvá na tom, že bankovní radu má jmenovat prezident bez omezení, je to zcela nepochopitelné. I když tomu tak nyní je a několikrát v minulosti to kritizoval dokonce i Václav Klaus, při přímé volbě prezidenta vidí politoložka to riziko daleko silnější.

"Při přímé volbě prezidenta za těchto podmínek bude totiž dle mého vytvořené ideální korupční prostředí," konstatuje ještě pro ParlamentníListy.cz Dvořáková. 

Členové bankovní rady po souhlasu Senátu?

Její závažné připomínky potvrzují i sociální demokraté. A tak v tuto chvíli zbývá vyřešit jejich požadavek, aby byli členové bankovní rady České národní banky jmenováni až po souhlasu Senátu, jako to platí v současné době pro ústavní soudce.

Čtěte také:

"ČSSD má určité návrhy, které by ráda s tímto zákonem spojila. Tam jsme se ještě ve všech bodech nepřiblížili. Někde ano, ale dokud není dohodnuto vše, není dohodnuto nic," řekl v těchto souvislostech předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Vedle změny ve jmenování členů bankovní rady ale ČSSD také žádá, aby prezident měl imunitu pouze po dobu mandátu a aby kontrasignaci premiéra či ministra spravedlnosti podléhalo rozhodnutí prezidenta ukončit trestní řízení. V prvním případě je podle Nečase koalice připravena ČSSD vyhovět, v druhém to považuje za krajní možnost. 

Nečas: Bylo by to neodpovědné

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by prý ale bylo neodpovědné v době ekonomických turbulencí dávat možnost zpochybňovat nezávislost bankovní rady a ČNB, která má ve světě dobrý zvuk.

"Připustit debatu, kdy by změna způsobu jmenování mohla být vykládána jako cesta k politizaci výběru členů bankovní rady a ohrožení nezávislosti ČNB, bych považoval za výraz krajní nezodpovědnosti," řekl však na úterní tiskové konferenci Nečas. Premiér je přesvědčen, že všechny zodpovědné politické síly nebudou chtít podobnou diskusi vyvolat.

Čtěte také:

Už dříve Nečas uvedl, že může jít o hledání záminek, aby přímá volba zavedena nebyla. V případě, že se požadavky ČSSD do návrhu nedostanou, bude se je tam snažit prosadit sociální demokracie v Senátu, což by znamenalo přinejmenším měsíční zpoždění přijetí zákona. Zákonodárci mají přitom poslední možnost připravit přímou volbu prezidenta už pro hlasování o nástupci Václava Klause. Jeho mandát skončí začátkem roku 2013.

Čtěte také:

Ačkoli ani dnes, tedy ve středu, kdy se začala přímá volba prezidenta opět projednávat, mezi koalicí a opozicí nepanovala o ústavní předloze o přímé volbě hlavy státu shoda. Uskuteční se ještě další jednání. O to, aby se nyní norma projednávala, požádali poslanci z ČSSD při debatě o změnách programu. Sněmovna byla 101 hlasy pro.

Návrh tak nyní poslanci projednávají ve druhém čtení, kdy mohou předkládat pozměňovací návrhy. Konečné hlasování by je potom čekalo až za několik dní.

Návrh zákona představil ve středu ve sněmovně ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Kromě jiného řekl, že pozměňovací návrhy od ČSSD vládní návrh nevyřeší.

"Omezení imunity prezidenta, v tom problém nevidím," uvedl. Ani úpravy kolem jmenování členů bankovní rady ČNB podle něj nejsou problémem. "Ta úprava tady je možná. Je třeba však veřejnosti říci, že současný způsob jmenování bankovní rady také nečiní v praxi nějaké problémy," podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…