Velký útok na korupci: Ondráčka představil projekt obnovy státu

12.03.2013 11:04

Zástupci nestátních neziskových organizací v čele s Davidem Ondráčkou, šéfem Transparency International, představili na tiskové konferenci nový protikorupční projekt s názvem Rekonstrukce státu. Mají za cíl prosadit ještě před novými sněmovními volbami devět opatření, která mají zabránit bujení korupce.

Velký útok na korupci: Ondráčka představil projekt obnovy státu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

David Ondráčka vysvětlil, že jde o společný projekt několika neziskových organizací, do kterého jejich zástupci chtějí vtáhnout i politiky. Cílem pracovních skupin je prosadit devět opatření, která mají do budoucna zabránit korupčním praktikám. Podle zástupců projektu je nezbytné, aby dané návrhy byly přijaty ještě před skončením současného volebního období.

Kromě Transparency International jsou garanty projektu Rekonstrukce státu Ekologický právní servis a organizace Oživení a podílí se na něm dalších dvacet různých organizací. Společně chtějí vyvinout na zástupce legislativy takový tlak, aby se nemohli přijetí navrhovaných opatření vyhnout.

Devět opatření

Mezi navrhovanými úpravami jsou průhlednost financování politických stran a volebních kampaní, majetkové přiznání ke dni nástupu do veřejné funkce, povinnost zveřejňovat veškeré smlouvy veřejného sektoru na internetu, zrušení anonymních akcií, odborná nominace do správních orgánů státních a polostátních podniků. K dalším návrhům patří také depolitizace a profesionalizace státní správy, státní zastupitelství bez politických zásahů, což má zaručit standardní vyšetřování, transparentnost legislativního procesu a rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

"Chceme vytvořit takový tlak, aby se poslanci a senátoři nemohli vymlouvat. Chceme získat podpisy od každého jednotlivého poslance a senátora, že pro tato opatření bude hlasovat. Chceme obejít všechny a chceme od nich konkrétní závazek, že oni tyto návrhy podpoří. Zatím máme podpořených poslanců a senátorů dvaavdvacet, je to ale úplný počátek. V ideálním stavu jich chceme získat 281. Nejsme naivní, víme, že to bude složité, ale je nám jasné, že bez toho širokého tlaku to projít nemůže,“ popsal Ondráčka.

Miroslav Zámečník, člen vládní poradní skupiny NERV, dodal, že jako velmi důležitý považuje zejména bod tři o povinnosti zveřejňovat smlouvy a další data týkající se veřejných zakázek.

Podle Evy Svobodové ze Svazu malých a středních podnikatelů a živnostníků je přijetí těchto opatření nezbytné. Z průzkumu, který si nechal svaz zpracovat, vyplynulo, že podle 60 procent podnikatelů a živnostníků nelze získat veřejnou zakázku bez korupce. Přes 80 procent z nich by uvítalo transparentní a jednoduché podmínky pro veřejné zakázky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…