Vít Bárta zná nové plány těch, co ho zradili. A podělil se

28.12.2012 7:40

ROZHOVOR Vít Bárta, poslanec a výrazná osobnost Věcí veřejných, se u „kulatého stolu“ setkal se zástupci Holešovské výzvy a dalších protivládních iniciativ. Jednání se zúčastnil také senátor Tomio Okamura, který přislíbil závěrům jednání, včetně svolání veřejného slyšení na půdě Senátu k těmto závěrům, svou podporu.

Vít Bárta zná nové plány těch, co ho zradili. A podělil se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta ve sněmovně

Anketa

Co se v lednu stane s Nečasovou vládou?

hlasovalo: 1994 lidí

Po setkání požádaly ParlamentníListy.cz Víta Bártu o rozhovor a zhodnocení dění na současné politické scéně.

Stávající politická scéna je v pohybu. Josef Dobeš, který ještě donedávna, do příznačného data 7. listopadu člen Věcí veřejných, nyní prohlašuje, že má k dispozici hlasy poslanců, kteří se k němu připojí na podporu vlády. Jste přesvědčen, že blafuje, jak říkáte?

Mé informace jsou naprosto stabilní v tom, že někteří poslanci mi sdělili, že s nimi Josef Dobeš nemluvil vůbec, jiní mi řekli, že s nimi nezávazně koketoval. V žádném případě mu však nedali licenci, aby oznamoval vznik nové pseudostrany.

Přiznám se, že když jsem spolu s Radkem Johnem říkal, že není vyloučeno, že se od LIDEM odštěpí nová strana BUDEM a Radek John dodával, že to bude spíše strana NEBUDEM, netušil jsem, že se z LIDEM stanou „sportovci“. Stojím si ale stále za tím, že Josef Dobeš blafuje.

Co o lovení Josefa Dobeše mezi svými poslanci ví Karolína Peake? Čtěte ZDE

Myslíte tedy, že za sebou žádnou sílu nemá?

Rozhodně ne takovou, o níž hovoří. Už vůbec to, že se tu podobná mediální bublina vytvořila, je jen další důkaz „legitimity“ této vlády a politického bahna, o které se opírá. Je to taková svébytná aukce „kdo dá více“, tedy spíše „kdo dostane více“ za to, že bude dále podporovat vládu Petra Nečase.

Myslíte, že by se k platformě Josefa Dobeše přidal pan poslanec Škárka?

Škárka je usvědčený podvodník, který podle mne bude jen obtížně hledat jakékoliv zaměstnání, takže učiní vše proto, aby se přilepil k jakémukoliv spolku, který mu bude dávat alespoň sebemenší ekonomickou naději.

Byl jste odvolacím soudem zproštěn obvinění, očištěn. Budete podávat zpětně žalobu na Kristýnu Kočí, která má s Vaším obviněním spojitost?

Jsem velmi rád, že mi dal odvolací soud za pravdu v tom, že jsem se nedopustil žádného trestného činu, a že jednání pana Škárky a Kristýny Kočí bylo zákeřnou snahou obrátit moji půjčku v úplatek, přesto ten rozsudek ještě není pravomocný, protože soud není u konce. A dokud nebude definitivní pravomocné rozhodnutí soudu, můj prostor k jakýmkoliv dalším právním krokům je velmi omezený.

Kdy by mělo padnout rozhodnutí?

Soud by měl proběhnout 23. ledna.

Proč myslíte, že je Karolína Peake podle průzkumů tak neoblíbená u veřejnosti?

Bude toho více, ale nemyslím si například, že by veřejnost považovala za korektní, že před jejím nástupem na Ministerstvo obrany jednal její manžel s panem Pigou, blízkým spolupracovníkem šéfa Omnipolu. Její jednání je prostě nedůvěryhodné a lidé jí proto nevěří.

Co plánujete do budoucna?

Velmi rád jsem zaznamenal návrhy na nominaci, abych kandidoval na předsedu klubu Věcí veřejných, a v příštím roce vidím před sebou několik závažných úkolů. Za prvé docílit toho, aby už skončila nelegitimní vláda Petra Nečase, kterou jsme bohužel svého času pomohli přivést k životu. Cítím to tak, že dokud tuto vládu nesvrhneme, respektive nepomůžeme svrhnout, nemůžeme se očistit.

Udělali jste chybu, přiznáváte ji a chcete se očistit. Ale jak to chcete udělat, když opozici stále nějaký hlas chybí? Minimálně jí chybí například hlas poslance Davida Ratha...

Stejně jako bude, zřejmě v dohledné době, dlouhodobě chybět na druhé straně hlas pana Pekárka (poslanec, původně za ODS, pravomocně odsouzený na 5 let nepodmíněně za korupci).

Všimněte si, že ať to byly Věci veřejné, ať to byla Strana zelených, nebo i jednotlivci, kteří se svého času pokoušeli prosadit nějakou společenskou změnu, byli diskreditováni, kriminalizováni, zkorumpováni a svým způsobem „rozkradení“. Já považuji za zásadní naopak snahu o integraci všech těch pozitivních sil, které na české politické i nepolitické scéně jsou. Protože dokud zde nebude dostatečný pocit sounáležitosti, nepodaří se účinně bojovat proti kmotrům a proti ekonomickým silám, které stojí v pozadí kmotrů, a které reálně řídí osud této země, především prostřednictvím sociální demokracie a ODS. To je druhý úkol.

A ten třetí?

Další věc, kterou vnímám jako zásadní, je prosazení zákona o všelidovém hlasování, tedy o referendu. Mluví se o něm už mnoho let, takže podle mne je nejvyšší čas přejít od slov ke skutkům.

Vraťme se ale ještě k vyslovení nedůvěry kabinetu Petra Nečase. Těch potřebných 101 hlasů k vyslovení nedůvěry tam přece zatím, zdá se, stejně není. Nebo myslíte, že se může opozici podařit je dát dohromady?

Jsem optimistou ve svém přesvědčení, že sociální demokraté, komunisté i pan Paroubek, a snad i další, jsa si vědomi veřejného odporu vůči této vládě, nebudou ignorovat, mimo jiné, Holešovskou výzvu a další protivládní hnutí.

Jestliže je navíc tyto iniciativy a hnutí ve čtvrtek vyzvaly, aby se KSČM a ČSSD připojily ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny a hlasování o vyslovení nedůvěry této vládě, věřím, že už tyto strany nebudou moct pod takovým společenským tlakem dále „bruslit“, a že se k této iniciativě připojí.

Na setkání s Holešovským hnutím a iniciativami dorazil také senátor Tomio Okamura (BEZPP), který informoval přítomné novináře, že už podal ústavní stížnost proti zákonu o přímé volbě prezidenta, z níž ho vyřadilo nejprve Ministerstvo vnitra ČR, a následně jeho rozhodnutí potvrdil i Nejvyšší správní soud. „A nečekal jsem na nejzazší termín, ale podal jsem to hned,“ upozornil Okamura s odůvodněním, že Ústavní soud má tak do volby prezidenta více času na prošetření této záležitosti. Okamura zároveň zdůraznil, že chce docílit změn v Ústavě, které by umožnily volit poslance jinak než doposud, a také prosadit obecné referendum.

Setkáním u „kulatého stolu“ jednání s protivládními iniciativami nekončí. „19. ledna 2013 zveme všechna protivládní hnutí na společné setkání, na kterém bude stanoven další postup pro organizaci celospolečenského protestu proti nelegitimitě Nečasovy vlády,“ řekl, mimo jiné, na TK zástupce Holešovské výzvy Jaroslav „Slávek" Popelka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …