Vládnou megazloději, to bych blil, zpívá Čok. Ringo souhlasí: Je to hnůj

30.07.2011 15:20

Legendární hudebník a skladatel Vilém Čok se dosud stejně jako většina umělců politickým tématům vyhýbal. Aktuální situace jej ale zdvihla ze židle natolik, že politiku zakomponoval i do své hudební tvorby. Jadrný komentář polistopadového dění schvaluje i jeho umělecký kolega František Ringo Čech. Umělci podle něho podobnými projevy mohou být užiteční. Ve stylu legendárních Dvou tisíc slov totiž možná aktivizují i veřejnost.

Vládnou megazloději, to bych blil, zpívá Čok. Ringo souhlasí: Je to hnůj

"Komančům jsme se postavili, teď megazloději nám vládnou, ti tenhle stát hezky vytunili, fakticky už nemá hodnotu žádnou." Těmito slovy začíná song Nepotrestaný, skrz nějž se zpěvák a skladatel Vilém Čok vyjadřuje k situaci na aktuální politické scéně.


Čok se na české hudební scéně pohybuje již několik desetiletí, dosud se ale politickým tématům spíše vyhýbal. K obratu jej ale dohnal třeba fakt, že mnoho lidí vzpomíná na komunismus jako na "staré dobré časy."

Socialismus jako vzor? Čok se děsí

"Komunisté tu sice pořád jsou, ale jako strana zatím nemají na mladé lidi zásadní vliv. To by se ovšem mohlo změnit v závislosti na tom, kam ekonomika této země začíná směřovat. Tudíž spousta pamětníků vzpomíná, jak se měli za komančů dobře a začínají je volat zpátky. To je velmi nebezpečné a je to důsledek vládnutí současné politické špičky," vysvětlil Čok nedávno deníku Právo, proč má nutkání se vyjadřovat k politice.


V refrénu nové písně umělec vyjadřuje poměrně expresivně svou deziluzi z polistopadového vývoje. "Z dobrejch skutků popel zbyl, za naše prachy chrochtaj, kecy v kleci, to bych blil, jó, to bych blil..."  Song, který obsahuje album Živá voda, se ale opírá zejména do tunelování státních peněz.

Miliardy fuč. Potrestán nebyl nikdo, stěžuje si umělec

"Miliardy ukradený - ze všech státních sfér - ten, kdo se ještě nenarodil, už má dluh - to ku*va není fér - pádnej důvod nám nabízí jít vyhodit - z oken ten svinskej zákal - já žiju a proto se ptám - jak je možný, že tohle ještě nikdo neodskákal," zpívá legenda české hudební scény v songu  Nepotrestaný.

Podle umělce a muže mnoha profesí Františka Ringo Čecha má Čok naprostou pravdu. "Souhlasím s ním do posledního puntíku," reagoval pro ParlamentníListy.cz umělec na text Čokovy písně.

Politický hnůj na jeviště nepatří

Právě Ringo Čech sám se přitom k politické situaci velmi často vyjadřuje. Žádné dílo typu muzikálu či divadelní hry, které by se jí věnovalo, ale nechystá. "Takový hnůj nepatří na jeviště," dodal pro redakci.


Čech ale potvrdil teorii, že umělci, coby jistým způsobem privilegovaná skupina veřejnosti, mají potenciál aktivizovat veřejnost.

"Umělci to popíchnou, ostatní se přidají," uvedl k možnosti, že zpěváci a další kulturně činní lidé vyvolají svými otevřenými postoji vůči politice i protesty veřejnosti. V této souvislosti připomněl i legendární dokument Pražského jara Dva tisíce slov.


Protesty ze strany české veřejnosti očekává i politoložka Vladimíra Dvořáková.  "Hrozím se toho, až lidé vyjdou do ulic, protože není žádná jiná únosná alternativa toho, co by mělo následovat. Netroufám si odhadnout, co všechno se pak může stát a už teď si jen přeju, aby to, pokud je to vůbec možné, dopadlo dobře," uvedla už na jaře pro ParlamentníListy.cz odbornice na politiku. Praktiky současné politiky navíc označila za "mafiánské."

A právě Vilém Čok je jedním z těch, kteří fandí radikální změně na české politické scéně. Netají se tak tím, že v minulých volbách  dal hlas nové straně Miloše Zemana.

Problém podle něj ale tkví v tom, že nové strany a tváře mají vstup do politiky velmi obtížný. Političtí dinosauři se totiž drží u koryt, seč můžou. A náležitě využívají svých privilegií. Přitom jde o zaměstnance české veřejnosti, nikoliv naopak. 

Politici, máte padáka

"Proč bychom jim nemohli tedy dát okamžitého padáka taky? A k tomu náhradu škody. Ti by čuměli," navrhl rychlý proces s politiky v Právu Čok. Ten podle svých slov doufá, že se k jeho snaze někdo přidá. Pochvaluje si přitom i další umělce, kteří se o politice mluvit nebojí. Kromě Mezi jinými právě i Františka Ringo Čecha.


Více čtěte:

Fotokoláž: hns

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…