Vnitro obviněno ze softwarového pirátství, upozornil dopis

02.03.2012 17:42

Společnost European Business Enterprise (EBE) obvinila ministerstvo vnitra, že na Portálu veřejné správy využívá její software bez jejího souhlasu a neplatí za něj. Resort se tak údajně dopouští softwarového pirátství. Vnitro tvrdí, že program vlastní a s EBE nikdy nebylo v žádném smluvním vztahu.

Vnitro obviněno ze softwarového pirátství, upozornil dopis
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Vnitro podle EBE v posledním půlroce jednalo s dodavateli programů o úhradě poskytovaných služeb. Pak ale přišlo s tvrzením, že mu software patří, včetně autorských práv a databází. MV si přitom podle EBE v roce 2007 zadalo právní posudek od advokátní kanceláře, který veškerá práva dodavatelů osvědčil, a na jeho podkladě ministerstvo až do června 2011 licence a služby dodavatelů odebíralo a platilo za ně.

"Dodavatelem informační části Portálu veřejné správy je společnost IBM ČR. Veškeré technické prostředky, na kterých je provozována stávající informační část portálu veřejné správy i licence aplikačního softwaru, jsou ve vlastnictví ministerstva vnitra," řekl mluvčí MV Pavel Novák. V průběhu příštího měsíce chce podle něj ministerstvo spustit nový portál.

Ministerstvo provede analýzu

EBE do svých aplikací na portálu umístila informaci o nezákonnosti užívání ministerstvem vnitra, což je podle ní běžný postup u všech nezákonně používaných softwarových řešení. Zároveň podala podnět k mezinárodní protipirátské alianci BSA. Podle EBE existuje podezření, že podobně ministerstvo již od loňského ledna neplatí za programy Microsoftu.

Informace o údajném neoprávněném provozování softwaru portálu veřejné správy od EBE obsahují podle Nováka řadu závažných tvrzení, které ministerstvo považuje za nutné prozkoumat. "Dříve, než bude ministerstvo moci závazně reagovat, je nutné, aby byla důkladně analyzována jeho právní pozice," uvedl. MV podle něj vyvine maximální snahu respektovat platnou legislativu i své smluvní závazky. "V nejbližších dnech vyvolá ministerstvo jednání se společností IBM, jakožto s posledním provozovatelem informační části Portálu veřejné správy," doplnil své předchozí vyjádření Novák.

Portál veřejné správy poskytuje od roku 2003 občanům informace o úřadech, jejich působnostech, činnostech a agendách. Veřejnost prostřednictvím tohoto řešení získává například informace o tom, kde si vyřídí cestovní doklady, kde a jak mohou občané žádat o dávky, jak postupovat při změně trvalého bydliště, kde si vyřídí přídavky na dítě, co potřebují k založení firmy a podobně. Portál má zhruba dva miliony stránek a je denně využíván přibližně 15.000 uživateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…