Vodičková z FOD píše Otevřený dopis politikům: Zabývejte se případy dětí

28.02.2012 20:50

Dva případy z táborského Odboru sociálně právní ochrany dětí (OSPOD), který hýbe Českem, přiměly předsedkyni Fondu ohrožených dětí Marii Vodičkovou, aby politikům napsala Otevřený dopis. V něm upozorňuje na nekompetentnost rozhodnutí sociálky v případu údajně sexuálně zneužívané holčičky, která má být v péči právě otce, který je ze zneužití podezřelý a postiženého chlapce, o kterého se starají jeho prarodiče a má ho dostat nezodpovědná matka.

Vodičková z FOD píše Otevřený dopis politikům: Zabývejte se případy dětí
Foto: Archiv MV
Popisek: Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí

Vodičková poslala dopis jihočeským poslancům, senátorům, zástupcům Jihočeského kraje, zastupitelům a raním města Tábora.

„Chci vás požádat o pomoc pro šestiletou dívku a patnáctiletého Kubíka, a o prověření postupu OSPOD Tábor a přijetí potřebných opatření k tomu, aby se podobné případy neopakovaly. V prvním případě OSPOD Tábor navrhl svěření holčičky do výchovy dvaašedesátiletého otce, proti němuž bylo podáno trestní oznámení pro pohlavní zneužívání a šetření dosud nebylo ukončeno, ve druhém případě navrhuje OSPOD Tábor svěření zdravotně handicapovaného třináctiletého chlapce do péče matky přesto, že prokazatelně zneužila sociální dávky jemu určené, a minimálně dva roky o něj vůbec nepečovala,“ vysvětlila v Otevřeném dopise Marie Vodičková.

Ta se pozastavuje nad přístupem táborských pracovníků OSPOD, jak u dívky, tak u chlapce. U dívky proto, že ta vypověděla, že ji otec zneužíval, a to velmi přesvědčivě i před psychology. Ti také potvrdili, že dítě ve věku 4,5 – 6 let věku není schopno si takové věci vymyslet. V druhém případu nechápe, proč sociálka nejprve slíbila podporu u soudu prarodičům, kteří vychovávají postiženého chlapce. Když ale došlo na soud, padl z úst pracovnice sociálky Elišky Sedlačíkové na svěření postiženého dítěte do péče neschopné matky.

Za dva roky nezjistili, že jsou dávky zneužívány

„Mimo jiné, za celé dva roky MÚ Tábor nezjistil, že dávky jsou matkou zneužívány, a namísto aby podal trestní oznámení pro zpronevěru nebo podvod, postavil se na její stranu proti těm, kteří doposud plně na své náklady a vzorně o chlapce pečovali. Přitom právě postižené děti snáší změny výchovy ještě hůře než děti zdravé. Jaký má matka k synovi vztah, když ani částečně dávky v jeho prospěch nepoužila a dva roky se o něj nezajímala? Paradoxem je, že v Písku je trestně stíhána žena, která pobírala příspěvek na péči o matku v době, kdy její matka byla hospitalizována a poté umístěna v domě pro seniory, viz níže tisková zpráva policie,“ vysvětluje v dopisu politikům předsedkyně Fondu ohrožených dětí, která sama jako pěstounka vychovala několik dětí.

Marie Vodičková také politikům jako šokující zkušenost uvádí reakci vedoucího OSPOD Tábor Petra Kundráta, který pracovnici fondu poté, kdy se případ dívky a pak i chlapce dostal do médií, zaslal urážlivou sms zprávu a předtím ji ještě urážel po telefonu.

„Otázka je, jak může člověk, schopný toto napsat a odeslat, chránit zájmy těch nejslabších – ohrožených dětí a jejich rodin. Neměli by pracovníci sociálních odborů mít povinně psychologické vyšetření, tak jak je mají například i všichni pracovníci FOD, kteří pracují v sociálně-právní ochraně a v sociálních službách? Je to práce velmi náročná a psychicky zatěžující a ne každý ji zvládne vykonávat dlouhodobě a ve prospěch klientů,“ podotýká Vodičková v otevřeném dopise.

Ona, i celý Fond ohrožených dětí, ale také veřejnost a především aktéři obou případů doufají, že město Tábor, případně odpovědné instituce včetně ministerstev vše náležitě prošetří a i pro budoucnost se poučí.

„Tyto případy táborské sociálky bohužel nejsou jedinými spornými, avšak nejčerstvějšími a alarmujícími. Dokonce jsme s kolegyní dostali nabídku na setkání s vedení města, abychom si vysvětlili “fungování spolupráce“ mezi OSPOD Tábor a FOD. My nepotřebujeme řešit fungování spolupráce, která výhradně ze strany sociálky nefunguje. My potřebujeme projednat to, proč k případům došlo a proč někteří pracovníci jednají tak, jak jednají a porušují práva dětí. O ty tu jde v první řadě,“ dodala Vodičková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…