Voliči véčkařů jsou nestabilní. Bárta a John nesmí dělat skandály

25.07.2010 9:26

Voliči Věcí veřejných jsou velmi nestabilní. V případě afér jejich dvou mediálně nejznámějších tváří, předsedy a ministra vnitra Radka Johna, a mecenáše a ministra dopravy Víta Bárty, mohou stranu poslat ke dnu. Uvedla to agentura SANEP.

Voliči véčkařů jsou nestabilní. Bárta a John nesmí dělat skandály

Předseda Věcí veřejných a známý novinář Radek John byl v několika průzkumech před květnovými volbami označen za nejpopulárnějšího politika v zemi. Věci veřejné pak na konci května dostaly 10,88 procenta hlasů a získaly 24 poslanců. Popularita vládní strany a jejích představitelů však může jít strmě dolů, pokud budou mít jejich čtyři ministři problémy ve svých resortech.

Voliči VV se budou rozhodovat na poslední chvíli

"Zejména v případě Věcí veřejných platí, že mají stejné šance jak na triumfální volební úspěch, tak i na volební debakl. Nestabilní voličská základna se totiž bude patrně na poslední chvíli rozhodovat jak na základě kandidátů této strany, tak i na základě průběhu různých kauz, které se točí zejména kolem mecenáše VV, poslance a ministra dopravy Víta Bárty, ale i samotného šéfa Radka Johna," uvedla agentura SANEP ve svém aktuálním průzkumu ke komunálním volbám v Praze.

Původně pražská lokální strana založená v roce 2001 chce výrazně zabodovat právě v podzimních pražských komunálních volbách.

Již v roce 2002 získala svůj první mandát na Praze 1 a po čtyřech letech překvapila dosud neznámá véčka svým ziskem 22 procent v prvním pražském obvodě a stala se druhou nejsilnější stranou po ODS. Na podzim by však mohlo být vše jinak.

Červencový průzkum internetové společnosti SANEP, který modeloval výsledek komunálních voleb v Praze, totiž straně přisoudil zisk 10,9 procenta hlasů, což odpovídá zisku do sněmovny. Strana má ovšem daleko vyšší ambice.

Více: V Praze by těsně vyhrála TOP 09 před ODS, tvrdí SANEP

Rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů ale znamená, že strany musí v jednotlivých obvodech získat přes deset procent hlasů, aby se dostaly na magistrát. A právě kolem této hranice se Věci veřejné zatím pohybují.

Mediálně vděčný John i Bárta

Mediálně známý John a nyní i Bárta jsou vděčnými sousty českého bulvárního tisku. Jak upozornily ParlamentníListy.cz, bulvár se zaměřil hlavně na honosnou svatbu Víta Bárty s místopředsedkyní strany i sněmovny Kateřinou Klasnovou. Rozebral jídelníček i to, že vrtulníkem zničili trávník místního fotbalového klubu.

„Zájem o ně je samozřejmý poté, co tak razantně vstoupili na strnulou politickou scénu. Bárta je o to zajímavější, že se o něm předtím nic nepsalo," uvedl pro redakci mediální odborník Tomáš Böhm, bývalý generální ředitel vydavatele Blesku, společnosti Ringier.

Jak zdokumentoval Blesk, Bárta navíc použil svoje Maserati bez poznávací značky a následně odjel na svatební cestu. John je zatím pod palbou kritiky, že nechce 30 dnů s novináři komunikovat o ministerstvu vnitra. Další problematickou osobou ja pak jeho náměstek Michal Moroz, který působil v soukromé bezpečnostní agentuře.

Negativní publicita může výrazně ovlivnit popularitu politiků a následně i volební výsledek v Praze, který bude pro další budoucnost strany klíčový.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…